Kesihatan

Penyakit fibroid rahim jarang menunjukkan gejala, mengenalinya seawal mungkin sebelum terlambat

Penyakit fibroid rahim dapat dialami oleh wanita dari semua peringkat umur dan biasanya tidak menimbulkan gejala. Walaupun begitu, penyakit ini tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko barah rahim atau mengembangkan penyakit berbahaya yang lain.

Nah, untuk merawat fibroid rahim, perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar. Untuk maklumat lebih lanjut, mari lihat penjelasan lengkap mengenai fibroid rahim di bawah.

Baca juga: Ayuh, kenali kesan baik dan buruk dari makan jeroan untuk kesihatan

Apa itu fibroid rahim?

Fibroid rahim, juga dikenali sebagai leiomyoma atau myomas, adalah tumor bukan kanker yang boleh tumbuh di rahim. Biasanya, fibroid rahim berbentuk bulat dan jika terlalu besar mereka boleh memberi tekanan pada pundi kencing.

Penyebab fibroid rahim tidak jelas, tetapi nampaknya disebabkan oleh perkembangan tahap estrogen yang tinggi. Klasifikasi fibroid bergantung pada lokasi di rahim dan terbahagi kepada empat jenis, iaitu:

  • intramural. Ini adalah jenis yang paling biasa dan biasanya tertanam di dinding otot rahim
  • Subserosal. Biasanya melepasi dinding rahim dan tumbuh di dalam lapisan tisu rahim luar yang boleh tumbuh menjadi cukup besar
  • Submucosa. Jenis ini boleh masuk ke rongga rahim dan biasanya terdapat pada otot di bawah lapisan dalam dinding
  • Serviks. Jenis fibroid ini umumnya berakar pada serviks atau juga dikenali sebagai serviks.

Penyakit fibroid rahim sering jarang dikenali dengan jelas kerana tidak menimbulkan gejala.

Doktor anda mungkin menemui fibroid secara kebetulan semasa pemeriksaan pelvis atau ultrasound pranatal. Oleh itu, adalah mustahak untuk melakukan pemeriksaan secara berkala agar fibroid rahim dapat dikesan lebih awal.

Gejala umum fibroid rahim

Hanya sekitar 1 dari 3 wanita dengan fibroid rahim yang akan mengalami simptom penyakit ini. Fibroid rahim jarang menyebabkan masalah serius, jadi kebanyakan wanita tidak menyedari kewujudannya.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa pendarahan rahim yang tidak normal adalah salah satu gejala fibroid yang paling biasa.

Pada wanita yang mempunyai simptom, ia akan ditandakan oleh haid yang berlangsung lebih dari seminggu, tekanan atau sakit pelvis, kerap membuang air kecil, dan kesukaran mengosongkan pundi kencing.

Tidak hanya itu, beberapa penderita juga akan mengalami sembelit, sakit belakang atau kekejangan, sehingga sering menyebabkan sakit akut apabila terdapat lebihan bekalan darah.

Sekiranya fibroid besar, kemungkinan menyebabkan kenaikan berat badan dan bengkak di bahagian bawah perut.

Apabila fibroid telah berkembang, mereka akan terus tumbuh sehingga menopaus. Tetapi, jika tahap estrogen menurun selepas menopaus, fibroid juga akan menyusut.

Sangat tidak mungkin melihatnya dengan mata kasar, tetapi jika cukup besar ia boleh mempengaruhi ukuran dan bentuk rahim.

Penyebab umum fibroid rahim

Fibroid rahim boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan. (Foto: health.harvard.edu)

Punca fibroid rahim masih belum jelas, tetapi kemungkinan besar berkaitan dengan tahap estrogen. Semasa tempoh produktif, tahap estrogen dan progesteron lebih tinggi, terutamanya semasa kehamilan, sehingga fibroid cenderung membengkak.

Perkembangan fibroid juga dapat meningkat ketika seorang wanita mengambil pil kawalan kelahiran yang mengandung estrogen.

Sementara itu, tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan fibroid menyusut, seperti semasa dan selepas menopaus. Seperti yang dilaporkan oleh Mayo Clinic, berikut adalah beberapa penyebab utama fibroid rahim.

Perubahan genetik

Faktor genetik dianggap memberi kesan kepada perkembangan fibroid di rahim. Bukan hanya itu, beberapa fibroid mengandungi banyak perubahan gen yang berbeza daripada sel otot rahim yang normal.

Hormon di dalam badan menyebabkan fibroid rahim

Estrogen dan progesteron adalah dua hormon yang dapat merangsang perkembangan lapisan rahim pada setiap kitaran haid dan kehamilan. Oleh itu, semasa subur fibroid dapat tumbuh dengan cepat sehingga mempunyai ukuran yang cukup besar.

Faktor pertumbuhan lain

Bukan hanya itu, ada bahan lain yang membantu tubuh mengekalkan tisu, seperti faktor pertumbuhan seperti insulin. Matriks ekstraselular atau ECM adalah bahan yang menyatukan sel, meningkatkan fibroid dan menyebabkan perubahan biologi.

Doktor percaya bahawa fibroid rahim berkembang dari sel stem di tisu lembut atau myometrium.

Corak pertumbuhan fibroid berbeza-beza, lambat atau cepat dan mungkin tetap sama. Sebilangan fibroid mengalami pertumbuhan yang ketara dan yang lain dapat menyusut sendiri.

Tidak jarang, fibroid terdapat semasa kehamilan dan akan menyusut atau hilang setelah melahirkan. Ini kerana ukuran rahim telah kembali ke ukuran normal dan tempoh subur semasa kehamilan telah berlalu.

Faktor risiko untuk fibroid rahim

Terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan pertumbuhan fibroid rahim selain usia pembiakan. Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi perkembangan fibroid pada wanita termasuk:

Perlumbaan

Walaupun mana-mana wanita boleh menghidap fibroid, kulit hitam cenderung berisiko lebih tinggi terkena penyakit ini. Di samping itu, wanita kulit hitam juga akan mempunyai fibroid yang lebih banyak dan lebih besar daripada kaum lain dengan gejala yang agak teruk.

Keturunan

Sekiranya ahli keluarga, seperti ibu atau saudara perempuan, mempunyai fibroid, anda juga cenderung mempunyai fibroid rahim. Oleh itu, segera lakukan pemeriksaan bersamaan sekiranya ada ahli keluarga yang menderita fibroid rahim.

Faktor lain

Perkembangan fibroid juga dipengaruhi oleh faktor-faktor lain, seperti awal haid, obesiti, dan kekurangan vitamin D. Bukan hanya itu, fibroid juga dapat berkembang kerana diet tinggi daging merah dan rendah sayur-sayuran dan buah-buahan hijau.

Diagnosis fibroid rahim yang biasanya dilakukan oleh doktor

Kerana fibroid selalunya tidak simptomatik, mereka biasanya didiagnosis semasa pemeriksaan pelvis rutin.

Doktor mungkin merasakan ketidakteraturan bentuk rahim dan menunjukkan kehadiran fibroid. Nah, ada beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk menentukan kehadiran fibroid, termasuk:

Ultrasound atau ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi dilakukan dengan menggunakan gelombang bunyi untuk mendapatkan gambar rahim.

Ultrasound bertujuan untuk mengesahkan diagnosis, memetakan dan mengukur fibroid. Seorang doktor akan menggerakkan alat ultrasound ke atas perut atau meletakkannya di dalam faraj.

Pengimejan resonans magnetik atau MRI

Ujian pencitraan ini dapat menunjukkan dengan lebih terperinci ukuran dan lokasi fibroid, mengenal pasti pelbagai jenis tumor, dan membantu mencari ujian rawatan yang tepat.

MRI paling sering digunakan oleh wanita dengan rahim yang lebih besar atau jika mereka hampir menopaus atau perimenopause.

Histerosonografi

Pemeriksaan yang satu ini digunakan untuk menggunakan garam steril untuk meluaskan rongga rahim sehingga lebih mudah untuk mendapatkan gambar fibroid submucosal dan lapisan rahim.

Histerosonografi biasanya dilakukan pada wanita yang ingin hamil atau mengalami pendarahan haid yang berat.

Hysterosalpingography

Hysterosalpingography dilakukan menggunakan pewarna untuk menonjolkan rongga rahim dan tiub fallopio pada gambar sinar-X.

Ujian ini juga dapat menentukan sama ada tiub fallopi terbuka atau tersumbat, dan dapat menunjukkan beberapa fibroid submucosal. Doktor boleh mengesyorkan pemeriksaan jenis ini jika kemandulan berlaku.

Histeroskopi

Untuk pemeriksaan ini, seorang doktor melakukan histeroskopi dengan memasukkan teleskop kecil dan terang melalui serviks ke dalam rahim.

Doktor kemudian akan menyuntikkan garam ke dalam rahim, memperluas rongga rahim, dan membenarkan pemeriksaan lapisan rahim dan tiub fallopio dilakukan.

Laparoskopi

Dalam laparoskopi doktor akan membuat lubang kecil di kulit dan perut untuk memasukkan tiub kecil dengan kamera cahaya yang terpasang melalui lapisan dinding.

Kamera bertujuan untuk masuk ke rongga abdominopelvik dan memeriksa bahagian luar rahim dan struktur sekitarnya.

Rawatan yang disyorkan untuk fibroid rahim

Rawatan hanya disyorkan untuk wanita yang mengalami simptom akibat fibroid. Sekiranya fibroid tidak mempengaruhi kualiti hidup maka rawatan mungkin tidak dilakukan. Oleh itu, fibroid yang menyebabkan haid berat perlu menjalani beberapa rawatan dengan doktor.

Sebelum menopaus, fibroid sering menyusut sendiri dan gejala menjadi kurang jelas sehingga hilang sepenuhnya.

Apabila rawatan diperlukan, doktor akan mencadangkan beberapa pilihan pembedahan berdasarkan lokasi, keparahan gejala, dan rancangan kelahiran jika anda hamil.

Rawatan pertama yang dilakukan oleh doktor biasanya menggunakan agonis hormon pelepasan gonadotropin atau GnRHa.

Ubat ini bertujuan untuk membantu tubuh menghasilkan lebih sedikit estrogen dan progesteron. Bukan itu sahaja, GnRHa juga dapat menghentikan kitaran haid tanpa menjejaskan kesuburan setelah rawatan berakhir.

Ubat lain mungkin ada tetapi kurang berkesan untuk merawat fibroid yang lebih besar. Walaupun begitu, doktor juga akan memberikan beberapa rawatan lain untuk membantu mengecutkan fibroid, seperti:

Ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID

Ubat anti-radang termasuk mefenamic dapat ibuprofen dapat membantu mengurangkan pengeluaran sebatian lipid seperti hormon prostaglandin.

Hormon ini sering dikaitkan dengan kekejangan dan haid yang berat. Pada orang yang mempunyai fibroid, NSAID dapat mengurangkan kesakitan dan tidak akan mempengaruhi kesuburan.

Sistem intrauterin Levonorgestrel atau LNG-IUS

Rawatan jenis ini dilakukan dengan menggunakan alat plastik yang diletakkan di rahim.

Sekali dalam kandungan, alat ini akan mengeluarkan hormon yang disebut levonorgestrel dalam jangka masa yang panjang. Hormon ini juga akan menghentikan lapisan rahim tumbuh terlalu cepat.

Baca juga: Adakah Anda Mempunyai Masalah Pencernaan? Mari Ketahui Jenis dan Cara Pencegahan

Pembedahan untuk merawat fibroid rahim

Fibroid rahim yang teruk mungkin tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan dan mungkin memerlukan rawatan yang lebih konservatif, seperti pembedahan.

Doktor biasanya akan memberikan beberapa pilihan untuk merawat fibroid dengan menjalani pembedahan, seperti:

Histerektomi

Histerektomi adalah penyingkiran sebahagian atau seluruh rahim yang biasanya dilakukan sekiranya fibroid telah menyebabkan pendarahan berlebihan. Histerektomi total dapat mengelakkan fibroid kembali.

Tetapi, jika pakar bedah juga membuang ovari dan saluran tuba, ia boleh menyebabkan kesan sampingan seperti penurunan libido dan menopaus pramatang.

Myomektomi

Pembedahan jenis ini adalah penyingkiran fibroid dari dinding otot rahim dan biasanya dilakukan pada wanita yang masih ingin mempunyai anak. Wanita dengan fibroid besar atau terletak di bahagian rahim tertentu mungkin tidak dapat menjalani pembedahan jenis ini.

Ablasi endometrium

Ablasi endometrium adalah penyingkiran lapisan rahim dan biasanya dilakukan jika fibroid berada di dekat permukaan dalam. Pembedahan ini adalah alternatif yang berkesan sekiranya anda tidak dapat menjalani prosedur histerektomi.

Embolisasi arteri rahim atau EUA

Pembedahan ini dilakukan dengan memotong bekalan darah ke kawasan fibroid yang menyusut. Dipandu oleh pencitraan sinar-X, bahan kimia akan disuntik melalui kateter ke dalam arteri yang membekalkan darah ke fibroid.

Prosedur ini akan mengurangkan atau menghilangkan gejala hingga 90 peratus, tetapi tidak sesuai untuk wanita yang sedang hamil atau jika mereka masih ingin mempunyai anak.

Untuk rawatan fibroid rahim, perlu terlebih dahulu berunding dengan pakar. Biasanya doktor akan melihat hasil diagnosis baru dan mengambil tindakan mengikut keadaan penyakit.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!