Kesihatan

Kambuh Asma? Inilah Cara Menghirup Ubat dengan Nebulizer

Nebulizer adalah alat yang dapat menolong menukar ubat cair menjadi wap untuk disedut. Walaupun digunakan secara meluas, masih terdapat sebilangan orang yang tidak memahami cara menggunakan nebulizer untuk asma dengan betul.

Ya, alat ini boleh digunakan oleh kanak-kanak hingga orang dewasa dan orang tua. Untuk mengetahui bagaimana sebenarnya menggunakan nebulizer untuk asma, lihat maklumat berikut!

Apa itu nebulizer?

Bahagian Nebulizer. (Foto: //www.shutterstock.com/)

Nebulizer terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu cawan ubat, tiub penyambung, topeng atau penutup mulut dan mesin pemampat udara.

Alat ini biasanya digunakan oleh orang yang mengalami masalah pernafasan, seperti asma. Nebulizers mempermudah ubat masuk ke organ yang sangat diperlukan oleh penghidap asma, iaitu paru-paru.

Rawatan dengan nebulizer sering disebut sebagai terapi aerosol. Alat ini juga terdapat dalam dua bentuk iaitu: nebulizer boleh guna penggunaan sekali sahaja dan nebulizer yang boleh digunakan semula yang boleh digunakan berulang kali.

Baca juga: Penting! Segala-galanya Mengenai Asma Yang Anda Perlu Tahu

Cara menggunakan nebulizer untuk asma

Nah, berikut adalah langkah atau cara menggunakan nebulizer untuk asma yang penting untuk anda ketahui. Terutama jika anda atau saudara terdekat anda mengalami asma.

 1. Mulakan dengan mencuci tangan dengan bersih
 2. Pastikan semua bahagian nebulizer bersih sebelum digunakan
 3. Masukkan ubat ke dalam cawan ubat, pastikan dosnya sesuai dengan preskripsi yang diberikan oleh doktor
 4. Tutup cawan ubat, pastikan ia ketat
 5. Sambungkan cawan ubat ke penutup mulut atau topeng
 6. Pasang hos penyambung ke pemampat serta penutup mulut atau topeng
 7. Hidupkan mesin pemampat. Apabila pemampat telah mengeluarkan wap atau kabut cahaya, ini bermaksud bahawa nebulizer siap digunakan
 8. Letakkan penutup mulut atau topeng tepat di mulut
 9. Bernafas perlahan-lahan melalui mulut anda untuk membolehkan wap ubat memasuki badan anda dengan betul. Sekiranya boleh, sesekali tarik nafas dalam-dalam dan tahan selama 2 saat sebelum menghembus nafas. Ini membantu ubat diserap ke dalam badan dengan lebih baik
 10. Purata nebulizer digunakan selama kira-kira 10-15 minit atau sehingga ubat habis. Semasa penggunaan pastikan anda duduk tegak dan cawan ubat berada dalam kedudukan yang baik sehingga tidak ada ubat yang tertumpah.
 11. Setelah selesai, tanggalkan penutup mulut atau topeng dan matikan pemampat

Baca juga: Mengawal Asma, Jangan Lupa Memohon Ini

Penjagaan dan penyimpanan Nebulizer

Selepas setiap penggunaan, nebulizer harus selalu dibersihkan. Penting untuk mengelakkan nebulizer daripada terkena bakteria atau kuman. Berikut adalah langkah-langkah untuk membersihkan nebulizer:

 1. Mulakan dengan mencuci tangan
 2. Tanggalkan tiub penyambung, cawan ubat dan topeng atau penutup mulut
 3. Basuh cawan ubat serta topeng atau penutup mulut dengan sedikit sabun. Bilas dengan air suam dan keringkan
 4. Sementara itu, hos penyambung tidak perlu dicuci. Sekiranya anda mendapati air masuk ke selang penyambung, segera ganti dengan yang baru
 5. Pastikan semua bahagian nebulizer kering dan bersih. Sekiranya perlu, lap dengan tuala bersih
 6. Simpan di tempat kering yang sejuk

Selain mencuci, penting untuk selalu mensterilkan nebulizer sekurang-kurangnya sekali seminggu atau lebih.

Terdapat dua cara untuk mensterilkan nebulizer: kaedah panas dan kaedah sejuk. Anda boleh memilih kaedah ini mengikut arahan dari nebulizer yang anda ada.

Jadi itulah cara menggunakan dan merawat nebulizer yang boleh anda lakukan di rumah. Sentiasa pastikan nebulizer dijaga dengan baik agar terapi anda berjalan lancar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!