Kesihatan

Agar kehamilan dapat berjalan dengan lancar, ayuh, ketahui apa pantang larang untuk hamil muda

Menjaga kesihatan calon bayi dalam kandungan adalah fokus utama bagi ibu hamil. Kehamilan bukan sahaja boleh menyebabkan beberapa perubahan fizikal tetapi juga perubahan gaya hidup, terutama pada minggu-minggu awal kehamilan. Jadi, apa pantang larang untuk kehamilan muda?

Baca juga: Wanita Hamil Mengalami Kesukaran Tidur? Mari Ketahui Sebab dan Cara Betul untuk Mengatasinya!

Senarai pantang larang ketika hamil

Trimester pertama adalah fasa awal kehamilan. Ini adalah masa yang dinanti-nantikan, kerana perubahan berlaku dengan cepat pada ibu dan janin.

Untuk menjaga kesihatan calon bayi dan ibu, wanita hamil muda perlu mengelakkan pantang larang. Nah, berikut adalah pantang larang untuk wanita hamil yang wajib diketahui oleh ibu hamil.

1. Jangan makan makanan mentah atau tidak dimasak

Makanan mentah dan kurang matang, seperti daging dan telur mentah atau tidak dimasak membawa risiko penyakit bawaan makanan, seperti listeriosis dan toxoplasmosis. Bukan hanya itu, keracunan makanan juga mungkin berlaku.

Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit serius dan mengancam nyawa, dan juga boleh menyebabkan cacat lahir atau keguguran.

Oleh itu, penting untuk memperhatikan makanan yang dimakan, dan selalu memastikan semua makanan dimasak dengan betul. Pantang larang hamil muda ini harus benar-benar dipertimbangkan.

2. Jangan merokok

Petikan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), wanita yang merokok semasa mengandung lebih berisiko mengalami keguguran.

Selain itu, merokok semasa mengandung juga meningkatkan risiko lain, seperti kelahiran pramatang, berat lahir rendah, kecacatan kelahiran mulut dan bibir, dan risiko ketidakupayaan belajar.

Merokok semasa dan selepas kehamilan juga merupakan faktor risiko untuk Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba (SIDS) atau kematian bayi secara tiba-tiba.

Sebaliknya, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok semasa mengandung lebih cenderung menjadi perokok pada awal usia kerana ketagihan nikotin secara fisiologi.

3. Elakkan alkohol

Alkohol dapat bergerak dengan cepat dari aliran darah melalui plasenta dan tali pusat, kemudian ke bayi, ini boleh membahayakan otak dan organ bayi yang sedang berkembang.

Pantang larang kehamilan muda ini harus dielakkan. Kerana, minum alkohol ketika hamil boleh menyebabkan masalah pada bayi yang sedang berkembang pada semua peringkat kehamilan.

CDC memberi amaran bahawa minum alkohol pada tiga bulan pertama kehamilan boleh menyebabkan bayi mengalami ciri-ciri wajah yang tidak normal.

Satu lagi bahaya alkohol

Sebagai tambahan kepada bahaya yang disenaraikan di atas, pertumbuhan dan masalah sistem saraf pusat (contohnya, masalah berat badan yang rendah dan masalah tingkah laku) juga boleh disebabkan oleh pengambilan alkohol, pada bila-bila masa semasa kehamilan.

Selain itu, pengambilan alkohol semasa mengandung juga boleh menyebabkan keguguran, kelahiran mati (kelahiran mati), serta pelbagai gangguan tingkah laku dan intelektual yang dikenali sebagai Sindrom Alkohol Janin (FAS).

Baca juga: Awas! Minum alkohol yang kerap boleh mencetuskan 8 penyakit berbahaya ini

4. Hadkan pengambilan kafein

Melancarkan dari Garis KesihatanKafein mempunyai sifat perangsang dan diuretik, yang bermaksud bahawa minum beberapa cawan kopi setiap hari meningkatkan tekanan darah, degupan jantung, dan keinginan untuk membuang air kecil.

Ingat, semasa kehamilan bayi tumbuh di rahim, dan metabolisme bayi masih berkembang. Sebaliknya, hadkan pengambilan kafein.

Kafein sendiri tidak hanya terdapat dalam kopi dan teh, tetapi juga boleh didapati dalam coklat dan minuman ringan.

5. Jangan mengambil ubat secara sembarangan

Ketahuilah bahawa beberapa ubat boleh membahayakan bayi yang sedang membesar. Sebaiknya berbincang dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil ubat atau makanan tambahan pada awal kehamilan.

6. Jangan mengambil produk tenusu yang tidak dipasteurisasi

Kalsium diperlukan untuk pertumbuhan janin, tetapi wanita hamil harus berhati-hati dalam mendapatkan pengambilan kalsium dari produk tenusu.

Susu mentah atau tidak dipasteurisasi tidak digalakkan dimakan oleh ibu hamil. Kerana, susu mentah mungkin mengandungi bakteria Listeria, yang dapat menyebabkan penyakit, keguguran, atau bahkan bahaya yang mengancam nyawa.

7. Elakkan aktiviti fizikal yang berat

Bersenam memang mempunyai banyak faedah, tetapi semasa hamil muda anda harus menghindari melakukan aktiviti fizikal atau sukan yang terlalu berat. Ini kerana, trimester pertama adalah tempoh kehamilan yang paling penting.

Sekiranya anda ingin bersenam untuk menjaga kesihatan dan kesihatan bayi anda, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda mengenai sukan apa yang paling selamat untuk dilakukan.

Nah, itulah beberapa pantang larang hamil muda yang harus dielakkan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai pantang larang untuk wanita hamil, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Anda juga boleh berunding mengenai pantang larang dan petua kehamilan melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7.