Kesihatan

9 Ciri-ciri Penyakit Ginjal yang Perlu Diperhatikan, Adakah Anda Pernah Mengalaminya?

Penyakit ginjal atau kegagalan buah pinggang adalah penyakit yang mesti diperhatikan. Perlu diketahui, ciri penyakit buah pinggang bagi sesetengah orang mungkin berbeza.

Ginjal adalah organ penting badan kerana berfungsi menyaring kekotoran dan toksin dalam darah. Kemudian, kotoran dan racun akan dikeluarkan bersama dengan air kencing.

Adakah anda tahu apa ciri penyakit buah pinggang ini?

Tanda-tanda penyakit buah pinggang yang perlu anda ketahui

Penyakit ginjal dapat dikesan jika anda mengetahui beberapa gejala, terdapat beberapa tanda penyakit buah pinggang yang harus anda perhatikan. Beberapa ciri-cirinya:

1. Mudah letih dan sukar memberi tumpuan

Ciri-ciri penyakit buah pinggang boleh dicirikan oleh anda menjadi mudah letih dan sukar memberi tumpuan. Ini juga boleh menjadi tanda apabila terdapat penumpukan toksin dan darah kotor di dalam badan, kesannya dapat menjadikannya mudah merasa sakit, lemah, dan sukar untuk fokus.

Ciri-ciri penyakit buah pinggang yang boleh membuat aktiviti anda terganggu.

Biasanya, buah pinggang berfungsi menghasilkan zat eritropoietin, yang dapat meningkatkan sel darah merah dalam darah. Fungsi sel darah merah ini akan membawa oksigen ke bahagian badan.

Sekiranya buah pinggang kekurangan zat eritropoietin, kadar oksigen juga menurun dan menyebabkan badan menjadi lemah. Itulah sebabnya badan mudah letih, yang juga boleh menjadi gejala awal penyakit buah pinggang.

2. Kesukaran tidur dan berehat

Salah satu fungsi utama buah pinggang adalah menyaring toksin yang masuk ke dalam badan. Apabila buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan normal, sudah tentu toksin akan kekal dalam darah.

Ini dapat menyukarkan penghidapnya untuk tidur, kerana bukannya toksin yang dikeluarkan melalui air kencing, toksin masih terkumpul di dalam darah.

3. Kulit kering dan gatal

Tanda-tanda penyakit buah pinggang yang seterusnya juga boleh dicirikan oleh kulit yang menjadi kering dan terasa gatal.

Ginjal yang berfungsi dengan baik dapat membuang sisa dan bahan toksik dari tubuh, sehingga membantu mengekalkan jumlah mineral yang tepat dalam darah.

Sekiranya fungsi ginjal bermasalah, kesan kulit kering dan gatal boleh berlaku kerana organ ini tidak dapat mengekalkan keseimbangan mineral dan nutrien dalam darah.

Jangan memandang ringan jika anda mengalami ini, segera berjumpa doktor.

4. Kekerapan membuang air kecil meningkat

Sekiranya anda kerap ingin membuang air kecil, terutama pada waktu malam, anda juga perlu berhati-hati. Kerana apabila fungsi ginjal tidak berfungsi dengan baik, kekerapan ingin membuang air kecil meningkat.

Selain kelantangan, warna air kencing juga dapat berubah menjadi lebih keruh. Yang perlu anda perhatikan adalah ketika anda membuang air kecil terdapat bintik-bintik darah bercampur atau anda merasa sakit ketika membuang air kecil.

5. Mengalami bengkak di sekitar mata

Ciri penyakit ginjal yang seterusnya adalah pembengkakan yang kerap di kawasan sekitar mata. Ini berlaku apabila buah pinggang tidak dapat melakukan kerja dengan normal.

Ini juga boleh menjadi tanda protein albumin keluar dari tisu.

6. Bengkak kaki

Seperti disebutkan di atas, buah pinggang adalah organ yang berfungsi menyaring cecair dan toksin di dalam badan. Sekiranya tidak ditapis dengan betul, beberapa bahagian badan seperti lengan dan kaki boleh membengkak.

Ini kerana protein yang keluar dari penapisan buah pinggang dan dikeluarkan dalam air kencing, mengakibatkan penumpukan cairan yang menyebabkan pembengkakan.

Tanda-tanda bengkak kaki juga boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang.

7. Mual dan muntah yang kerap

Sisa toksik yang terkumpul dalam darah juga boleh menyebabkan mual dan membuat anda ingin muntah. Ini disebabkan oleh gangguan pada sistem pencernaan.

Mual dan muntah kehilangan selera makan juga boleh menjadi gejala gangguan buah pinggang. Ini dapat mengurangkan selera makan anda, dan akhirnya membuat anda menurunkan berat badan secara drastik.

8. Kekejangan otot

Ciri utama gangguan buah pinggang adalah bahawa otot sering mengalami kekejangan. Ini berlaku kerana terdapat ketidakseimbangan elektrolit.

Akibatnya, tubuh mengalami penurunan kadar kalsium dan fosforus yang tidak terkawal, menyebabkan gejala sakit ginjal dalam bentuk kekejangan otot.

9. Sesak nafas

Sesak nafas yang kerap juga boleh menjadi tanda bahawa ada masalah dengan buah pinggang anda. Ini berlaku kerana cecair tambahan dalam badan dapat berkumpul di paru-paru, disebabkan oleh buah pinggang yang rosak.

Nah, mengesan beberapa ciri penyakit ginjal seperti yang disebutkan sebelumnya, dapat menjadi cara untuk segera mengambil tindakan.

Sekiranya buah pinggang dibiarkan mengalami masalah berlarutan, dikhuatiri keadaannya akan bertambah buruk sehingga anda perlu melakukan dialisis secara berkala.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!