Kesihatan

Ayuh, Lihat 8 Jenis Makanan untuk Menambah Platelet

Apabila anda mudah letih atau gusi mudah berdarah, ini mungkin kerana platelet anda rendah. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan atau makanan tambahan, pengambilan makanan untuk meningkatkan platelet dapat menjadi pilihan yang tepat dan selamat.

Darah terdiri daripada beberapa komponen, iaitu sel darah merah, sel darah putih, termasuk platelet. Platelet adalah sel darah yang membantu pembekuan, dan penting bagi anda untuk menjaga tahap ini.

Baca Juga: Jarang Dikenal, Inilah Jenis Peranti Kontraseptif untuk Lelaki

Punca platelet rendah

Platelet dalam sel darah merah tidak boleh rendah. Foto: //www.quora.com

Platelet adalah sel darah yang membantu darah membeku. Apabila jumlah platelet anda rendah, alias trombositopenia, mungkin terdapat tanda-tanda seperti keletihan, lebam mudah, gusi berdarah, ini adalah beberapa gejala.

Jangkitan tertentu, leukemia, rawatan barah, penyalahgunaan alkohol, sirosis hati, limpa yang membesar, sepsis, penyakit autoimun, dan ubat-ubatan tertentu, adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan trombositopenia.

Sekiranya anda mempunyai trombositopenia ringan, anda mungkin dapat meningkatkan jumlah platelet anda melalui diet dan makanan tambahan yang sihat.

Namun, jika jumlah platelet anda sangat rendah, kemungkinan besar anda memerlukan rawatan perubatan untuk mengelakkan komplikasi.

Jenis makanan untuk meningkatkan platelet

Makanan yang tinggi vitamin dan mineral tertentu dapat membantu tubuh anda membuat dan mengekalkan platelet dalam darah anda.

Walaupun banyak nutrien tersedia dalam bentuk makanan tambahan, yang terbaik adalah mencuba mendapatkannya dari makanan apabila anda boleh. Makan pemakanan yang baik adalah penting untuk kesihatan yang baik.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 membantu menjaga kesihatan sel darah anda. Kekurangan B-12 sering dikaitkan dengan jumlah platelet yang rendah.

Sumber vitamin B-12 terbaik termasuk makanan haiwan, seperti hati sapi, kerang, telur.

Vitamin B-12 juga terdapat dalam produk tenusu, seperti susu dan keju. Walaupun beberapa kajian menunjukkan bahawa susu lembu boleh mengganggu pengeluaran platelet, anda masih perlu berhati-hati atau berjumpa doktor untuk lebih lanjut.

Makanan untuk meningkatkan platelet mesti kaya dengan asid folik

Folat adalah vitamin B penting (vitamin B9) untuk sel darah yang sihat. Asid folik adalah bentuk sintetik folat.

Makanan yang mengandungi folat atau asid folik juga disyorkan untuk meningkatkan platelet. Ini termasuk kacang tanah, kacang merah, oren.

Makan banyak makanan kaya folat cenderung menyebabkan masalah. Tetapi anda harus berhati-hati agar tidak mengambil asid folik dalam jumlah berlebihan daripada makanan tambahan, atau makanan yang diperkaya (makanan yang diperkaya), kerana tahap tinggi boleh mengganggu fungsi vitamin B-12.

Besi

Zat besi penting untuk tahap sel darah merah dan platelet yang sihat. Penyelidikan yang dilakukan terhadap balita dan remaja dengan anemia kekurangan zat besi, menunjukkan bahawa zat besi dapat meningkatkan jumlah platelet bagi anda yang mengalami keadaan ini.

Makanan kaya zat besi termasuk tiram, hati sapi, kacang putih dan ginjal, coklat gelap, lentil, dan tahu. Untuk vegetarian, sumber makanan zat besi dapat diperoleh termasuk kacang, lentil, dan tahu, dengan sumber vitamin C, untuk meningkatkan kadar penyerapan.

Elakkan makan makanan yang kaya dengan kalsium dan mengambil makanan tambahan kalsium serta sumber zat besi.

Makanan untuk meningkatkan platelet kaya dengan vitamin C

Vitamin C membantu kumpulan platelet anda berfungsi dengan cekap. Ia juga membantu anda menyerap zat besi, yang juga dapat membantu meningkatkan jumlah platelet anda.

Sumber vitamin C yang baik termasuk mangga, nanas, brokoli, lada hijau atau merah, tomato, dan kembang kol.

Vitamin D

Vitamin D menyumbang kepada fungsi tulang, otot, saraf, dan sistem imun yang betul.

Tubuh dapat menghasilkan vitamin D dari paparan sinar matahari, tetapi tidak setiap orang mendapat cukup sinar matahari setiap hari, terutama jika mereka hidup di iklim yang dingin.

Orang dewasa berumur 19 hingga 70 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 15 mcg vitamin D setiap hari. Sumber makanan vitamin D termasuk kuning telur, ikan berlemak (seperti salmon, tuna, dan). ikan tenggiri), minyak hati ikan, susu yang diperkaya (susu diperkaya) dan yogurt.

Vegetarian atau vegan yang ketat boleh mendapatkan vitamin D misalnya dari bijirin sarapan pagi yang diperkaya, jus oren yang diperkaya, alternatif tenusu seperti susu kedelai dan yogurt soya, dan cendawan yang terdedah kepada UV.

Vitamin K

Vitamin K sangat penting untuk pembekuan darah dan kesihatan tulang. Makanan yang kaya dengan vitamin K termasuk: natto, hidangan kacang soya yang diperam, sayur-sayuran berdaun hijau (collard, lobak, bayam, dan kangkung), brokoli, kacang soya dan minyak kedelai, dan labu.

Makanan untuk meningkatkan platelet kaya dengan vitamin A

Vitamin A sangat penting untuk pengeluaran platelet yang sihat. Nutrien ini diketahui penting untuk pembentukan protein di dalam badan.

Kandungan protein yang sihat dalam tubuh membantu dalam proses pembelahan dan pertumbuhan sel. Beberapa makanan yang harus anda tambahkan ke dalam diet harian anda termasuk wortel, labu, kangkung, dan ubi jalar.

Rumput gandum

Menurut kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Universal Pharmacy and Life Sciences, wheatgrass telah diketahui dapat membantu meningkatkan jumlah platelet darah.

Minum secawan rumput gandum bersama dengan setetes jus lemon, dapat membantu meningkatkan trombosit darah.

Baca juga: Sebelum dipilih, ketahui kelebihan dan kekurangan pengambilan pil kawalan kelahiran

Jenis makanan yang harus dielakkan

Walaupun beberapa makanan dapat meningkatkan jumlah platelet, ada yang dapat menurunkannya. Makanan dan minuman tertentu dapat mengurangkan jumlah platelet termasuk:

  • Alkohol
  • Aspartame, pemanis tiruan
  • Jus kranberi
  • Quinine, bahan dalam air tonik dan lemon pahit

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!