Kesihatan

Petua Selamat Yang Boleh Dilakukan untuk Mengatasi Mata Juling

Squint di mata berlaku apabila benda asing masuk secara semula jadi, termasuk zarah debu hingga serpihan logam. Apabila objek asing memasuki mata, kemungkinan besar akan mempengaruhi bahagian kornea atau konjunktiva.

Badan asing yang masuk ke depan mata tidak boleh hilang di belakang bola mata, tetapi boleh menyebabkan calar pada kornea. Baiklah, untuk mengetahui petua selamat untuk mengatasi sekelip mata, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kelebihan Tidur, Menghilangkan Tekanan untuk Meningkatkan Ingatan!

Gejala biasa sekelip mata

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, sesuatu yang tersekat di mata boleh menyebabkan kerengsaan ringan hingga sangat menyakitkan. Mana-mana badan asing yang memasuki mata dengan kadar yang dipercepat menimbulkan risiko kecederaan yang tinggi.

Beberapa benda asing yang paling biasa yang boleh muncul di mata termasuk bulu mata, lendir kering, kotoran atau pasir, debu, kanta lekap, dan pelindung kaca.

Badan asing di mata boleh menyebabkan gejala seperti tekanan atau ketidakselesaan, terbakar atau kerengsaan, mata merah, berair, gatal-gatal, penglihatan kabur, dan kepekaan cahaya.

Objek juga boleh menyebabkan pendarahan subkonjungtiva atau pendarahan di bahagian putih mata.

Keadaan ini secara amnya tidak memerlukan rawatan perubatan dan akan hilang sendiri dalam 2 hingga 3 minggu. Walau bagaimanapun, cara terbaik untuk mempercepat pemulihan adalah dengan berjumpa pakar.

Apakah petua selamat untuk mengatasi sekelip mata?

Membuang objek asing sendiri boleh menyebabkan kerosakan mata yang serius. Oleh itu, ada beberapa cara atau petua yang selamat yang dapat dilakukan untuk mengatasi sekelip mata, seperti berikut:

Pengendalian kecemasan

Dapatkan rawatan kecemasan dengan segera jika objek asing mempunyai tepi tajam atau kasar, cukup besar, mengandungi bahan kimia, atau didorong ke mata dengan kelajuan tinggi. Sekiranya objek asing tertanam di mata, segera dapatkan rawatan perubatan untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya.

Agar tidak menyebabkan kecederaan yang lebih serius, anda mesti mengikuti langkah-langkah, seperti mengehadkan pergerakan mata dan membalut mata menggunakan kain kasa yang bersih.

Sekiranya objek asing cukup besar, anda boleh menutup mata anda dengan cawan kertas. Ini akan membantu mengelakkan pergerakan mata yang terkena objek asing.

Rawatan kecemasan harus dilakukan dengan segera sekiranya gejala timbul setelah badan asing dikeluarkan, seperti sensasi aneh pada mata, penglihatan yang tidak normal, kornea mempunyai tompok-tompok yang keruh, dan keadaan mata secara keseluruhan bertambah buruk.

Penjagaan rumah

Apabila anda mengesyaki benda asing di mata, penting untuk segera mendapatkan rawatan untuk mencegah jangkitan dan kemungkinan kerosakan penglihatan. Beberapa langkah pencegahan yang dimaksudkan adalah:

  • Jangan gosok atau tekan mata
  • Jangan gunakan perkakas atau swab di permukaan mata
  • Jangan tanggalkan kanta lekap, kecuali jika anda mengalami pembengkakan

Agar rawatan sekelip mata menjadi lebih berkesan, ada langkah-langkah yang sesuai yang perlu diikuti.

Langkah-langkah ini termasuk mencuci tangan, memeriksa mata yang terkena di kawasan yang terang, dan mencari benda asing di mata dengan melihat ke atas dan menarik di bawah mata. Lokasi badan asing yang paling biasa adalah di bawah kelopak mata atas.

Untuk mengeluarkan objek asing pada kedudukan ini, anda boleh merendam sisi wajah anda ke dalam bekas berisi air. Apabila mata berada di bawah air, buka dan tutup mata beberapa kali untuk mengeluarkan objek.

Penjagaan doktor

Hubungi doktor anda sekiranya badan asing di mata anda mempunyai keadaan yang memerlukan rawatan kecemasan. Keadaan lain yang memerlukan rawatan doktor adalah penglihatan kabur atau tidak normal selepas penyingkiran badan asing.

Sekiranya anda mendapatkan rawatan dari doktor, maka anda mungkin perlu menjalani beberapa langkah pemeriksaan. Doktor juga akan menggunakan kaca pembesar untuk mencari atau mengeluarkan benda asing.

Sekiranya teknik awal gagal mengeluarkan objek, doktor biasanya menggunakan jarum atau alat lain. Badan asing yang menyebabkan lecet pada kornea perlu diberi salap antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Untuk lecet kornea yang lebih besar, titisan mata yang mengandungi siklopentolat atau homatropin dapat diberikan untuk memastikan murid melebar. Doktor anda mungkin memberi anda acetaminophen untuk merawat kesakitan akibat lecet kornea yang lebih besar.

Baca juga: Makanan Selalunya Terasa Dada? Inilah sebabnya dan bagaimana merawatnya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!