Kesihatan

Fakta Mengenai Keadaan Kecacatan Leher Angsa pada Jari

Tidak banyak orang tahu bahawa jari juga dapat mengalami kelainan kerana masalah kesihatan tertentu. Salah satunya adalah kecacatan leher angsa, yang menyebabkan jari membengkokkan secara tidak normal.

Keadaan ini dapat dilihat melalui bentuk jari yang bengkok seperti lekuk leher angsa.

Oleh itu, apakah punca gangguan ini? Inilah masanya untuk anda mengetahui lebih lanjut mengenai fakta berikut mengenai kecacatan leher angsa.

Apakah kecacatan leher angsa?

Kecacatan leher angsa (kecacatan leher angsa) adalah masalah kesihatan yang mempengaruhi jari. Ini berlaku apabila sebahagian sendi di jari membengkok dalam kedudukan yang tidak biasa, kerana keadaan kesihatan atau kecederaan tertentu.

Gangguan ini boleh menyebabkan kesakitan, dan membuat anda tidak dapat menggunakan jari dan tangan dengan bebas.

Kecacatan leher angsa pada jari. Sumber foto: Shutterstock

Dilaporkan Cikgu lelaki, istilah kecacatan leher angsa itu sendiri merujuk kepada keadaan membongkok (lenturan) pangkal jari, meluruskan (pemanjangan) sendi tengah, dan lenturan (lenturan) sendi luar.

Orang yang menderita gangguan ini, sendi di pangkal jari akan bengkok ke dalam, sementara sendi tengah meluruskan, dan sendi luar juga membengkok ke dalam.

Baca juga: Ketahui Jenis Penyakit Autoimun dan Gejala Khas

Punca kecacatan leher angsa

Penyebab umum gangguan ini adalah kelemahan otot ligamen di bahagian tapak tangan sendi jari tengah. Dalam kes lain, kecederaan pada tendon yang meluruskan sendi hujung jari juga boleh menjadi penyebab kecacatan leher angsa.

Kedua-dua faktor ini boleh disebabkan oleh kemalangan atau artritis reumatoid. Ketika sendi jari tengah mengembang, tendon lain beralih ke bahagian belakang jari menyebabkan lebih banyak sambungan sendi tengah.

Akibatnya, kemampuan tendon meluruskan sendi hujung berkurang, dan akhirnya menyebabkan lenturan. Sebab-sebab lain yang juga boleh menyebabkan keadaan ini adalah:

 1. Kekejangan otot kronik yang disebabkan oleh kerosakan saraf
 2. Pecah tendon jari
 3. Ketidakseimbangan dalam penyembuhan patah jari tengah
 4. Artritis lain

Bahagian jari yang terjejas

Pada dasarnya jejari terdiri daripada sejumlah komponen yang menyusunnya. Kecacatan leher angsa mempengaruhi banyak komponen ini, termasuk:

 1. Tulang tiga jari (phalanges)
 2. Kedua-dua sendi interphalangeal, yang berada di atas buku jari
 3. Tendon
 4. Ligamen

Keadaan ini dikatakan berlaku ketika dua sendi interphalangeal anda menunjuk ke arah yang tidak wajar dan tidak boleh diluruskan ke kedudukan rata.

Contohnya, sendi jari tengah boleh meregang terlalu tinggi, atau menunjuk ke atas. Sendi hujung jari juga boleh membengkok, atau menunjuk ke bawah yang secara perubatan disebut sendi interphalangeal distal.

Siapa yang lebih berisiko mengalami kecacatan leher angsa?

Terdapat beberapa kategori orang yang berisiko lebih tinggi terkena gangguan ini, termasuk mereka yang mempunyai:

 1. Rheumatoid arthritis (RA)
 2. Lumpuh otak
 3. Skleroderma
 4. Artritis psoriatik
 5. strok
 6. penyakit Parkinson
 7. Trauma ke tangan

Baca juga: Berbahaya untuk Otak, Penyakit Multiple Sclerosis Anda Mesti Tahu Gejala, Punca dan Rawatan

Gejala yang disebabkan

Kecacatan leher angsa boleh menyukarkan penghidap membengkokkan sendi tengah kerana kedudukan tendon yang berubah. Sensasi hentaman juga boleh berlaku semasa membengkokkan jari.

Penting untuk mengetahui bahawa gejala kecacatan yang berlaku dalam jangka masa panjang, akan menjadikan jari menjadi kaku dan menyebabkan kecacatan kekal.

Pengendalian yang boleh dilakukan

Dilaporkan Abu, terdapat banyak rawatan yang tersedia untuk merawat gangguan ini. Jenis rawatan itu sendiri boleh berbeza-beza bergantung kepada penyebab kecacatan dan sama ada kecacatannya kaku atau tidak.

Salah satu pilihan bukan invasif yang tidak melibatkan pembedahan adalah pemasangan jenis cincin khas untuk sendi tengah. Cincin ini boleh digunakan untuk membantu memperbaiki kedudukan jari dan menghentikan lebam dari berlaku.

Rawatan pembedahan cukup banyak dan pelbagai. Biasanya ini dilakukan dengan melibatkan pencegahan penyambungan abnormal sendi tengah. Beberapa prosedur juga mungkin melibatkan penempatan semula tendon pada sisi sendi tengah.

Sekiranya sendi tengah kaku atau artritis, sendi boleh diganti atau menyatu pada kedudukan yang sedikit bengkok.

Masih ada soalan mengenai masalah kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!