Kesihatan

5 Khasiat Seribu Daun untuk Kesihatan Tubuh

seribu daun atau Millefolium Achillea Telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional. Tumbuhan ini juga biasa disebut sebagai tanaman yarrow yang ternyata berguna bukan sekadar batu bendi.

Di sebalik bentuk dan penampilan yang cantik, mari kita ketahui manfaat seribu daun untuk kesihatan tubuh!

Khasiat seribu daun untuk kesihatan badan

1. Mempercepat penyembuhan luka

Sejak zaman kuno, seribu daun telah digunakan sebagai salap untuk merawat luka.

Berdasarkan penelitian, seribu daun diketahui memiliki sifat anti-radang dan antioksidan, yang keduanya berperanan dalam penyembuhan luka.

Bukan hanya itu, penyelidikan juga mendapati bahawa ekstrak daun dapat meningkatkan fibroblas, sel-sel yang bertanggungjawab untuk menjana semula tisu penghubung dan membantu tubuh pulih dari kecederaan.

2. Mengatasi gangguan pencernaan

Ribuan daun telah lama digunakan untuk merawat masalah pencernaan. Seperti radang usus dan ulser yang disifatkan oleh sakit perut, cirit-birit, kembung, dan sembelit.

Tidak tanpa alasan, berdasarkan penelitian, seribu daun mengandung sebatian flavonoid dan alkaloid yang dapat meredakan serangkaian keluhan pencernaan.

3. Mengurangkan gejala kemurungan dan kegelisahan

Selain melegakan gangguan pencernaan, sebatian flavonoid dan alkaloid yang terdapat dalam seribu daun juga dapat melegakan gejala kemurungan dan kegelisahan.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa alkaloid dapat mengurangkan pelepasan hormon kortikosteron, hormon yang dilepaskan semasa tekanan kronik.

Kajian lain mendapati bahawa minyak pati seribu daun yang diberikan secara oral kepada tikus mengurangkan kegelisahan dan mendorong aktiviti mental dan fizikal setiap hari.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut dan tidak berlaku untuk kegelisahan pada manusia.

4. Membantu mengekalkan saraf dan otak yang sihat

Ribuan daun telah terbukti dapat membantu gangguan otak tertentu, seperti sklerosis berganda, Alzheimer, Parkinson dan radang otak dan saraf tunjang yang disebabkan oleh jangkitan virus.

Berdasarkan kajian yang dilakukan terhadap haiwan, tanaman yarrow Ia diketahui dapat merawat keradangan otak dan saraf tunjang serta kerosakan otak dalam kes ensefalomielitis.

Kajian lain yang dilakukan pada haiwan juga mendapati bahawa seribu daun dapat mencegah gejala penyakit Alzheimer dan Parkinson, seperti kehilangan ingatan dan gangguan pada pergerakan fizikal dan nada otot. Namun, untuk membuktikannya pada manusia, diperlukan kajian lebih lanjut.

5. Membantu melawan keradangan

Keradangan adalah tindak balas badan semula jadi. Walau bagaimanapun, keradangan kronik boleh menyebabkan kerosakan pada sel, tisu, dan organ.

Oleh itu, pengambilan seribu daun diketahui dapat mengurangkan keradangan kulit dan hati, yang dapat membantu merawat jangkitan kulit, tanda-tanda penuaan kulit, dan penyakit hati berlemak tanpa alkohol (NAFLD).

Kajian lain menunjukkan bahawa ekstrak ini dapat mengurangkan keradangan hati dan melawan demam. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

Baca juga: Bukan Hanya Perasa Makanan, Inilah Manfaat Daun Teluk Untuk Kesihatan

Manfaat lain dari seribu daun

Dilaporkan dari pelbagai kajian lain, seribu daun juga berpotensi memberi manfaat yang meliputi:

 • Meningkatkan imuniti
 • Mengawal gula darah dalam diabetes
 • Melindungi hati dan pundi hempedu
 • Merangsang haid
 • Bantu tidur
 • Merawat buasir
 • Melegakan demam
 • Mempercepat kencing

Baca juga: 5 Cara Memproses Daun Kelor untuk Manfaat Optimum untuk Kesihatan

Dos daun seribu

Untuk mendapatkan khasiat seribu daun, ada beberapa cara yang boleh anda cuba. Bermula dari minum daun dan bunga, menggunakan salap, atau menggunakan seribu daun dalam bentuk serbuk.

Daun dan bunga tanaman ini dapat dibuat teh dengan merendam 1-2 sendok teh (5-10 gram) dalam air mendidih selama 5-10 minit. Atau jika anda mahukan sesuatu yang lebih praktikal, anda juga boleh memilih seribu daun dalam bentuk beg teh.

Tidak ada bukti yang cukup yang dapat menentukan dos tepat seribu daun untuk kesihatan. Untuk itu, pastikan anda membaca label produk dan menggunakannya seperti yang disyorkan.

Seribu kesan sampingan

Walaupun diklasifikasikan sebagai tumbuhan herba, itu tidak bermaksud bahawa pengambilan seribu daun adalah 100 peratus selamat. Terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin disebabkan, seperti:

 • Mencetuskan keguguran
 • Mempengaruhi kitaran haid
 • Meningkatkan risiko pendarahan
 • Menyebabkan reaksi alahan

Setelah mengetahui khasiat seribu daun, anda mungkin berminat untuk memakannya. Tetapi perlu diingat, berjumpa doktor akan membuat anda merasa lebih selamat dan mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai penggunaan tanaman herba? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!