Kesihatan

Hati-hati dengan Sakit Menstruasi Sebagai Salah Satu Gejala Endometriosis

Endometriosis adalah gangguan kesihatan yang mempengaruhi sistem pembiakan wanita. Sebagai tambahan kepada gejala endometriosis yang menyakitkan, penyakit ini juga boleh menyebabkan penurunan peluang anda hamil.

Kerana penting bagi wanita untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini. Untuk lebih berwaspada dan lebih prihatin dalam menjaga kesihatan sistem pembiakan. Atas sebab ini, berikut adalah penjelasan mengenai ciri umum endometriosis.

Baca juga: Endometriosis: Gejala, Punca dan Cara Mengubatinya

Gejala endometriosis yang sering dialami oleh wanita

Endometriosis adalah pertumbuhan tisu yang luar biasa atau tidak normal di luar rahim. Umumnya terdapat di sekitar tiub fallopi atau ovari. Endometriosis menyebabkan sakit di sekitar perut dan pelvis. Berikut adalah beberapa perkara yang juga dikenali sebagai gejala endometriosis.

Gejala endometriosis secara umum

 • Senggugut. Juga dikenali sebagai kesakitan atau kekejangan yang dirasakan oleh wanita semasa haid. Boleh berlaku sebelum haid dan akan berlangsung hingga beberapa hari. Semasa mengalami senggugut, anda mungkin juga merasa sakit di punggung bawah.
 • Sakit semasa hubungan seksual. Walaupun ia boleh disebabkan oleh gangguan lain, orang dengan endometriosis biasanya merasakan kesakitan semasa hubungan seksual atau selepasnya.
 • Sakit semasa buang air besar atau buang air kecil. Kesakitan biasanya muncul pada masa yang sama dengan haid.
 • Darah haid yang berlebihan. Anda mungkin mengalami tempoh yang berat. Darah yang keluar lebih banyak daripada orang yang tidak mengalami endometriosis.
 • Sakit di kaki. Dilaporkan dari WebMD, endometriosis boleh mempengaruhi saraf yang bersambung ke pangkal paha, pinggul dan kaki. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan kelemahan. Dalam kes-kes yang teruk, ini boleh menyukarkan seseorang untuk berjalan.

Kerana beberapa ciri endometriosis serupa dengan penyakit lain, ia sering disalahpahami. Dua daripadanya, sering disalah anggap sebagai penyakit radang pelvis atau sista ovari.

Tanda-tanda endometriosis lain yang mungkin timbul

Sebagai tambahan kepada gejala endometriosis yang telah disebutkan, seseorang yang mempunyai penyakit ini dapat mengalami gejala lain. Gejala ini merangkumi:

 • Migrain
 • Alahan yang semakin teruk semasa haid
 • Darah dalam air kencing
 • Mual
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Kembung
 • Dan sukar untuk hamil.

Walau bagaimanapun, terdapat juga wanita dengan penyakit ini yang tidak menunjukkan gejala endometriosis. Itulah sebabnya, wanita dewasa disarankan untuk melakukan pemeriksaan secara rutin untuk memantau kesihatan sistem pembiakan mereka.

Apa yang berlaku sekiranya gejala endometriosis tidak segera diubati?

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala, anda juga perlu melakukan pemeriksaan untuk mendapatkan diagnosis yang pasti. Setelah menjalani pemeriksaan dan seorang wanita dinyatakan mengalami endometriosis, dia memerlukan rawatan.

Umumnya, penyakit ini akan diatasi dengan menetapkan ubat oral untuk menghilangkan rasa sakit, kemudian mengambil terapi hormon atau melakukan pembedahan.

Sementara itu, jika seseorang mengalami ciri-ciri endometriosis tetapi mengabaikannya, ia boleh berkembang dan menyebabkan komplikasi. Dua komplikasi yang paling mungkin berlaku disebabkan oleh endometriosis adalah masalah kesuburan dan barah yang timbul dalam sistem pembiakan.

Masalah kesuburan

Masalah kesuburan atau sukar hamil adalah komplikasi utama endometriosis. Kerana endometriosis dapat mempengaruhi tiub fallopi dan mencegah sperma bertemu telur.

Dalam beberapa kes, keadaan ini dapat diatasi dengan pembedahan. Sementara itu, orang dengan endometriosis ringan atau sederhana masih berpeluang untuk hamil.

Doktor biasanya akan menasihati pesakit endometriosis agar tidak menunda melahirkan anak, kerana keadaannya boleh bertambah buruk dari masa ke masa.

Baca Juga: Perhatikan! Berikut adalah 5 Cara Semula jadi untuk Merawat Endometriosis

Kanser

Selain masalah kesuburan, perkara lain yang juga paling mungkin berlaku adalah barah, terutamanya barah ovari. Dilaporkan dari Mayoklinik, beberapa kajian menunjukkan bahawa penyakit ini meningkatkan risiko barah ovari. Walaupun kebarangkalian masih agak rendah.

Untuk mengelakkan penyakit ini menjadi lebih teruk dan berkembang menjadi komplikasi lain, lebih baik jika anda mengalami beberapa gejala endometriosis, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Sekiranya anda mengalami gejala yang telah disebutkan, doktor secara amnya akan melakukan beberapa pemeriksaan termasuk pemeriksaan pelvis, ujian ultrasound untuk melihat keadaan organ pembiakan, kemudian ujian MRI atau melakukan laparoskopi.

Laparoskopi adalah sayatan kecil yang dibuat untuk memasukkan instrumen untuk mencari tanda-tanda tisu tumbuh di luar rahim.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!