Kesihatan

Bagaimana Mendapatkan Program Hamil untuk Mengandung Cepat, Ada Apa-apa?

Kehamilan adalah salah satu perkara terindah yang diinginkan oleh banyak pasangan. Malangnya, dalam kebanyakan kes, beberapa pasangan harus menunggu lebih lama untuk hamil. Tenang, ada beberapa cara untuk hamil program yang boleh anda lakukan.

Ya, cara program hamil bertujuan untuk meningkatkan peluang kehamilan. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Bagaimana kehamilan berlaku?

Ilustrasi proses persenyawaan. sumber gambar: .

Kehamilan adalah hasil akhir dari proses yang berlaku dalam banyak peringkat. Tahap pertama adalah persenyawaan, iaitu ketika sperma memenuhi telur. Dari berjuta-juta sperma yang dikeluarkan (dari ejakulasi lelaki), hanya satu yang akan menyuburkan telur.

Telur yang matang akan dilepaskan oleh ovari (disebut proses ovulasi). Telur kemudian meninggalkan ovari dan bergerak ke tiub fallopio. Di tempat ini, telur bertahan selama 12 hingga 24 jam, menunggu untuk melihat apakah ada sperma di sekitarnya.

Sekiranya persenyawaan berjaya, telur akan bergerak ke arah rahim dan memulakan proses selanjutnya. Itulah sebab mengapa seks sebelum ovulasi sangat digalakkan.

Dipetik dari Keibubapaan Terancang, Kehamilan biasanya akan berlaku dalam jangka masa 2 hingga 3 minggu dari proses persetubuhan. Tanda-tanda kehamilan yang paling biasa termasuk pemberhentian kitaran haid, mual dan muntah, keletihan, dan kencing lebih kerap daripada biasa.

Baca juga: Kegagalan ovulasi dapat menurunkan kemungkinan anda hamil, mengenali sebab & tanda!

Cara hamil program yang boleh dilakukan

Bagi pasangan yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi, sangat penting untuk memperhatikan beberapa perkara agar dapat hamil dengan cepat, dari gaya hidup, diet, hingga aspek yang paling penting, iaitu seks.

Inilah kaedah untuk hamil yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan bayi dengan cepat:

1. Ketahui masa subur anda

Pada lelaki, sperma boleh dihasilkan pada bila-bila masa di testis. Tetapi pada wanita, anda harus memberi perhatian dan mengetahui kapan telur dilepaskan dari ovari. Ini dikenali sebagai 'tempoh subur'.

Potensi persenyawaan akan meningkat apabila hubungan seks dilakukan pada masa-masa ini.

Pada wanita dengan kitaran haid yang tidak teratur, ini menyukarkan untuk mengetahui kapan mereka subur. Selain mengira kitaran haid, ada cara lain untuk meramalkan ovulasi, iaitu dengan memeriksa lendir di serviks.

Tepat sebelum ovulasi bermula, jumlah lendir akan meningkat dan menjadi lebih kurus, lebih jelas, dan licin. Menurut kajian, Potensi kehamilan meningkat pada wanita yang rajin memeriksa lendir serviks dan tahu kapan harus melakukan hubungan seks.

2. Seks untuk hamil dengan cepat

Cara paling berkesan untuk hamil adalah dengan melakukan hubungan seks. Namun, ada peraturan yang perlu anda terapkan agar peluang kehamilan dapat meningkat, yaitu:

Kekerapan seks

Banyak pasangan memutuskan untuk melakukan hubungan seks sekerap mungkin untuk hamil dengan cepat. Sebenarnya, andaian ini sebenarnya boleh menyukarkan proses persenyawaan. Sperma yang dilepaskan (dari ejakulasi) terlalu sering dapat mengalami penurunan kualiti, termasuk kelincahan.

Menurut penyelidikan, kekerapan melakukan hubungan seks untuk mendapatkan bayi dengan cepat adalah dua atau tiga hari sekali. Kualiti sperma akan dijaga, serta kelincahan pergerakan.

Kedudukan dan gaya seks

Selama ini, banyak orang percaya bahawa kedudukan atau gaya seks dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan. Kedudukan misi dan gaya anjing sebagai contoh, memungkinkan penembusan yang lebih dalam dan mendekatkan sperma ke serviks.

Sebenarnya, dengan gaya apa pun, kemungkinan kehamilan masih ada. Apabila ratusan juta sperma dilepaskan dari setiap orgasme lelaki yang tidak dilindungi di dalam vagina, telur selalu berpotensi untuk disenyawakan.

Sperma adalah perenang yang sangat baik. Setelah memasuki faraj, sperma dapat mencapai serviks hanya dalam 15 minit. Ini tidak menjadi masalah dari kedudukan dan gaya cinta yang diterapkan.

Jangan gunakan pelincir tambahan

Untuk cepat melahirkan, banyak orang terlalu teruja dengan seks, termasuk dengan menambahkan pelincir. Sebenarnya, pelincir tambahan dapat mengurangkan potensi pembuahan, anda tahu.

Menurut satu kajian, pelumas berasaskan air dapat mengurangkan pergerakan dan kelincahan sperma sebanyak 60 hingga 100 persen. Walaupun tidak menjejaskan kesuburan, pelincir memerlukan masa lebih lama sehingga sperma sampai ke telur.

Beristirahatlah selepas hubungan seks

Terdapat banyak mitos mengenai seks jika anda ingin hamil, salah satunya berbaring di atas katil sambil mengangkat kaki selepas melakukan hubungan seks. Tujuannya agar sperma dapat mencapai telur dengan lebih cepat. Sebenarnya, ia tidak perlu dilakukan.

Menurut James Goldfarb, pengarah perkhidmatan kemandulan Klinik Cleveland, seperti dipetik dari WebMD, wanita yang telah melakukan hubungan seks tidak perlu mengangkat kaki, tetapi berehat 10 hingga 15 minit. Sperma akan masuk sendiri ke serviks.

3. Berhenti menggunakan pil perancang

Sekiranya anda ingin mempunyai bayi, anda harus berhenti menggunakan alat kontraseptif, terutama ketika anda melakukan hubungan seks. Kondom, misalnya, dapat menghentikan sperma memasuki vagina.

Begitu juga dengan pil kawalan kelahiran, anda harus berhenti mengambilnya. Pil ini berfungsi dengan mengubah hormon tertentu yang mempengaruhi ovulasi. Seperti yang diketahui, ovulasi itu sendiri adalah proses yang diperlukan agar telur dilepaskan dari ovari untuk memenuhi sperma.

4. Prosedur perubatan

Pada lelaki dan wanita yang sihat, bantuan perubatan mungkin tidak diperlukan sebagai cara hamil. Prosedur perubatan biasanya diperlukan apabila terdapat keadaan tertentu yang mengganggu kesuburan, salah satunya adalah penyumbatan saluran tuba pada wanita.

Berikut adalah beberapa prosedur perubatan yang biasanya digunakan sebagai cara untuk hamil:

Pembedahan tiub fallopio

Penyumbatan tiub fallopio. sumber gambar: Ibu Bapa Menangis Pertama.

Sekiranya tiub fallopi tersumbat atau terdapat halangan lain, prosedur pembedahan untuk membaikinya diperlukan. Pembedahan dapat dilakukan dengan membuang tisu parut di kawasan yang terkena sehingga telur dan sperma dapat bertemu.

Pembedahan laparoskopi

Pembedahan laparoskopi dilakukan untuk merawat endometriosis, yang merupakan keadaan apabila satu bahagian rahim tumbuh di luar rahim, biasanya kantung berisi kista atau berisi cecair.

Prosedur yang sama juga digunakan untuk menghilangkan fibroid, juga dikenal sebagai fibroid, yang merupakan pertumbuhan tisu baru atau tumor jinak di rahim.

Pembedahan epididimis

Bukan hanya wanita, lelaki juga dapat menjalani prosedur pembedahan untuk merawat epididimitis, yang merupakan penyumbatan pada saluran pada testis yang dapat mencegah sperma keluar semasa ejakulasi. Keadaan ini adalah salah satu penyebab kemandulan lelaki yang paling biasa.

Tidak seperti beberapa prosedur sebelumnya, pembedahan epididimis adalah operasi kecil menggunakan anestesia tempatan dan biasanya tidak memerlukan penginapan di hospital.

Bayi tabung uji

Proses IVF. sumber gambar Penjaga.

IVF adalah salah satu cara yang paling popular untuk hamil. Kaedah program mengandung ini biasanya dipilih oleh pasangan yang mengalami kesukaran untuk mengandung anak.

Dalam dunia perubatan, prosedur IVF disebut persenyawaan in vitro. Persenyawaan dilakukan di luar badan, telur dan sperma diletakkan di dalam tabung khas.

Sekiranya persenyawaan berjaya, embrio dari proses tersebut akan dimasukkan kembali ke dalam rahim sehingga melahirkan.

Baca juga: Senjata Terbaik untuk Mempunyai Bayi, Ini adalah Proses IVF yang Harus Anda Ketahui!

Inseminasi buatan

Cara seterusnya untuk hamil secara perubatan adalah dengan inseminasi tiruan atau inseminasi intrauterin (IUI). Sperma akan dimasukkan terus ke dalam rahim wanita dengan tiub khas melalui serviks setelah dipisahkan dengan air mani (air mani).

Kaedah program kehamilan ini boleh menjadi jalan keluar bagi pasangan yang tidak dapat melakukan hubungan seks vagina. Contohnya, kerana kecacatan fizikal atau masalah psikoseksual. Pada wanita yang mengalami alahan sperma, kaedah ini cukup berkesan dalam meningkatkan kemungkinan kehamilan.

5. Terapkan gaya hidup dan tabiat yang sihat

Selain bantuan perubatan, cara hamil juga dapat dilakukan dengan hanya menggunakan gaya hidup dan tabiat yang sihat. Kedua-dua perkara ini dapat membantu anda menjaga kesihatan organ pembiakan anda dan meningkatkan kesuburan. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan ialah:

Jaga berat badan anda

Memiliki berat badan yang ideal adalah penting untuk hamil dengan cepat. Berat badan berlebihan atau kegemukan boleh menyulitkan proses persenyawaan, serta mempunyai badan yang terlalu kurus.

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang berlebihan berat badan memerlukan dua kali lebih lama untuk hamil daripada mereka yang mempunyai berat badan ideal. Bagi wanita dengan badan yang terlalu kurus, masa yang diperlukan untuk hamil walaupun empat kali lebih lama.

Terlalu banyak lemak dalam badan dapat menghasilkan estrogen berlebihan yang boleh mengganggu proses ovulasi. Kehilangan 5-10 peratus berat badan dipercayai dapat meningkatkan kesuburan.

Jauhi rokok dan alkohol

Merokok boleh menyebabkan penurunan kesuburan pada lelaki dan wanita. mengikut Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif, Bahan kimia dalam rokok seperti nikotin dan karbon monoksida boleh mengganggu ovulasi dan mengganggu pengeluaran sperma.

Begitu juga dengan alkohol, harus benar-benar dielakkan jika anda ingin mendapatkan bayi tidak lama lagi. American College of Obstetricians and Gynecologists dijelaskan, tidak ada tahap pengambilan alkohol yang selamat bagi wanita yang ingin hamil.

Menguruskan tekanan dengan baik

Banyak pasangan merasa tertekan ketika mereka tidak mempunyai anak. Sebenarnya, tekanan itu sendiri adalah keadaan yang boleh menyukarkan proses persenyawaan. Terdapat banyak sebab mengapa tekanan dapat menurunkan peluang anda hamil.

Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh menghasilkan lebih banyak hormon kortisol. Peningkatan hormon ini dapat mengganggu keseimbangan hormon lain, seperti testosteron (pada lelaki), estrogen, dan progesteron (pada wanita).

Ketiga-tiga hormon ini sangat mempengaruhi pengeluaran sperma (pada lelaki) dan proses ovulasi (pada wanita). Pada lelaki, tekanan boleh memberi kesan yang lebih buruk daripada yang dibayangkan, kerana kuantiti dan kualiti sperma dapat menurun secara mendadak.

6. Perhatikan pengambilan makanan

Cara terakhir untuk hamil adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan tertentu yang boleh mempengaruhi kesuburan. Berikut adalah pengambilan makanan yang harus dimakan dan dielakkan:

Tingkatkan pengambilan antioksidan anda

Antioksidan seperti folat dan zink dapat meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita. Kedua-duanya dapat menyahaktifkan radikal bebas yang boleh merosakkan sperma dan sel telur. Sebaliknya, folat dan zink dapat mengoptimumkan proses ovulasi dan meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma.

Zink dan antioksidan dapat diperoleh dari banyak makanan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Elakkan lemak trans

Walaupun anda telah melakukan pelbagai cara untuk hamil di atas, anda boleh mengatasinya dalam sekelip mata hanya dengan mengambil lemak trans. Kehadiran lemak jahat boleh mengganggu proses ovulasi kerana kesan negatifnya terhadap kepekaan insulin.

Lemak trans hampir selalu terdapat dalam makanan goreng. Bahan ini terbentuk dari proses hidrogenisasi, iaitu ketika panas dari minyak mengikat lemak yang terdapat dalam makanan.

Satu kajian mengaitkan risiko kemandulan pada lelaki atau wanita yang sering mengambil lemak.

Lebih banyak serat

Serat membantu tubuh menyingkirkan hormon berlebihan dan menjaga keseimbangan gula dalam darah. Jenis serat tertentu dapat membantu menghilangkan estrogen berlebihan dengan mengikatnya di dalam usus.

Satu kajian pada tahun 2009 mendapati bahawa serat larut, seperti yang terdapat dalam alpukat, ubi jalar, gandum, dan buah, dapat membantu menjaga keseimbangan estrogen dan progesteron.

Hadkan protein haiwan

Menggantikan sumber protein haiwan seperti daging, ikan, dan telur dengan produk tumbuhan seperti kacang dan biji dipercayai dapat mengurangkan risiko kemandulan atau kemandulan.

Sebuah penerbitan pada tahun 2011 menjelaskan bahawa orang yang kerap mengambil protein dari sumber tumbuhan (bukan haiwan) dapat mengurangkan risiko kemandulan hingga 50 persen. Tahu dan tempe boleh menjadi menu utama, kerana mereka mempunyai protein yang cukup tinggi.

Pengambilan zat besi yang mencukupi

Makan makanan yang tinggi zat besi dapat mengurangkan risiko kemandulan. Nutrien ini juga dapat mengoptimumkan proses ovulasi pada wanita.

Tetapi, seperti protein, adalah idea yang baik untuk memilih produk tumbuhan berbanding produk haiwan. Petikan dari garis kesihatan, besi dari produk haiwan cenderung lebih sukar diserap oleh badan.

Nah, itulah pelbagai cara program kehamilan yang dapat dilakukan untuk meningkatkan potensi pembuahan. Bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu untuk menentukan kaedah mana yang lebih sesuai. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!