Kesihatan

Pembedahan Batu Hempedu: Ketahui Persediaan dan Prosedurnya

Pembedahan batu empedu sudah biasa dilakukan oleh sesetengah orang. Pembedahan batu empedu adalah prosedur pembedahan untuk membuang bekuan pada pundi hempedu atau saluran empedu. Sekiranya dibiarkan, benjolan ini boleh membuat perut sakit tanpa sebab secara tiba-tiba.

Nah, untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat penjelasan berikut mengenai pembedahan batu empedu.

Pembedahan batu empedu

Pembedahan batu empedu adalah pembedahan organ dalaman untuk membuang bekuan pada pundi hempedu. Pundi hempedu itu sendiri adalah organ berbentuk pir, terletak di bawah hati atau di bahagian kanan atas perut.

Memetik Klinik Mayo, pembedahan batu empedu adalah operasi yang tidak mempunyai risiko berbahaya, anda juga boleh pulang pada hari yang sama jika doktor menginginkannya.

Proses operasi dilakukan dengan memberikan empat sayatan kecil di perut untuk menghilangkan bekuan. Aktiviti ini dikenali dengan istilah perubatan Kolesistektomi laparoskopi.

Dalam beberapa kes, sayatan besar diperlukan untuk memudahkan doktor membuangnya. Operasi ini disebut sebagai kolestektomi terbuka.

Mengapa anda memerlukan pembedahan?

Pundi hempedu adalah organ kecil yang menyimpan hempedu, bahan yang membantu tubuh memecah dan menyerap lemak. Malangnya, pundi hempedu boleh menebal dan ini boleh menyebabkan penyumbatan.

Penyumbatan ini menghasilkan bekuan yang disebut a batu empedu. Apabila batu diperbesar, prestasi pundi hempedu tidak optimum. Oleh itu, pembedahan dilakukan untuk membuangnya. Batu itu dapat sekecil pasir dan sebesar bola golf.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Mengeluarkan gumpalan dalam hempedu yang tidak diperiksa boleh mencetuskan keradangan akut atau kronik, biasanya disertai dengan gejala mual, muntah, kembung, dan sakit perut secara tiba-tiba.

Baca juga: Selalunya Menyasarkan Wanita, Kenali Gejala Batu Hempedu

Persediaan operasi batu empedu

Semua aktiviti pembedahan di hospital mesti dilakukan dengan persiapan yang teliti, termasuk pembedahan batu empedu. Sebelum operasi, anda akan menjalani beberapa siri pemeriksaan seperti ujian darah dan pemeriksaan visual pundi hempedu menggunakan sinar-X.

Bagi persediaan lain termasuk:

  • Pantas. Anda tidak dibenarkan makan dan minum selama empat jam atau lebih sebelum operasi. Apabila perut dipenuhi dengan makanan, pundi hempedu mengeluarkan bahan pemecah lemak. Iaitu, ini boleh menghalang operasi.
  • Jangan mengambil ubat. Doktor akan meminta anda untuk tidak mengambil ubat selama beberapa jam sebelum operasi. Ini untuk mengelakkan reaksi ubat yang masih berfungsi.
  • Mandi dengan sabun antiseptik. Walaupun kedengarannya remeh, sebenarnya ini cukup penting untuk menjadikan tubuh bebas dari kuman dan bakteria.
  • Bawa peralatan peribadi ke hospital. Walaupun kebanyakan pesakit pembedahan pundi hempedu keluar pada hari yang sama, ada kemungkinan untuk dimasukkan ke hospital kerana pelbagai faktor. Jadi, jangan lupa membawa pakaian dan peralatan peribadi anda, okey?

Prosedur pembedahan batu empedu

Terdapat dua prosedur pembedahan batu empedu yang biasa, iaitu kolesistektomi laparoskopi dan kolesistektomi terbuka. Doktor akan memilih salah satu daripadanya bergantung pada keadaan pesakit dan gejala yang dirasakan.

1. Kolesistektomi laparoskopi

Pembedahan batu empedu ini dimulakan dengan membuat empat sayatan kecil di perut. Kemudian, peranti seperti kamera kecil akan dimasukkan melalui salah satu sayatan ini. Tujuannya adalah untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku pada pundi hempedu.

Doktor akan melihat visual organ pundi hempedu pada monitor, kemudian mengenal pasti sebarang masalah. Selepas itu, alat pembedahan dimasukkan melalui sayatan lain untuk menghilangkan batu empedu. Setelah itu, keempat sayatan mula dijahit.

Keseluruhan proses kolesistektomi laparoskopi itu sendiri memakan masa satu hingga dua jam. Sekiranya doktor bimbang tentang keadaan pundi hempedu yang telah dikendalikan, anda akan dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan susulan dengan menggunakan ultrasound (USG) atau sinar-X.

2. Buka kolesistektomi

Tidak seperti prosedur pertama, kolesistektomi terbuka dilakukan dengan membuat sayatan di bahagian kanan perut, tepat di bawah tulang rusuk. Kemudian teruskan otot atau tisu menarik untuk melihat keadaan hati dan pundi hempedu itu sendiri.

Selepas itu, gumpalan atau batu empedu dikeluarkan dan dikeluarkan. Sama seperti prosedur pembedahan pertama, kolesistektomi terbuka juga memakan masa satu hingga dua jam.

Baca juga: Mari Mula Melaksanakan Diet untuk Mencegah Batu Hempedu

Tempoh pemulihan

Tempoh pemulihan dari pembedahan batu empedu bergantung pada prosedur yang telah anda jalani, iaitu:

  • Pesakit menjalani prosedur Kolesistektomi laparoskopi dibenarkan pulang pada hari yang sama sekiranya tidak ada komplikasi dengan gejala lain.
  • Pesakit menjalani prosedur kolesistektomi terbuka memerlukan masa pemulihan yang lebih lama, iaitu dua atau tiga hari di hospital. Di samping itu, masih diperlukan empat hingga enam minggu untuk keadaan tubuh pulih sepenuhnya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!