Kesihatan

Sakit kepala yang tidak dapat ditanggung, Berikut adalah 10 kaedah untuk melegakannya

Ubat sakit kepala terdapat dalam pelbagai jenama yang dijual di kaunter di farmasi. Selain menggunakan ubat yang dijual di farmasi, anda juga dapat merawat sakit kepala secara semula jadi.

Walaupun dianggap sebagai penyakit yang cukup biasa, sakit kepala pasti mengganggu aktiviti yang anda jalani sekarang. Tetapi jangan risau, kerana ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sakit kepala, anda tahu.

Berikut adalah pelbagai pilihan ubat sakit kepala yang boleh anda gunakan:

1. Aspirin

Aspirin adalah salah satu jenis ubat yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan sakit kepala. Ia juga dapat meredakan demam dan sakit. Ubat ini berfungsi dengan menghentikan pengeluaran bahan semula jadi tertentu yang menyebabkan demam, sakit, bengkak, dan pembekuan darah.

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan oleh kanak-kanak di bawah 14 tahun. Sebabnya, ubat ini dianggap berpotensi menyebabkan sindrom Reye pada kanak-kanak yang mengambilnya.

2. Acetaminophen (Paracetamol)

Acetaminophen atau yang lebih kita ketahui sebagai paracetamol adalah ubat penahan sakit dan demam. Selain itu, parasetamol juga dapat digunakan untuk mengobati sakit kepala, sakit otot, radang sendi, sakit belakang, sakit gigi, dan selsema.

Jumlah maksimum parasetamol yang boleh diambil oleh orang dewasa ialah 1 gram (1000 mg) setiap dos dan 4 gram (4000 mg) sehari. Mengonsumsi lebih banyak parasetamol sebenarnya boleh menyebabkan penyakit seperti kerosakan hati.

3. Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan sakit di badan anda.

Selain mengurangkan sakit kepala, ibuprofen dapat digunakan untuk mengurangi demam dan mengobati sakit atau radang.

Jenis ubat ini boleh digunakan pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 6 bulan. Walaupun begitu, masih ada dos penggunaan ubat yang harus dipatuhi.

Bagi orang dewasa, ibuprofen boleh diambil sebanyak 200 hingga 400 mg secara oral setiap 4 hingga 6 jam jika diperlukan. Bagi kanak-kanak, dos boleh ditentukan mengikut berat badan jika boleh.

Baca juga:Jangan memandang rendah, kenali jenis sakit kepala yang perlu anda ketahui

4. Naproxen

Bukan hanya ibuprofen, naproxen juga termasuk dalam kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang digunakan untuk melegakan sakit kepala.

Naproxen berfungsi dengan menyekat enzim yang menghasilkan prostaglandin. Tubuh menghasilkan bahan ini di bahagian tubuh yang cedera, dan menyebabkan kemerahan, panas, bengkak, dan sakit.

Untuk sakit kepala ringan hingga sederhana, orang dewasa yang berumur antara 12 hingga 65 tahun boleh mengambil satu tablet naproxen 220 mg setiap 12 jam. Walau bagaimanapun, kanak-kanak di bawah umur 12 tahun tidak boleh mengambil naproxen melainkan ditetapkan oleh doktor.

5. Minum air halia

Satu kajian menunjukkan bahawa memakan halia dapat mengurangkan sakit kepala, terutama migrain. Sebanyak 250 mg serbuk halia dinilai sama efektifnya dengan ubat sakit kepala sumatriptan dalam mengurangkan sakit migrain.

Halia juga dapat mengurangkan mual dan muntah, gejala biasa sakit kepala yang teruk.

Akar halia mengandungi banyak sebatian bermanfaat, termasuk antioksidan dan bahan anti-radang. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan mengambil serbuk halia dalam bentuk kapsul atau membuat teh yang kuat dengan akar halia segar.

6. Minum air

Tahukah anda, penyelidikan menunjukkan bahawa dehidrasi boleh menyebabkan sakit kepala seperti migrain dan sakit kepala ketegangan? Minum air secukupnya dapat membantu mencegah sakit kepala atau mengurangkan keparahannya.

Penyelidikan dalam Journal of Evaluation in Clinical Practice menjelaskan bahawa minum air tidak mengurangkan jangka masa sakit kepala seseorang, tetapi dapat membuat mereka merasa lebih baik.

Minum air secukupnya, serta makan makanan yang mengandungi banyak cecair, seperti buah-buahan dapat meningkatkan penghidratan tubuh anda. Kemungkinan sakit kepala akibat dehidrasi juga akan berkurang.

Baca juga: Mengalami Sakit Kepala di Punggung? Mungkin inilah sebabnya

7. Memampatkan kepala

Sekiranya kepala anda sakit, mungkin ada baiknya memampatkannya. Terdapat dua cara untuk melakukannya, bergantung pada jenis sakit kepala yang anda rasakan.

Menggunakan kompres sejuk dapat mengurangkan sakit kepala anda, terutama sakit kepala migrain.

Anda boleh meletakkan tuala berisi ais di kepala, belakang leher, atau pelipis anda sebagai kompres. Kaedah ini dianggap berkesan untuk menyempitkan saluran darah dan mengurangkan keradangan di kawasan tersebut.

Sebaliknya, jika kepala anda sakit akibat ketegangan, ada baiknya memampatkan kepala dengan sesuatu yang hangat.

Anda boleh mendapatkan kompres hangat dengan menggunakan tuala yang direndam dalam air suam. Anda boleh meletakkan tuala hangat di bahagian yang terasa tegang. Selain itu, mandi air panas juga dapat membantu mengurangkan ketegangan sakit kepala.

8. Urut kepala

Sebilangan besar daripada kita mesti mengurut bahagian belakang leher atau mencubit bahagian tengah dahi di atas hidung untuk melegakan sakit kepala. Ternyata, ini memang berkesan untuk sesetengah orang, anda tahu.

Ramai orang mengurut kuil, rahang, atau leher mereka untuk mengurangkan ketegangan di kepala mereka. Selalunya, sakit kepala ini disebabkan oleh tekanan.

9. Tenang

Bukan hanya menenangkan diri, relaksasi juga mempunyai banyak faedah lain. Sama ada peregangan, yoga, meditasi, atau kelonggaran otot progresif, ia dapat membantu mengatasi sakit kepala.

Kajian lain mendapati bahawa orang yang melakukan yoga selama tiga bulan mengalami penurunan frekuensi sakit kepala yang ketara berbanding dengan mereka yang tidak melakukan yoga!

10. Dapatkan tidur yang cukup

Ramai orang memandang rendah masalah tidur yang cukup. Sebenarnya, tidur yang tidak optimum boleh merosakkan kesihatan dan menyebabkan sakit kepala.

Masalah tidur juga merupakan penyebab sakit kepala yang paling biasa. Tidur yang terlalu banyak atau terlalu sedikit, bahkan tidak tidur malam yang baik, boleh menyebabkan sakit kepala pada sesetengah orang.

Oleh itu, anda boleh mencuba tidur antara 7 hingga 9 jam setiap malam untuk mengurangkan sakit kepala. Jangan lupa, untuk berehat, tidur anda juga mesti berada dalam keadaan dan keadaan yang paling selesa.

Sekiranya petua dan ubat-ubatan bebas yang dibeli di farmasi juga tidak dapat mengurangkan sakit kepala, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut, OK!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!