Kesihatan

Gunakan posisi tidur berikut agar asid perut tidak naik ke kerongkong

Kedudukan tidur memainkan peranan penting ketika ulser berulang pada waktu malam. Kerana jika anda berada dalam posisi yang salah, anda berpeluang bermalam menahan kesakitan dan tidak cukup rehat.

Dilaporkan oleh Everydayhealth, penyakit ulser, pedih ulu hati ke GERD adalah penyebab paling tidak tidur. Sekurang-kurangnya satu daripada empat orang yang mengalami masalah tidur melaporkan masalah pencernaan ini pada waktu malam.

Sekiranya tidak ditangani, anda akan menghadapi masalah untuk tidur atau tidur yang tidak mencukupi. Dan beberapa penyakit yang lebih teruk boleh berlaku kerana kurang tidur, anda tahu.

Kesan kedudukan tidur pada kesihatan

Sama seperti ketika anda melakukan yoga atau menaikkan berat badan, kedudukan yang baik akan menghasilkan hasil maksimal dari setiap latihan. Begitu juga dengan tidur, jika anda tidur dalam keadaan yang betul, kesihatan anda akan terjejas.

Kedudukan tidur sangat penting untuk kesihatan, dari otak hingga usus, semuanya dipengaruhi oleh posisi tidur. Mungkin anda cukup tidur selama 7-8 jam, tetapi jika anda bangun tidur anda tidak terlalu bertenaga, ini bermakna ada masalah dengan posisi tidur anda.

Pada waktu malam, masalah pencernaan seperti bisul, pedih ulu hati dan GERD menjadi semakin menjengkelkan, terutamanya ketika anda berbaring. Sekiranya pada waktu siang anda mendapat pertolongan dari graviti agar gas dan asid tidak naik ke kerongkongan, tidak begitu pada waktu malam.

Untuk itu, pastikan posisi tidur anda betul ketika penyakit ulser atau penyakit gastrik lain berulang pada waktu malam.

Kedudukan tidur yang betul ketika anda menghidap ulser

Beberapa kajian menyatakan bahawa posisi tidur kanan ketika anda menghidap ulser atau GERD berada di sebelah kiri. Ini kerana pada kedudukan ini perut akan berada di bawah esofagus sehingga tidak membuat asid dari perut naik.

Kedudukan ini akan menjadikan graviti membantu anda menarik semula asid perut yang keluar ke kerongkongan. Dalam keadaan tidur ini, gejala pedih ulu hati dan GERD akan lebih ringan.

Ini juga disokong oleh penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik dari Stanford University School of Medicine.

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2006 menyatakan bahawa tidur di sebelah kiri dapat membantu perut dan kedudukan cecair di dalam perut tetap lebih rendah daripada esofagus.

Kedudukan tidur yang salah semasa ulser

Dilaporkan oleh sleepscore.com, kedudukan tidur yang lain di sisi menghadap kiri tidak digalakkan ketika anda mengalami ulser. Penjelasannya adalah seperti berikut:

kedudukan tidur terlentang

Kedudukan tidur dalam keadaan berbaring atau punggung tidak digalakkan semasa anda menghidap GERD atau pedih ulu hati. Kerana dalam posisi ini asid perut dapat bebas masuk ke kerongkongan dan tinggal di sana.

Dalam keadaan tidur ini, gejala pedih ulu hati dan GERD dapat bertahan lebih lama kerana asid perut tidak bergerak ke mana-mana. Oleh itu, elakkan tidur di punggung apabila anda mengalami pedih ulu hati atau GERD.

Kedudukan tidur menghadap ke kanan

Sebaliknya menghadap ke kiri, apabila anda mempunyai ulser atau GERD anda tidak disarankan menghadap ke kanan ketika tidur. Kerana asid perut akan mudah masuk ke dalam esofagus yang berada di bawah perut ketika anda tidur dalam posisi ini.

Di samping itu, asid perut akan menjadi lebih tebal ketika anda tidur dalam keadaan seperti ini. Oleh itu, anda juga boleh batuk dan tersedak apabila cecair dari perut masuk ke kerongkongan.

Dalam kedudukan ini, graviti juga menjadi musuh utama anda, kerana asid perut akan tinggal lebih lama di esofagus.

Petua agar bisul tidak mengganggu tidur

Selain memperhatikan posisi tidur anda, anda dapat menerapkan langkah-langkah berikut agar bisul dan pedih ulu hati tidak terganggu semasa anda tidur:

  • Menurunkan berat badan
  • Tidak boleh berbaring di punggung, selagi kedudukan badan atas dibuat sedikit lebih tinggi
  • Pakai pakaian yang longgar
  • Elakkan makanan yang boleh meningkatkan pedih ulu hati sebelum tidur
  • Kurangkan pengambilan makanan pada waktu malam
  • Jangan makan dengan tergesa-gesa
  • Duduk tegak selepas makan
  • Jangan bersenam segera selepas makan
  • Berhenti merokok

Ini adalah petua untuk tidur ketika anda menghidap ulser atau penyakit lain yang berkaitan dengan perut. Memastikan tidur yang berkualiti ketika sakit juga memberi kesan pada penyembuhan penyakit itu sendiri.

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!