Kesihatan

Cendawan Lingzhi Mempunyai Banyak Manfaat, Salah satunya Meningkatkan Kekebalan tubuh!

Anda tidak hanya mempunyai bentuk yang unik, manfaat cendawan lingzhi sangat banyak, anda tahu. Bermula dari meningkatkan sistem imun hingga menjaga jantung yang sihat. Mari lihat lebih banyak fakta mengenai cendawan lingzhi di sini.

Baca juga: Faedah Ajaib Cendawan Tiram: Jaga Kekebalan dan Kesihatan Hati!

Kenali cendawan lingzhi

cendawan lingzhi (Ganoderma lucidum) adalah cendawan yang telah lama digunakan sebagai tanaman ubat di China, Jepun, atau negara-negara Asia lainnya. Di China, Ganoderma lucidum dikenali sebagai lingzhi. Sementara itu, di Jepun jamur lingzhi disebut reishi.

Cendawan Lingzhi adalah sejenis cendawan yang jarang berlaku. Cendawan ini berwarna gelap, bersaiz besar, dan mempunyai tekstur seperti kayu dengan kesan berkilat. Cendawan Lingzhi biasanya tumbuh di kawasan panas dan lembap.

Kandungan cendawan Lingzhi

Lama digunakan sebagai cendawan herba, lingzhi mempunyai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Melancarkan dari halaman NCBIBerikut adalah beberapa kandungan nutrien cendawan lingzhi.

  • Karbohidrat: 26-28 peratus
  • Lemak kasar: 3-5 peratus
  • Serat kasar: 59 peratus
  • Protein kasar: 7-8 peratus

Sebaliknya, kebanyakan cendawan juga mengandung beberapa mineral, seperti kalium, kalsium, fosfor, magnesium, air, selenium, besi, dan zink. Selain itu, cendawan lingzhi juga mengandungi pelbagai vitamin, serat makanan, dan asam amino.

Dalam cendawan lingzhi, terdapat beberapa molekul bioaktif, seperti tripetinoid, polisakarida, dan peptidoglikan yang menyokong manfaat kesihatan. Ia mempunyai banyak kandungan nutrisi penting, jadi tidak hairanlah bahawa manfaat cendawan lingzhi banyak.

Kelebihan cendawan lingzhi untuk kesihatan

Nah, berikut adalah pelbagai faedah cendawan lingzhi untuk kesihatan tubuh.

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Salah satu faedah penting yang dimiliki oleh cendawan lingzhi adalah untuk meningkatkan sistem imun. Kajian tabung uji menunjukkan bahawa cendawan lingzhi dapat mempengaruhi gen yang terdapat dalam sel darah putih, yang merupakan bahagian penting dari sistem imun.

Selanjutnya, kajian itu juga mendapati bahawa beberapa bentuk cendawan lingzhi dapat mengubah jalur keradangan pada sel darah putih.

Sementara itu, kajian yang dilakukan pada pasien barah menunjukkan bahwa beberapa molekul yang terdapat pada jamur lingzhi dapat meningkatkan sejenis sel darah putih yang disebut sel pembunuh semula jadi, yang dapat melawan jangkitan dan barah.

Dalam kajian lain, cendawan lingzhi dapat meningkatkan fungsi limfosit, yang dapat membantu melawan jangkitan atau barah pada atlet.

2. Membantu melawan barah

Sebilangan besar orang mengambil cendawan ini yang juga dikenali sebagai reishi untuk mendapatkan faedah anti-barahnya.

Sebenarnya, dalam kajian lebih daripada 4.000 pejuang barah payudara, kira-kira 59 peratus menggunakan cendawan lingzhi.

Manfaat cendawan lingzhi juga telah dikaji untuk perannya dalam mencegah atau memerangi barah kolorektal. Beberapa kajian menunjukkan bahawa satu tahun rawatan dengan lingzhi jamur dapat mengurangkan jumlah dan ukuran tumor di usus besar.

Laporan terperinci dari pelbagai kajian juga menunjukkan bahawa cendawan lingzhi dapat bermanfaat bagi pesakit barah. Manfaat ini termasuk peningkatan aktiviti sel darah putih di dalam badan, yang dapat membantu melawan barah.

Baca juga: Beg Teh Mengandungi Bahan Karsinogenik yang Memicu Kanser: Mitos atau Fakta?

3. Membantu mengatasi keletihan dan kemurungan

Manfaat lain dari jamur lingzhi adalah ia dapat menghilangkan keletihan dan kemurungan, yang dapat meningkatkan kualiti hidup menjadi lebih baik.

Satu kajian meneliti manfaat cendawan lingzhi pada 132 orang dengan neurasthenia, keadaan yang berkaitan dengan rasa sakit, pening, sakit kepala, dan mudah marah.

Penyelidik mendapati bahawa keletihan dikurangkan dan kesejahteraan bertambah baik setelah 8 minggu peserta mengambil makanan tambahan G. lucidum.

Kajian lain juga mendapati bahawa keletihan berkurang setelah 4 minggu mengambil serbuk lingzhi pada sekumpulan 48 mangsa barah payudara. Peserta juga kurang mengalami kegelisahan dan kemurungan.

4. Mengawal gula darah

Beberapa kajian haiwan menunjukkan bahawa molekul yang terkandung dalam jamur lingzhi dapat menurunkan gula darah. Beberapa kajian awal manusia juga melaporkan penemuan serupa.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan faedah ini. Ini kerana beberapa kajian telah menemui hasil yang berbeza.

5. Menjaga kesihatan jantung

Satu kajian 12 minggu terhadap 26 orang menunjukkan bahawa jamur lingzhi dapat meningkatkan kolesterol HDL "baik" sambil menurunkan trigliserida.

Walau bagaimanapun, kajian lain yang dilakukan pada orang dewasa yang sihat tidak menunjukkan peningkatan faktor-faktor ini.

6. Antioksidan dalam cendawan lingzhi

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan penting dalam mencegah barah atau penyakit lain. Antioksidan dapat melindungi komponen sel dari kerosakan oksidatif.

Pelbagai komponen cendawan lingzhi, terutama polisakarida dan triterpenoid menunjukkan aktiviti antioksidan.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian mendapati tiada perubahan dalam tahap dua enzim antioksidan dalam darah setelah memakan jamur lingzhi selama 4 hingga 12 minggu.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai faedah cendawan lingzhi. Cendawan Lingzhi tidak boleh dimakan secara sembarangan. Ini dilakukan untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Selain itu, wanita hamil atau menyusui, seseorang yang mengalami gangguan darah, seseorang yang akan menjalani pembedahan atau mengalami tekanan darah rendah juga disarankan untuk tidak memakan jamur ini.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!