Kesihatan

Jenis-Jenis Titisan Mata Mengikut Sebabnya

Pemberian jenis titisan mata mesti disesuaikan dengan keadaan sakit mata dan faktor penyebabnya. Anda tidak boleh memberikannya, okey?

Terdapat beberapa penyebab sakit mata, ini bermaksud bahawa penyebab yang berbeza juga merupakan ubat yang berbeza. Memilih ubat sakit mata secara sembarangan sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala dan kesakitan.

Oleh itu, anda harus mengetahui pelbagai jenis titisan mata sebelum menggunakannya. Menentukan ubat sakit mata yang sesuai bergantung pada keadaan aduan yang dialami, seperti mata kering, mata merah, jangkitan, alergi, gatal, sakit, bengkak, atau luka.

Jenis-jenis titisan mata

Jenis-jenis titisan mata mesti disesuaikan dengan penyebab kesakitan. Foto: Pexels.com

Pada dasarnya, terdapat beberapa jenis titisan mata over-the-counter yang boleh dibeli untuk air mata buatan (air mata tiruan), tetes untuk mata merah (dekongestan), dan lain-lain.

Di samping itu, ada juga ubat yang diberikan hanya berdasarkan preskripsi doktor, termasuk: antihistamin (mengatasi gatal pada alahan) dan titisan mata anti-radang.

Berdasarkan aduan, berikut adalah gejala mata yang paling biasa dan titisan yang sesuai untuk melegakannya:

Mata kering

Mata kering dapat lega dalam jangka pendek dengan pelincir tetes mata atau air mata buatan apabila mata kering disebabkan oleh terlalu banyak menatap skrin komputer, keletihan, atau berada di luar dalam keadaan panas dan berangin terlalu lama.

Air mata buatan dapat menjadikan mata lebih lembap dan selesa. Sekiranya mata kering bertambah teruk, anda boleh menggunakan gel pelembap atau salap.

Elakkan menggunakan dekongestan untuk merawat mata kering disertai dengan mata merah kerana dekongestan sebenarnya dapat memperburuk gejala mata kering. Di samping itu, pengawet pelincir mata bagi sesetengah orang boleh mencetuskan alahan.

Sekiranya pelincir tidak dapat menghilangkan mata kering, disarankan untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi lebih lanjut.

Baca juga: Kacang Alahan dan Kesannya terhadap Kesihatan Tubuh

mata merah

Untuk mata merah, pemberian dekongestan atau titisan mata yang mengandungi vasokonstriktor dapat menghilangkan mata merah dengan mengecilkan saluran darah kecil pada putih mata dan menyamarkannya.

Walau bagaimanapun, penggunaan dekongestan jangka panjang boleh menyebabkan mata kering dan jengkel, pupil yang melebar dan kesan sampingan yang lain.

Tambahan pula, mata anda juga dapat mengalami hiperemia pemulihan, iaitu kemerahan yang semakin teruk apabila kesan dekongestan mula hilang, memaksa anda menggunakannya secara berterusan.

Alahan dan mata gatal

Alahan boleh menyebabkan mata gatal, merah, berair, dan bengkak. Formula yang terdapat dalam tetes mata antihistamin dapat berguna untuk menghilangkan gejala ini dengan mengurangkan bahan histamin pada tisu mata.

Histamine sendiri muncul sebagai reaksi anggota badan ketika mengalami alahan.

Penyebab alahan berbeza-beza, seperti alergi haiwan, debunga, acuan, dan alergen biasa yang lain. Oleh itu, titisan mata yang mengandungi antihistamin dapat menghalang dan menghentikan gejala alergi.

Jangkitan Mata

Jangkitan mata yang menyebabkan keradangan pada lapisan mata atau konjunktiva (konjungtivitis) atau mata merah jambu Ia dapat membuat mata terasa merah, sakit, dan keputihan yang tebal, kuning, dan melekit.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh jangkitan, baik itu virus, bakteria, atau jamur. Aduan ini mesti diatasi dengan ubat tetes mata dari doktor dan dirawat berdasarkan penyebabnya.

Baca juga: Memilih Makanan Vegan untuk Menurunkan Darah Tinggi

Konjungtivitis akibat jangkitan boleh menular, menjadikan mata merah, berair, dan sangat menyakitkan, disertai dengan pelepasan mata yang jelas atau putih. Anda juga mungkin mengalami penglihatan kabur. Selain tetes mata mengikut penyebabnya, gejala ini dapat diatasi dengan kompres dengan air sejuk atau ais.

Sekiranya anda menggunakan titisan mata, jangan sekali-kali menyentuh hujung botol ke mata anda kerana ini boleh menyebarkan jangkitan lebih jauh. Sebagai bahagian tubuh yang sangat sensitif, mata memerlukan perhatian lebih ketika mereka mengalami kesakitan.

ubat sakit mata

Ubat sakit mata digunakan untuk merawat beberapa gangguan yang timbul pada organ penglihatan. Bermula dari yang ringan seperti gatal, mata merah, hingga penyakit serius seperti katarak. Bukan itu sahaja, penggunaan kanta lembut anda juga boleh mencetuskan rasa sakit di mata.

1. Ubat mata merah

Mata merah adalah salah satu gangguan organ penglihatan yang sering dialami oleh banyak orang. Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Mengatasi mata merah tidak boleh ceroboh, penyebabnya mesti diketahui terlebih dahulu.

Dalam banyak kes, mata merah sering dipicu oleh kekurangan cairan, penggunaan kosmetik, keletihan, kerengsaan, kecederaan, hingga jangkitan. Terdapat banyak ubat mata merah yang dijual di kaunter di farmasi, termasuk:

  • naphazoline, iaitu ubat sakit mata yang mengandungi dekongestan, boleh digunakan untuk mengubati mata merah kerana kerengsaan dan alergi kecil.
  • tetrahidrozolin, iaitu kandungan ubat sakit mata yang terdapat dalam banyak produk, salah satunya adalah Visine. Ubat ini dapat merawat mata merah yang disebabkan oleh keletihan dan kerengsaan.
  • pelincir mata, iaitu titisan cecair yang berfungsi membasahi organ penglihatan. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat mata kering yang menyebabkannya menjadi merah.
  • titisan glaukoma, ubat untuk mengurangkan tekanan pada mata.
  • titisan antibiotik, iaitu ubat sakit mata untuk merawat jangkitan kuman pada organ penglihatan.

2. Ubat mata gatal

Mata gatal adalah keadaan yang sangat biasa. Dalam banyak kes, keadaan ini boleh menjadi penyebab utama mata merah jambu. Oleh itu, adalah penting untuk mengatasinya dengan segera agar ia tidak bertambah buruk. Penyebab yang paling biasa dari keadaan ini adalah mata kering, alahan, dan jangkitan.

Tidak perlu risau, anda boleh mengatasinya dengan menggunakan beberapa ubat mata gatal yang dijual di farmasi, seperti:

  • Titisan mata yang mengandungi dekongestan, misalnya Visine.
  • Ubat sakit mata yang mengandungi campuran dekongestan dan antihistamin, seperti Visine-A, Opcon-A, dan Napchon-A.
  • Ubat mata gatal yang mengandungi bahan anti-radang, seperti Acular LS dan Acuvail.
  • Ubat mata gatal yang mengandungi zat antibakteria, seperti Azasite, Tobrex, dan Polytrim.
  • Titisan mata yang mengandungi steroid, seperti Alrex, Durezol, dan Lotemax.

3. Mata jatuh kanta lembut

Sebagai tambahan kepada dua syarat di atas, penggunaan kanta lembut Rutin juga boleh menyebabkan sakit mata. Dilaporkan dari Kesihatan Sangat Baik, titis mata kanta lembut diperlukan untuk proses 'pembasahan'. Tujuannya adalah untuk menjaga kelembapan mata walaupun menggunakan kanta lembut.

Untuk pengguna kanta lembut, kelembapan mata perlu dijaga, kerana ini berkaitan dengan keselesaan ketika memakainya.

Akademi Oftalmologi Amerika terangkan, secara amnya, semua titisan mata kanta lembut yang dijual di farmasi mempunyai persamaan, iaitu melincirkan mata agar sentiasa lembap dan basah.

Jadi, anda boleh memilih produk penurunan mata kanta lembut yang dikehendaki. Yang paling penting, sesuaikan dengan keadaan mata anda. Contohnya, titisan mata untuk mata kering tentu berbeza dengan keadaan lain.

4. Ubat mata katarak

Katarak adalah keadaan apabila lensa mata mempunyai masalah dengan ketelusan, misalnya ia menjadi keruh dan mendung. Pembedahan adalah kaedah terbaik untuk mengatasinya. Tetapi jika tidak terlalu teruk, anda boleh menggunakan ubat mata katarak untuk mengubatinya.

Dilaporkan dari Kesihatan Sangat Baik, Lanosterol adalah ubat mata katarak yang sering digunakan untuk mengatasi masalah ini. Ubat ini berfungsi dengan menipis dan mengecilkan ukuran katarak yang menutupi lensa mata.

Jangan mengambil risiko secara sembarangan untuk merawat keluhan mata. Walaupun terdapat banyak ubat yang dapat dibeli secara bebas, tidak ada salahnya berunding terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat yang tepat sehingga keluhan mata dapat ditangani dengan baik.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.