Kesihatan

Berbahaya! Inilah ciri-ciri keracunan dadah yang perlu anda perhatikan

Dadah memang dapat mengatasi kesakitan yang disebabkan oleh keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, ubat itu mesti dimakan mengikut dos, jika tidak, ia akan menyebabkan keracunan dadah. Nah, ada beberapa ciri keracunan dadah yang perlu diketahui seperti yang dijelaskan di bawah.

Keracunan atau overdosis ubat boleh berlaku kerana beberapa sebab, seperti tidak mengikuti dos yang disyorkan atau bahkan mengambil ubat yang lebih kuat daripada biasa.

Walau bagaimanapun, keracunan dadah juga boleh berlaku pada orang yang sensitif terhadap ubat-ubatan tertentu. Ciri dan gejala keracunan dadah mesti dipertimbangkan dan selalu diperhatikan kerana boleh membahayakan tubuh.

Gejala keracunan dadah

Keracunan dadah boleh menjadi sangat berbahaya bagi tubuh kerana boleh mengancam nyawa. Untuk mengelakkan ini, sangat disyorkan untuk selalu mengambil ubat mengikut arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi.

Terdapat beberapa tanda keracunan dadah yang perlu diperhatikan. Orang yang mempunyai keracunan dadah mungkin tidak mempunyai semua ciri yang disenaraikan di bawah, tetapi mereka akan menunjukkan beberapa tanda dan gejala.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah ciri-ciri keracunan dadah yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Mengetahui Keracunan Makanan | Dari Sebab hingga Rawatan

1. Masalah dengan tanda-tanda vital

Tanda-tanda pertama keracunan ubat yang perlu anda ketahui adalah masalah dengan tanda-tanda penting, seperti suhu, nadi, dan tekanan darah. Ini harus sangat berhati-hati dan memperhatikan kerana boleh mengancam nyawa.

2. Nafas tidak normal

Ketika badan berada dalam keadaan kecemasan atau jika saluran udara tersumbat, badan akan sering menunjukkan pernafasan perlahan yang juga dapat digabungkan dengan pernafasan yang cepat atau bahkan terengah-engah.

3. Sakit dada

Masih dikaitkan dengan pernafasan yang tidak normal, keracunan ubat juga boleh menyebabkan sakit dada. Ini boleh disebabkan oleh kerosakan pada jantung dan paru-paru, yang menyebabkan sesak nafas.

4. Mual dan muntah

Apabila mengalami keracunan atau overdosis ubat, seseorang akan sering melakukan aspirasi, menyebabkan tubuh bertindak balas dengan mengembalikan kandungan sistem pencernaan.

Sekiranya seseorang tidak sedarkan diri dan muntah, atau muntah tidak dapat keluar dari mulut dan saluran angin, mereka mungkin tersedak. Oleh itu, jika ini berlaku, ia mesti ditangani dengan segera.

5. Sakit perut

Sebilangan besar penyebab sakit perut tidak membimbangkan dan doktor dapat mendiagnosis dan merawat masalah tersebut.

Walau bagaimanapun, sakit perut juga boleh menjadi tanda masalah serius, salah satunya adalah tanda keracunan dadah. Oleh itu, rasa sakit di perut tidak boleh dipandang rendah.

6. Kehilangan kesedaran

Apabila sel otak menerima sejumlah besar toksin, sel-sel tersebut dapat dimatikan. Tekanan yang teruk pada otak yang disebabkan oleh penyalahgunaan bahan, atau gabungan bahan tertentu yang boleh membahayakan tubuh boleh menyebabkan kehilangan kesedaran.

7. Kejang, tanda keracunan dadah

Dalam kes yang lebih teruk, keracunan dadah juga boleh menyebabkan kejang atau gegaran badan.

Apabila otak dihentikan daripada melakukan aktiviti normal dan menjadi terganggu. Aktiviti elektrik ditarik keluar atau bahkan dikeluarkan dan menyebabkan sel-sel tidak berfungsi, yang boleh menyebabkan kejang.

Ciri-ciri keracunan dadah mengikut jenis ubat

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri keracunan dadah secara umum, ciri-ciri lain yang disebabkan oleh keracunan dadah juga dapat dilihat dari jenis ubat yang dimakan.

Dilaporkan dari Pusat Ketagihan AmerikaBerikut adalah ciri-ciri keracunan dadah mengikut jenis ubat.

  • Depresan sistem saraf pusat: Sesak nafas, nadi lemah, kulit berkeringat, atau bahkan koma
  • Halusinogen: Khayalan, halusinasi, dan kejang
  • Penyedut: Depresi, kehilangan kesedaran, pingsan atau koma, aritmia (gangguan irama jantung), dan boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba
  • Ganja: Sangat mengantuk, berjalan tidak stabil, muntah, takikardia (degupan jantung melebihi 100 degupan seminit), halusinasi, dan khayalan
  • Opioid (penghilang rasa sakit): Kemurungan, pernafasan berhenti, kulit sejuk atau berkeringat, sianosis (kulit kebiruan), murid-murid yang tersekat (murid-murid mungkin mengalami pelebaran semasa kecederaan otak anoksik)
  • Perangsang: hipertermia, takikardia, hipertensi, aritmia, halusinasi, gangguan psikotik lain, sawan, hingga masalah jantung

Untuk mengatasi penyakit, ubat sememangnya merupakan pilihan terbaik untuk mengatasi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, apa yang mesti dipertimbangkan adalah tidak mengambil ubat secara sembarangan dan mesti mengikuti preskripsi doktor. Ini untuk mengelakkan keracunan dadah yang membahayakan tubuh.

Sekiranya seseorang yang paling dekat dengan anda atau anda mengalami beberapa ciri keracunan dadah di atas, anda harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat agar anda dapat mengelakkan bahaya yang mengancam nyawa.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!