Kesihatan

Jangan keliru, berikut cara mengira BMI yang betul

Hampir semua orang mahu mempunyai bentuk badan yang berkadar. Bukan hanya dari berat badan, untuk mengetahui dengan lebih tepat, anda perlu mengira BMI. Bagaimana untuk mengira BMI, ya?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Indeks Jisim badan aka BMI, mari lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu BMI?

Berat badan yang ideal. Sumber gambar: //www.healthline.com/

BMI adalah singkatan dari Indeks Jisim badan yang merupakan pengiraan berdasarkan tinggi dan berat badan.

Ini adalah salah satu kaedah pengiraan mudah yang dapat memberi anda maklumat asas mengenai perkadaran badan.

Nombor BMI boleh diambil kira sama ada bahagian badan anda seimbang atau tidak. Sekiranya jumlahnya lebih banyak daripada biasa, ini bermaksud bahawa bahagian badan anda berlebihan. Dan begitu juga sebaliknya.

Melalui kalkulator BMI ini, anda dapat mengetahui cara mengira berat badan ideal anda. Metrik ini boleh menjadi rujukan awal untuk menganggarkan sama ada anda mempunyai kumpulan berat badan yang sihat atau tidak.

Peraturan mengenai BMI

Dilaporkan pesakit.info, kalkulator BMI ini hanya boleh digunakan oleh orang dewasa. Bagi anda yang hamil atau menyusu, anda tidak boleh bergantung pada bacaan BMI ini.

Di samping itu, jika anda sudah mengetahui nombor BMI, elakkan tindakan anda sendiri dan berjumpa dengan pakar seperti pakar pemakanan sahaja.

Formula untuk mengira BMI

Cara mengira BMI. Sumber gambar: //shutterstock.com

BMI yang juga dikenali sebagai Indeks Jisim Tubuh (BMI) dikira sebagai berat badan anda dalam kilogram kemudian dibahagi dengan segi empat sama tinggi anda dalam meter. Dapat disimpulkan seperti ini formula untuk mengira BMI = kg / m2.

Contohnya, jika berat anda 75 kg dan tinggi badan anda ialah 1,65 m (165 cm), maka pengiraan BMI adalah:

BMI = 75kg / (1.65 x 1.65) = 27.55.

Nombor yang anda dapat kemudian boleh dipadankan dengan kategori BMI di bawah, sama ada anda kurus, normal, berat badan berlebihan atau gemuk.

Sekiranya anda menghadapi masalah mengira BMI secara manual, anda juga boleh menggunakan kalkulator secara manual di talian yang boleh diakses melalui internet.

Kategori hasil pengiraan BMI

Dilaporkan kemkes.go.idTerdapat beberapa kategori BMI yang dibezakan untuk wanita dan lelaki, iaitu:

1. BMI untuk wanita

  • Kurus: <17
  • Biasa: 17 - 23
  • Berat badan berlebihan: 23 - 27
  • Obesiti:> 27

2. BMI untuk lelaki

  • Kurus: <18
  • Biasa: 18 - 25
  • Berat badan berlebihan: 25 - 27
  • Obesiti:> 27

Anda perlu tahu bahawa semakin tinggi hasil pengiraan BMI, semakin tinggi risiko anda mengalami kegemukan.

Walaupun BMI dapat mengira berat badan yang ideal, angka ini juga tidak sempurna, kerana belum dapat memberikan maklumat yang komprehensif mengenai keadaan badan.

Ini adalah salah satu sebab mengapa anda masih harus berjumpa dengan keadaan doktor anda sekiranya anda ingin memiliki tubuh yang ideal dan sihat.

Kebaikan mempunyai berat badan yang ideal

Bukan hanya memperoleh bentuk badan yang berkadar, dengan mengawal berat badan anda, anda juga akan merasakan beberapa kebaikan untuk tubuh.

Beberapa faedah termasuk mengurangkan risiko sakit sendi dan sakit otot, corak dan kualiti tidur yang lebih baik, untuk melancarkan peredaran darah dan metabolisme.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Paru