Kesihatan

Pelbagai Ubat untuk Cacar Air pada Kanak-kanak, Bermula dari ubat-ubatan yang terdapat di farmasi dan secara semula jadi

Ubat cacar air dapat diperoleh dengan mudah di farmasi di mana penggunaannya tetap mengikut arahan. Cacar air adalah jangkitan yang menyebabkan ruam dan lepuh gatal dan sangat menular.

Cacar air biasanya sembuh dalam 5 hingga 10 hari, tetapi memakan masa lebih lama bergantung kepada penyebabnya. Nah, untuk mengetahui ubat cacar air yang betul, mari kita lihat penjelasan lebih lanjut berikut.

Baca juga: Bukan hanya pada kulit, berikut adalah pelbagai gejala cacar air yang perlu anda ketahui

Penyebab biasa cacar air

Cacar air. sumber gambar: orang dalam.

Dilaporkan dari Drugs.com, cacar air disebabkan oleh virus varicella zoster atau VZV yang memasuki tubuh melalui mulut dan hidung setelah bersentuhan dengan penghidapnya.

Seseorang yang menghidap cacar air boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain dari satu hari sebelum ruam muncul sehingga semua lepuh berkerak.

Cacar air sangat mudah berjangkit dan mudah merebak melalui hubungan langsung dengan orang yang tidak kebal. Apabila seseorang mempunyai jangkitan cacar air, ini bermakna mereka mempunyai kekebalan seumur hidup sehingga mereka biasanya tidak akan mendapat cacar air untuk kedua kalinya.

Virus yang menyebabkan cacar air mudah menyerang kanak-kanak, tetapi juga tidak biasa bagi orang dewasa. Gejala muncul dalam 10 hingga 21 hari setelah bersentuhan dengan seseorang yang mempunyai virus.

Ubat cacar air biasanya digunakan untuk gejala ringan, tetapi juga dapat digunakan untuk kes-kes yang teruk seperti merebak ke hidung, mulut, mata, dan bahkan alat kelamin. Kebanyakan orang pulih dalam masa kira-kira 2 minggu.

Apakah ubat cacar air yang boleh digunakan?

Pemberian ubat mestilah sesuai dan mengikut peraturan yang disyorkan kerana jangkitan boleh menyebabkan rasa tidak selesa walaupun boleh hilang dengan sendirinya.

Kira-kira satu dari setiap 100 kanak-kanak yang dijangkiti cacar air akan mengalami jangkitan paru-paru atau radang paru-paru yang teruk, jangkitan otak atau ensefalitis, atau masalah dengan hati.

Remaja dan orang dewasa yang mendapat cacar air juga berisiko tinggi mengalami komplikasi serius. Beberapa ubat cacar air yang boleh digunakan untuk meredakan gejala termasuk yang berikut:

Ubat untuk cacar air pada kanak-kanak di farmasi

Untuk merawat gejala penyakit, berikan ubat yang telah disetujui oleh doktor. Ubat cacar air ini boleh digunakan jika lepuh cacar air pada anak sangat sakit atau demam yang cukup tinggi.

Ubat antivirus

Cacar air disebabkan oleh jangkitan virus sehingga ubat antivirus sangat sesuai untuk diberikan. Selain menghambat penyebaran virus yang mencetuskannya, antivirus juga berfungsi untuk mempercepat proses pemulihan.

Ejen antivirus dapat mengurangkan keparahan dan kesakitan yang berkaitan dengan gejala yang muncul pada kulit. Beberapa antivirus yang sering diresepkan oleh doktor untuk merawat cacar adalah:

 • Acyclovir: Berfungsi dengan menghalang perkembangan DNA dari virus, dapat diberikan secara oral atau intravena (suntikan). Dos boleh sampai lima kali sehari secara lisan. Adapun intravena, biasanya digunakan untuk orang dengan sistem imun yang lemah.
 • Valacyclovir: Diberikan tiga kali sehari kepada pesakit, mungkin sedikit lebih baik dalam mengurangkan keparahan gejala jika dibandingkan dengan asiklovir.
 • Famciclovir: Berfungsi dengan cara yang sama, yang menghalang perkembangan DNA virus. Dos yang diberikan biasanya tiga kali sehari.

Ketiga-tiga agen antivirus dalam ubat cacar air di atas biasanya berfungsi dengan baik. Walaupun, kesan sampingan masih boleh berlaku, seperti mual, sakit kepala, sakit perut, dan muntah.

Ubat kortikosteroid

Kortikosteroid biasanya digunakan untuk merawat pelbagai jenis cacar. Penggunaan antivirus secara serentak cukup berkesan untuk melegakan dan mempercepat tempoh gejala yang muncul pada kulit.

Dipetik dari Medscape, Kortikosteroid mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengubah tindak balas imun tubuh terhadap pelbagai rangsangan asing, termasuk virus. Prednisone adalah ubat kortikosteroid yang sering digunakan dalam rawatan cacar air.

Ubat analgesik

Selalunya, kesakitan yang disebabkan oleh cacar air sangat menyakitkan. Ubat analgesik boleh digunakan untuk menghilangkan gejala ini. Kumpulan analgesik yang digunakan dalam rawatan cacar air biasanya bersifat topikal.

Losyen yang mengandungi calamine (misalnya Caladryl) boleh digunakan pada luka terbuka untuk mengurangkan kesakitan. Losyen dapat membantu mengurangkan gatal kerana mengandungi zink oksida dengan sifat menenangkan kulit.

Sapukan losyen ini menggunakan jari yang bersih atau sapu kapas di kawasan kulit yang gatal. Setelah lesi mengeras, krim capsaicin (contohnya Zostrix) boleh digunakan.

Dalam kes yang teruk, lidocaine (Xylocaine) biasanya digunakan untuk merangsang fungsi khas saraf supaya rasa sakit tidak menyakitkan.

Tidak hanya ubat topikal, ubat analgesik oral juga dapat membantu, salah satunya adalah acetaminophen.

Baca juga: Kulit Gatal Kerana Kulat, Atasi dengan 8 Jenis Salap Berikut

Ubat antikonvulsan

Ubat cacar air seterusnya adalah anticonvulsant. Carbamazepine (Tegretol), gabapentin (Neurontin), dan phenytoin (Dilantin) sering digunakan untuk mengawal kesakitan neuropatik (berkaitan dengan saraf). Gejala ini muncul jika cacar air berkembang terlalu lama dan tidak sembuh.

Penggunaan ubat ini tidak boleh sewenang-wenangnya, anda harus menggunakan preskripsi atau cadangan daripada doktor. Kerana, terdapat pelbagai kesan sampingan yang dapat ditimbulkan, seperti gangguan ingatan, toksisitas hati, dan kelainan elektrolit.

Antihistamin

Ubat cacar air seterusnya yang dapat membantu merawat gatal-gatal kerana munculnya lesi pada permukaan kulit adalah antihistamin.

Ubat cacar air ini dapat menekan reaksi badan yang menyebabkan gatal. Salah satu ubat untuk cacar air pada kanak-kanak yang cukup selamat adalah Benadryl (diphenhydramine).

Ubat antidepresan

Jenis ubat cacar air yang terakhir adalah antidepresan. Sama seperti anticonvulsants, antidepresan adalah pilihan terbaik untuk mengurangkan kesakitan neuropatik kerana gejala yang berterusan.

Antidepresan mengandungi sebatian atau agen yang berfungsi dengan menyekat neurotransmitter norepinefrin (berkaitan dengan tindak balas badan).

Antidepresan yang biasa digunakan dalam rawatan cacar air adalah amitriptyline (Elavil), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), dan desipramine (Norpramin). Dos rendah diberikan pada awal waktu, dapat ditingkatkan setiap dua hingga empat minggu.

Cara semula jadi untuk merawat cacar air

Selain menggunakan ubat cacar air dari farmasi, gejala juga dapat diatasi dengan menggunakan bahan semula jadi. Beberapa cara semula jadi yang dapat digunakan untuk mengatasi gejala cacar air, adalah:

Mandi dengan oatmeal

Cara semula jadi untuk mengatasi gejala cacar air adalah mandi dengan oatmeal kerana dapat menghilangkan rasa gatal. Harap diperhatikan, mandi tidak akan merebak cacar air dari satu kawasan kulit ke kawasan lain.

Walaupun produk mandi oatmeal boleh dibeli di kebanyakan kedai ubat, anda juga boleh membuatnya sendiri. Gunakan satu cawan oatmeal untuk kanak-kanak yang lebih tua jika mereka ingin mandi atau cawan untuk bayi dan anak kecil.

Oatmeal yang digunakan boleh menjadi oat segera tanpa rasa, oat masak perlahan, atau oat cepat. Oatmeal juga dapat digunakan sebagai losyen kerana memberikan kesan menenangkan dan melembapkan pada cacar air yang lebih gatal.

mandi dengan serbuk penaik

Serbuk penaik atau baking soda boleh digunakan sebagai ubat cacar air semula jadi. Sama seperti tepung oat, Anda boleh menggunakan baking soda untuk mandi. Serbuk penaik Mengandungi bahan-bahan yang mempunyai kesan menenangkan pada kulit. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Sediakan baldi atau mandi cetek yang diisi dengan air suam
 2. Masukkan dan campurkan satu cawan baking soda ke dalam tab mandi atau baldi
 3. Rendam selama 15 hingga 20 minit
 4. Selepas itu, gunakan mandian sekurang-kurangnya tiga kali sehari.

Kompres teh chamomile

Teh chamomile di almari dapur anda dapat membantu melegakan simptom cacar air. Chamomile mempunyai kesan antiseptik dan anti-radang ketika digunakan pada kulit. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti:

 1. Bancuh dua hingga tiga beg teh chamomile dalam bekas atau cawan air panas
 2. Tunggu dan biarkan sejuk
 3. Kemudian, celupkan kapas lembut atau kain bersih ke dalam teh dan sapukan ke kawasan kulit yang gatal
 4. Selepas itu, tepuk dengan kulit hingga kering

Lakukan ini beberapa kali sehari untuk mendapatkan kesan maksimum, ya.

Tingkatkan pengambilan cecair

Air boleh menjadi ubat cacar air pada kanak-kanak yang sangat selamat. Air adalah elemen penting untuk badan. Secara tidak langsung, air dapat menyokong proses metabolik yang berlaku pada kulit. Itulah sebab mengapa orang yang minum sedikit air mempunyai kulit kering dan kusam.

Dengan pengambilan cecair yang mencukupi, kulit akan tetap terhidrat. Kesan positif, luka atau benjolan berair pada kulit dapat hilang dengan serta-merta.

Gunakan sarung tangan

Kanak-kanak sering tergoda untuk menggaru kawasan kulit yang gatal. Untuk mengurangkan kesan buruk yang boleh ditimbulkan, pakai sarung tangan untuk bayi kesayangan anda.

Semasa tidur, sarung tangan dapat mencegah pembentukan calar daripada calar yang tidak disengajakan. Tanpa sarung tangan, calar yang muncul akibat calar boleh menyebabkan jangkitan. Daripada menjadi lebih baik, cacar air mungkin bertambah buruk.

Baca juga: 3 Khasiat Sarung Tangan Bayi untuk Bayi Baru Lahir, Bukan Hanya Memberi Kehangatan!

Pencegahan cacar air dengan vaksin

Cacar air adalah penyakit yang boleh membuat kanak-kanak merasa sakit dan tidak selesa. Untuk itu, Ibu boleh mengambil langkah pencegahan seperti memberi vaksin. Vaksin Varicella Umumnya diberikan melalui suntikan ketika kanak-kanak berumur antara 12 hingga 15 bulan.

Dipetik dari Kesihatan Kanak-kanak, suntikan dapat memberikan perlindungan lebih lanjut sehingga usia 6 tahun. Kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun dan di bawah 13 tahun yang tidak mempunyai cacar air juga boleh mendapat vaksin, dengan dua dos tiga bulan.

Selalunya, vaksin cacar air diberikan bersamaan dengan vaksin campak, gondok, dan rubella. Vaksin dapat memberikan perlindungan hingga 85 persen dan mencegah gejala yang teruk. Kanak-kanak yang diberi vaksin dan kemudian mendapat cacar air biasanya mempunyai gejala ringan.

Walau bagaimanapun, vaksin cacar air juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk ruam merah, demam, dan keletihan. Kesan sampingan ini boleh berlaku sehingga sebulan selepas suntikan, biasanya hilang dan hilang sendiri.

Itulah ulasan lengkap senarai ubat cacar air yang boleh anda dapatkan di farmasi dan cara semula jadi untuk mengatasinya. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Maklumat kesihatan lain boleh diminta kepada doktor di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found