Kesihatan

Gejala Sinusitis yang Selalunya Mengganggu dan diabaikan

Ciri-ciri sinusitis adalah perkara penting yang anda ketahui untuk menentukan sama ada gejala yang muncul benar-benar disebabkan oleh penyakit ini.

Sinusitis atau nama lain rhinosinusitis adalah pembengkakan sinus (rongga hidung yang saling terhubung di tulang tengkorak) yang boleh disebabkan oleh virus, bakteria, kulat dan alergi.

Sekiranya disebabkan oleh virus, penyakit ini biasanya akan sembuh dengan sendirinya kerana menular penyakit mengehadkan diri.

Proses penyembuhan berlangsung sekitar seminggu. Tetapi semuanya bergantung pada daya tahan seseorang, ya.

Gejala sinusitis yang sering dialami

Kelembutan di hidung adalah salah satu gejala sinusitis. Foto: Shutterstock.com

Baca juga: Tidak perlu keliru, berikut adalah cara membaca ujian HIV yang betul

Apakah ciri-ciri sinusitis yang perlu anda ketahui sejak awal sehingga anda dapat berjumpa doktor dengan cepat? Inilah senarai:

Snot berwarna hijau tua dan terus keluar

Aduan ini adalah keluhan yang sangat biasa pada seseorang yang mengalami aduan resdung.

Keadaan ini timbul kerana adanya jangkitan pada rongga hidung sehingga lendir yang keluar berlebihan dan tidak dapat berhenti walaupun pelbagai kaedah telah digunakan.

Hidung tersumbat

Batuk berterusan dan hidung tersumbat? Ia boleh menjadi sinusitis. Foto: Shutterstock.com

Kehadiran keradangan di rongga hidung sehingga bahan keradangan menjadikan bahagian dalam hidung menjadi sempit, ini membuat hidung anda terasa tersumbat.

Sakit di pipi dan hidung

Kehadiran jangkitan atau keradangan di sinus atau ruang berongga di sekitar pipi, dahi, hidung dan di antara mata, boleh menyebabkan rasa sakit atau tekanan di kawasan ini.

Perasaan kelembutan timbul kerana pengumpulan sel-sel radang yang memenuhi sinus, jadi tubuh memberi isyarat bahawa sel-sel keradangan ini harus segera dibersihkan dan akhirnya timbul rasa kenyang atau tekanan.

Nafas berbau

Apabila terkena sinusitis, lendir berawan hijau pekat akan muncul, lendir ini mengandungi sel-sel yang meradang dan bercampur dengan bakteria dan bahkan nanah. Selalunya keadaan ini membuatkan nafas anda berbau tidak sedap dan anda tidak merasa yakin.

Sakit kepala sebagai gejala resdung

Perhatikan juga sakit kepala yang sering muncul, ya. Foto: Shutterstock.com

Sakit kepala timbul akibat jangkitan pada kawasan tengkorak yang tentunya akan menyebabkan sakit kepala.

Baca juga: Cara Semula jadi dan Selamat untuk Mengatasi Batuk yang degil, Mari Cuba!

Deria bau berkurang

Apabila terdapat gangguan pada rongga hidung, proses seterusnya adalah anda akan kehilangan keupayaan untuk berbau.

Mengapa ini berlaku? Semuanya kerana bakteria atau virus membuat sel saraf penciuman terganggu, jadi anda tidak dapat menghidu bau secara normal.

Ciri-ciri sinusitis lain: demam

Demam adalah salah satu gejala sinusitis yang perlu diperiksa oleh doktor. Foto: Shutterstock.com

Demam adalah normal apabila anda mempunyai jangkitan, tidak hanya pada sinusitis tetapi juga di kawasan lain. Demam berlaku kerana mekanisme badan ketika melawan 'musuh' yang datang dari luar sehingga tubuh bekerja keras untuk melawannya.

Untuk mengetahui sama ada gejala yang anda alami adalah tanda sinusitis yang betul, segera berjumpa doktor, ya. Tetap sihat dengan gaya hidup yang sihat: bersenam secara teratur, makan secara sihat, dan elakkan bangun lewat.