Kesihatan

Mengetahui Carrageenan, Benarkah Bahaya bagi Kesihatan?

Adakah anda pernah mendengar mengenai carrageenan? Carrageenan adalah bahan yang digunakan untuk menebalkan beberapa jenis makanan.

Terdapat banyak kontroversi yang mengatakan bahawa carrageenan adalah bahan berbahaya yang tidak boleh digunakan dalam makanan.

Maka adakah benar bahawa karagenan berbahaya? Mari ketahui lebih lanjut mengenai carrageenan melalui tinjauan berikut!

Apa itu carrageenan?

Carrageenan adalah bahan tambahan yang digunakan untuk menebal, mengemulsi, dan mengawet makanan dan minuman. Carrageenan adalah bahan semula jadi yang berasal dari rumput laut merah (juga disebut lumut Ireland).

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) telah meluluskan bahan ini untuk digunakan, tetapi kebimbangan mengenai keselamatannya tetap ada.

Melancarkan Berita Perubatan Hari Ini, sebilangan saintis percaya bahawa karagenan dapat menyebabkan keradangan, masalah pencernaan, seperti penyakit usus kembung dan mudah tersinggung (IBD), dan juga barah usus besar.

Walau bagaimanapun, kesahihan tuntutan ini dipertikaikan kerana satu-satunya bukti sokongan datang dari kajian pada sel dan haiwan.

Kegunaan carrageenan

Carrageenan mempunyai pelbagai kegunaan. Walaupun tidak mempunyai rasa atau nilai pemakanan, carrageenan sering digunakan sebagai pemekat dan penstabil dalam beberapa produk.

Carrageenan lebih kerap digunakan dalam produk vegan dan vegetarian. Kerana ia berasal dari tumbuhan, pengeluar menggunakannya untuk menggantikan gelatin, yang berasal dari haiwan.

Beberapa pengeluar memasukkan karagenan dalam produk seperti susu coklat, untuk menghentikan komponen susu daripada berpisah.

Produk bukan makanan, seperti gel penyegar udara dan ubat gigi juga sering mengandungi karagenan. Berikut adalah beberapa produk makanan yang biasanya mengandungi karagenan:

  • Susu : krim disebat, susu coklat, ais krim, krim masam, keju cottage, dan produk yogurt
  • Alternatif susu : susu soya, susu badam, susu rami, santan, dan puding soya dan pencuci mulut yang lain
  • Daging : kepingan kalkun, ayam yang diproses, dan daging deli
  • Makanan yang diproses : sup kaldu dan kaldu, makan malam gelombang mikro, dan pizza beku

Sebilangan minuman pemakanan atau diet mengandungi karagenan, seperti juga makanan tambahan, termasuk vitamin yang dapat dikunyah.

Adakah carrageenan berbahaya untuk kesihatan?

Bentuk karagenan yang berlainan mempunyai kegunaan dan risiko yang berbeza. Carrageenan kelas makanan diekstrak dari rumput laut merah dan diproses dengan bahan alkali.

Apabila carrageenan diproses dengan asid, ia menghasilkan zat yang disebut carrageenan terdegradasi, atau polygeenan, yang membawa amaran kesihatan yang signifikan.

Poligen adalah bahan keradangan. Penyelidik sering menggunakannya untuk menguji ubat anti-radang baru di makmal. Polygeene tidak diluluskan sebagai bahan tambahan makanan.

Penyelidikan mengenai bahaya karagenan

Karagenan, atau poligen yang rosak, tidak selamat dimakan. Kajian haiwan menunjukkan bahawa poligen menyebabkan tumor usus dan bisul, dan bahkan boleh memicu barah usus besar.

Kerana kemungkinan bahaya, lebih sedikit kajian telah meneliti kesannya yang mungkin terjadi pada manusia. Penemuan ini menjadikan Agensi Penyelidikan Kanser menyenaraikan polygeenans sebagai bahan yang berpotensi karsinogenik (penyebab barah) pada manusia.

Artinya, agensi itu telah mengkaji bukti bahawa polygeenes boleh menyebabkan barah pada haiwan dan menyimpulkan bahawa mereka mungkin mempunyai kesan yang sama pada manusia.

Lingkaran perubatan tidak pasti sejauh mana karagenan terdegradasi dalam sistem pencernaan. Ini bermakna kita tidak tahu berapa banyak karagenan dalam badan yang boleh disebut toksik. Penting untuk diperhatikan bahawa tidak ada kajian berkaitan yang melibatkan peserta manusia.

Potensi bahaya karagenan

Terdapat beberapa perdebatan mengenai apakah penemuan kajian berdasarkan haiwan dan sel dapat diterapkan pada manusia.

Sekiranya anda boleh, kemungkinan kesan sampingan pengambilan karagenan termasuk:

  • Keradangan
  • Kembung
  • Sindrom usus yang merengsa atau IBD
  • Intoleransi glukosa
  • Kanser kolon
  • alahan makanan

Adakah carrageenan masih selamat untuk dimakan?

Lebih banyak kajian manusia diperlukan untuk mengesahkan hubungan antara carrageenan dan masalah pencernaan. Sementara itu, anda boleh mula mengehadkan jumlah penggunaan karagenan untuk mengelakkan kemungkinan bahaya.

Pada tahun 2016, Lembaga Piawaian Organik Negara Amerika telah memilih untuk mengecualikan karagenan dari bahan-bahan yang mereka setujui. Ini bermaksud makanan yang dibuat dengan karagenan tidak lagi boleh dilabel "USDA organik".

Sekiranya anda prihatin dengan kesan sampingan karrageenan, keluarkan pelbagai produk yang mengandungi karagenan dari makanan anda dan lihat apakah ada peningkatan dalam keadaan kesihatan anda.

Bercakap dengan doktor anda sekiranya anda terus mengalami masalah keradangan atau pencernaan setelah mengelakkan karrageenan. Ini mungkin menunjukkan bahawa carrageenan tidak bertanggungjawab terhadap gejala pencernaan yang anda alami.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!