Kesihatan

Hati-hati, ini adalah kesan sampingan dari terapi bekam jika dilakukan secara sembarangan!

Salah satu jenis terapi yang telah dilakukan sejak dahulu lagi ialah bekam. Terapi ini bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah menggunakan cawan di permukaan kulit. Tetapi adakah kemungkinan kesan sampingan bekam?

Ya, semasa menjalani terapi ini masih perlu dipertimbangkan dan tidak sembarangan. Ini kerana terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku. Oleh itu, apakah kesan sampingan bekam?

Apa itu terapi bekam?

Melancarkan penjelasan dari Garis KesihatanTerapi bekam adalah salah satu jenis terapi alternatif yang telah lama wujud dan masih banyak digunakan hari ini oleh banyak orang.

Cara terapi bekam berfungsi sendiri adalah unik, iaitu dengan meletakkan cawan di permukaan kulit untuk membentuk vakum dan saluran darah kapilari disedut.

Melihat perubatan tradisional Cina, terapi bekam juga dikatakan dapat mengalir 'qi' atau lebih dikenali sebagai tenaga dalam badan.

Terapi bekam cukup selamat, selagi anda melakukannya di tempat profesional. Kesan sampingan yang dialami biasanya berlaku semasa atau selepas rawatan.

Anda harus ingat bahawa selepas rawatan, kulit selepas bekam boleh menjadi jengkel dan lebam dengan corak bulat. Anda mungkin juga merasa pening sejurus selepas terapi.

Walau bagaimanapun, risiko jangkitan dari bekam kecil dan biasanya dapat dielakkan jika pengamal mengikuti kaedah yang betul.

Baca juga: Adakah Terapi Bekam Benar-benar Mempunyai Manfaat Kesihatan?

Apakah faedah bekam untuk badan?

Walaupun masih memerlukan kajian lebih lanjut, Persatuan Bekam Inggeris mengatakan bahawa terapi bekam dapat membantu merawat:

 • Gangguan darah, anemia dan hemofilia
 • Penyakit rematik, artritis dan fibromyalgia
 • Kesuburan dan gangguan yang berkaitan dengan ginekologi (ginekologi)
 • Masalah kulit, eksim dan jerawat
 • Tekanan darah tinggi (darah tinggi)
 • Melegakan kesakitan kronik di leher dan bahu
 • Migrain
 • Kebimbangan dan kemurungan
 • Penyumbatan bronkus disebabkan oleh alahan dan asma
 • Pembuluh darah melebar (urat varikos)

Adakah terdapat kesan sampingan bekam?

Lancarkan Garis Kesihatan, tidak banyak kesan sampingan yang disebabkan oleh bekam. Kesan sampingan yang mungkin anda alami biasanya berlaku semasa terapi atau sejurus selepas rawatan.

Anda mungkin merasa pening atau pening semasa rawatan. Bukan hanya itu, secara umum, loya dan pening berlaku, disertai dengan peluh badan.

Selepas rawatan, kulit boleh menjadi jengkel dan ditandai dengan corak bulat.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin anda alami semasa menjalani terapi bekam:

 1. Parut muncul
 2. lebam
 3. Pening
 4. Risiko penularan hepatitis

Sering diremehkan bahawa selain risiko di atas, terapi bekam juga membuka peluang untuk penularan hepatitis, terutama jika kebersihan peralatan masih diragukan.

Pam silikon yang digunakan untuk setiap orang mesti disterilkan terlebih dahulu sebelum digunakan pada pelanggan seterusnya. Sekiranya tidak, mungkin terdapat darah atau serpihan lain yang tersimpan di pam silikon.

Perlu diingat juga bahawa selepas terapi bekam, biasanya akan ada lingkaran keunguan gelap di kawasan yang disedut. Parut ini akan hilang sendiri setelah beberapa hari.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!