Kesihatan

Ayuh, cari tahu cara merawat fisheye di kaki kanan

Penyakit mata ikan boleh muncul di beberapa bahagian badan, termasuk kaki. Mata ikan sebenarnya tidak berbahaya, tetapi boleh mengganggu keselesaan anda ketika berjalan. Lalu bagaimana merawat mata ikan di kaki?

Penyakit mata ikan adalah penyakit kulit dalam bentuk penebalan kulit pada bahagian badan yang mengalami tekanan tinggi, salah satunya adalah kaki. Mata ikan kelihatan seperti kapalan. Walau bagaimanapun, ia sering menyakitkan dan biasanya lebih kecil daripada kapalan.

Walaupun tidak berbahaya, tetapi sebilangan orang memilih cara cepat untuk merawat mata ikan di kaki. Anda melakukannya sendiri dengan memotong atau menanggalkan kulit tebal.

Ini tidak boleh dilakukan sendiri, kerana ada risiko jangkitan dan akan membuatnya terasa lebih menyakitkan. Lalu bagaimana anda harus merawat mata ikan di kaki? Inilah penjelasan penuh.

Cara merawat mata ikan di kaki

Merawat mata ikan tanpa berjumpa doktor

Oleh kerana ia bukan gangguan kesihatan yang berbahaya, anda boleh merawat mata ikan di kaki dengan beberapa cara mudah. Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat mata ikan di kaki termasuk:

 • Membeli ubat mata ikan di farmasi

Beberapa ubat mata ikan boleh didapati di farmasi tanpa menggunakan preskripsi. Ubat mata ikan biasanya mengandungi asid salisilat. Asid salisilik digunakan untuk membantu melembutkan kulit mati, sehingga mudah dikeluarkan.

Walau bagaimanapun, untuk rekod, anda mesti berhati-hati semasa menggunakan ubat yang mengandungi asid salisilat. Kerana asid salisilik dapat merengsakan bahagian kulit yang sihat. Ubat ini juga tidak digalakkan untuk penghidap diabetes.

 • Menggunakan krim pelembap

Menggunakan krim kulit pelembap juga dapat membantu melembutkan kulit dan memudahkan membuang fisheye.

Atau gunakan krim yang mengandungi urea. Biasanya ia akan lebih kuat. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan krim yang mengandungi urea di bawah pengawasan doktor.

 • Gunakan batu apung

Batu apung adalah batu vulkanik berpori yang dapat digunakan untuk menghilangkan kulit mati di sekitar mata ikan. Mengurangkan kulit mati akan memberi kesan mengurangkan kesakitan pada mata ikan.

Cara menggunakan batu apung untuk merawat mata ikan di kaki agak mudah. Sebelum ini anda perlu merendam kaki anda dalam air suam selama kira-kira 5 minit. Kemudian gosokkan batu pada kulit yang mempunyai mata ikan.

Jangan menggosok kulit terlalu keras kerana boleh mencederakan kulit dan menyebabkan jangkitan.

Rawatan mata ikan dengan tindakan perubatan

Sekiranya keadaan mata ikan semakin menyakitkan, bengkak atau membengkak, anda mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan. Biasanya doktor akan melakukan beberapa jenis rawatan seperti:

 • Tindakan penipisan kulit

Doktor boleh mengeluarkan kulit mati di sekitar mata ikan. Selepas itu, doktor akan menutup mata ikan dengan plaster yang mengandungi asid salisilik. Pesakit perlu menukar plaster secara berkala.

Sekiranya jangkitan berlaku atau ada risiko jangkitan, doktor akan memberi ubat antibiotik kepada pesakit. Bengkak dan kemerahan pada mata ikan adalah gejala jangkitan.

 • Menggunakan alas kaki

Doktor akan memeriksa kaki untuk mengetahui punca mata ikan. Sekiranya salah satu penyebabnya adalah kecacatan kaki, selain menipis kulit, doktor juga akan mengesyorkan penggunaan ortotik.

Orthotics adalah alas khas yang digunakan untuk memperbaiki keadaan dan postur kaki. Dalam kes ini, ortotik digunakan untuk mengurangkan tekanan di kawasan tertentu, sehingga kaki bebas dari kelopak mata.

 • Operasi

Merawat mata ikan di kaki dengan pembedahan jarang dilakukan. Tetapi doktor akan mengesyorkannya sekiranya doktor menemui geseran atau tekanan pada tulang yang menyebabkan mata ikan.

Sekiranya dibiarkan, tekanan tulang akan terus menyebabkan mata ikan. Oleh itu, doktor akan melakukan pembedahan untuk membetulkan kedudukan tulang.

Perkara yang perlu diberi perhatian

Walaupun telah dirawat, dalam beberapa kes mata ikan dapat muncul kembali. Itulah sebabnya anda perlu mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga agar anda tidak mengalaminya lagi. Beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil:

 • Gunakan kasut dan kemeja-T yang sesuai dengan ukuran dan selesa.
 • Pastikan kaki anda bersih dan gosok kaki dengan tekun untuk menghilangkan kulit mati. Boleh menggunakan batu apung atau sabun dengan scrub.
 • Gunakan krim pelembap pada kaki.
 • Potong kuku dengan kerap. Membiarkan kuku kaki panjang, boleh menyebabkan tekanan ketika memakai kasut. Sekiranya dibiarkan lama boleh menyebabkan mata ikan.
 • Dengan mengambil langkah berjaga-jaga ini, ia akan mengurangkan kemungkinan mata ikan pada kaki.

Sebagai catatan, jika anda menghidap diabetes atau mengalami masalah kulit yang lain, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum merawat mata ikan. Ini dilakukan agar masalah lain tidak berlaku semasa rawatan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!