Kesihatan

Proses Kemoterapi: Ketahui Tahap, Bagaimana Ia Berfungsi dan Kosnya

Kemoterapi adalah prosedur perubatan yang sering digunakan untuk merawat pesakit barah. Tidak seperti prosedur perubatan lain, kemoterapi kadang-kadang memerlukan masa yang lama.

Jadi, bagaimana proses kemoterapi? Bagaimanakah ia berfungsi? Juga, berapa harganya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu kemoterapi?

Kemoterapi adalah rawatan biasa bagi pesakit barah, dengan menggunakan dos ubat kimia yang kuat. Secara umum, ubat ini berfungsi untuk menghentikan, menghambat, dan membunuh sel-sel abnormal yang berkembang.

Petikan dari Klinik Mayo, Dosis tinggi diperlukan kerana sel barah dapat tumbuh dan berkembang lebih cepat daripada sel yang sihat di dalam badan. Malangnya, dos yang kuat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, seperti keguguran rambut dan kerentanan terhadap jangkitan.

Kemoterapi sering digabungkan dengan kaedah lain seperti pembedahan, radiasi, atau terapi hormon. Itu semua bergantung pada keparahan (tahap), jenis barah, lokasi utama penyebaran sel, dan sejarah rawatan sebelumnya.

Bagaimana kemoterapi berfungsi

Walaupun mempunyai fungsi utama untuk merawat barah, kemoterapi dapat digunakan untuk tujuan yang berbeza, seperti:

 • Mengecilkan tumor. Tumor adalah tisu baru yang muncul di organ tertentu, sering dikenali sebagai keadaan prakanker. Mengecutkan tumor boleh menjadi langkah pencegahan agar tisu tidak berubah menjadi barah ganas.
 • Melegakan simptom. Inilah salah satu sebab utama kemoterapi diberikan kepada pesakit barah. Sel barah akan berhenti tumbuh dan dibunuh, sehingga gejala yang dialami oleh penderita dapat mereda.
 • Mengesan sel barah yang tersembunyi. Kemoterapi boleh digunakan untuk mengesan kehadiran sel barah yang berada di tempat tersembunyi. Dengan cara itu, sel tersebut dapat dimusnahkan sepenuhnya.
 • Membunuh sel yang tinggal. Kemoterapi susulan boleh dilakukan setelah terapi utama selesai. Biasanya, kemoterapi lanjutan diambil untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa sehingga tidak tumbuh dan mencetuskan barah baru.

Baca juga: Bukan hanya kemoterapi, ini adalah pelbagai rawatan barah payudara yang lain

Tahap dan proses kemoterapi

Sekurang-kurangnya ada tiga tahap dalam proses kemoterapi untuk pesakit barah, yaitu persiapan, pelaksanaan prosedur, dan pemulihan.

Persediaan pesakit

Kemoterapi bukanlah prosedur perubatan tanpa pandang bulu, kerana mempunyai risiko kesan sampingan yang serius. Sebelum melaksanakannya, doktor akan meminta pesakit melakukan beberapa persiapan, seperti:

 • Ujian darah. Selain memantau tekanan darah, ujian ini dilakukan untuk mengetahui keadaan organ dalaman, seperti jantung dan hati. Sekiranya terdapat gangguan pada kedua organ ini, doktor tidak akan teragak-agak untuk menangguhkan rawatan.
 • Pemeriksaan pergigian. Pemeriksaan ini diperlukan untuk mengetahui sama ada terdapat jangkitan di kawasan mulut. Ini penting, kerana proses kemoterapi itu sendiri dapat menurunkan sistem kekebalan tubuh, yang berfungsi untuk melawan pelbagai jangkitan.
 • Periksa kandungan. Kemoterapi tidak digalakkan untuk wanita hamil, kerana boleh mengganggu perkembangan janin.
 • Fikirkan tentang kesan jangka panjang. Proses kemoterapi memerlukan masa yang lama. Anda perlu memikirkan kesan jangka panjang seperti kesan sampingan yang boleh disebabkan.

Prosedur kemoterapi

Proses kemoterapi itu sendiri boleh dilakukan dalam beberapa cara, bergantung pada jenis barah dan tahap keparahannya. Beberapa jenis rawatan kemoterapi yang biasa digunakan adalah:

 • Infusi: Kaedah ini paling sering dilakukan, iaitu dengan memasukkan IV ke dalam tubuh pesakit sehingga ubat tersebut dapat masuk terus ke saluran darah.
 • Suntikan: Hampir sama dengan infus, ubat disuntik terus ke urat.
 • Ubat oral: Ubat ini tidak diberikan melalui suntikan, tetapi diminum.
 • Krim: Kaedah ini digunakan untuk pesakit barah kulit. Krim ini berfungsi dengan menghalang pertumbuhan sel-sel buruk pada tisu kulit.
 • Rawatan segera: Dadah boleh diarahkan secara langsung ke bahagian tubuh tertentu, seperti perut (intraperitoneal), rongga dada (intrapleural), sistem saraf pusat (intrathecal), dan pundi kencing (intravesical).

Proses pemulihan

Selepas kemoterapi, keadaan pesakit barah akan terus dipantau. Sebelum dinyatakan lengkap dari proses kemoterapi, doktor akan melihat keberkesanan rawatan itu sendiri. Anda mungkin menjalani siri ujian lain, seperti ujian darah.

Anda juga masih perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor. Doktor akan memantau kesan sampingan dan perkembangan keadaan kesihatan pesakit.

Berapa lama proses kemoterapi berlangsung?

Tidak ada tanda aras khusus untuk tempoh kemoterapi. Semuanya bergantung pada keparahan dan penyebaran sel barah di dalam badan. Kemoterapi boleh dilakukan setiap hari, mingguan, atau bahkan bulanan.

Kes barah yang lebih daripada satu jenis memerlukan rawatan jangka panjang. Proses pemulihan juga memerlukan jangka masa yang lebih lama.

Pada asasnya, rawatan kemoterapi dilakukan selama satu hari, kemudian berehat selama beberapa hari, minggu, atau bulan, untuk melihat kesannya. Kemudian, teruskan rawatan yang sama setelah tempoh rehat berakhir.

Keadaan ini memerlukan pesakit mempunyai kesabaran dan disiplin yang tinggi. Sebab, tidak jarang yang mengalami gangguan emosi dan mental kerana lamanya tempoh rawatan.

Kos proses kemoterapi

Kemoterapi adalah prosedur perubatan yang tidak murah. Menurut Abdul Kadir, presiden direktur Rumah Sakit Kanker Dharmais Jakarta, seperti yang dikutip dari Wang Tunai, Untuk menjalani semua proses kemoterapi, kemoterapi dapat menelan belanja hingga ratusan juta rupiah.

Pesakit yang memerlukan enam proses kemoterapi, misalnya, sekurang-kurangnya mesti menyiapkan bayaran sebanyak Rp 120 juta. Itu tidak termasuk prosedur tambahan yang diperlukan, seperti pemindahan darah dan imbasan CT.

Itulah penjelasan mengenai proses kemoterapi dan anggaran kos yang diperlukan. Semasa prosedur, terus makan makanan berkhasiat agar tubuh anda tetap sihat, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!