Kesihatan

Piroxicam: Bagaimana Ia Berfungsi, Petunjuk Penggunaan, dan Kesan Sampingan

Artritis adalah penyakit yang tidak boleh dipandang rendah. Penyakit ini boleh menyerang orang dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, arthritis lebih kerap berlaku pada orang yang berumur 65 tahun ke atas.

Salah satu yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini adalah ubat piroxicam. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat ini, lihat ulasan berikut.

Apa itu piroxicam dan bagaimana ia berfungsi?

Piroxicam. Sumber gambar: //www.tokopedia.com/

Ubat piroxicam digunakan untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak, dan kekejangan sendi yang disebabkan oleh artritis.

Mengurangkan simptom yang berkaitan dengan arthritis bermaksud menolong anda melakukan lebih banyak aktiviti harian anda yang normal.

Ubat ini dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). NSAID digunakan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan.

Ubat ini tidak akan menyembuhkan artritis dan hanya akan membantu anda mengurangkan simptom artritis selagi anda terus menggunakannya.

Ini biasanya dapat membantu dengan artritis reumatoid, osteoartritis, atau bahkan ankylosing spondylitis, yang merupakan bentuk artritis yang mempengaruhi tulang belakang.

Ubat ini juga boleh diambil dalam bentuk kapsul, serta tablet 10 mg dan 20 mg. Bukan hanya itu, ubat ini juga terdapat dalam bentuk gel.

Bagaimana piroxicam berfungsi?

Ubat piroxicam berfungsi dengan menyekat tindakan zat di dalam badan yang dipanggil siklo-oksigenase (COX). COX terlibat dalam pengeluaran pelbagai bahan kimia di dalam badan. Sebilangannya dikenali sebagai prostaglandin.

Prostaglandin dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas terhadap kecederaan, penyakit, dan keadaan tertentu. Ini boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan radang.

Piroxicam menyekat pengeluaran prostaglandin ini, jadi ubat ini dapat mengurangkan keradangan dan kesakitan dengan berkesan.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) sendiri meluluskan penggunaan ubat ini pada tahun 1982. Walau bagaimanapun, kerana kesan sampingannya, ubat ini tidak dibenarkan menjadi NSAID pertama yang diresepkan untuk melegakan keadaan arthritis.

Di samping itu, tidak lagi disyorkan untuk melegakan kesakitan dan keradangan jangka pendek dalam keadaan seperti gout akut, keseleo otot, atau ubat pasca operasi.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil piroxicam

Ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan. Terdapat beberapa peringatan yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan ubat ini untuk merawat artritis.

1. Amaran risiko penyakit jantung

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Jenis ubat ini dapat meningkatkan risiko masalah berkaitan jantung yang serius, seperti serangan jantung dan strok.

Risiko lebih tinggi jika anda menggunakan ubat ini dalam jangka masa panjang atau dalam dos yang tinggi. Risiko juga boleh berlaku jika anda sudah mempunyai masalah jantung atau faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan darah tinggi.

2. Amaran pendarahan gastrik

Ubat ini boleh menyebabkan bisul dan pendarahan yang berlaku di perut atau usus. Ini boleh berlaku pada bila-bila masa semasa rawatan dan bahkan boleh muncul tanpa gejala, keadaan ini sangat membawa maut.

Risiko kejadian ini akan lebih tinggi pada orang yang berumur 65 tahun ke atas.

3. Amaran tekanan darah tinggi

Ubat ini juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi atau memburukkan lagi tekanan darah tinggi.

Anda mungkin perlu kerap memeriksa tekanan darah anda semasa menggunakan ubat ini.

4. Amaran penahan air dan pembengkakan

Sekiranya anda mempunyai masalah penahan air atau masalah jantung, anda harus selalu memperhatikan gejala penahan air semasa anda menggunakan ubat ini.

5. Amaran asma

Ubat piroxicam boleh menyebabkan serangan asma. Sekiranya anda pernah mengalami masalah asma yang boleh dicetuskan oleh aspirin, anda tidak boleh mengambil ubat ini. Ini kerana ubat ini boleh mencetuskan serangan asma.

6. Amaran kepada wanita hamil

Belum ada kajian yang cukup pada wanita hamil bagaimana ubat ini dapat mempengaruhi janin.

Sebaiknya elakkan pengambilan ubat ini pada trimester ketiga kehamilan. Kerana jika anda mengambil ubat ini semasa hamil, ia boleh membahayakan kehamilan anda.

7. Amaran kepada ibu yang menyusu

Apabila diminum oleh ibu menyusu, kandungan ubat ini akan masuk ke dalam susu ibu. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan pada kanak-kanak. Tidak digalakkan mengambil ubat ini semasa menyusu.

8. Amaran kepada warga tua

Pada orang yang berumur 65 tahun ke atas, ubat ini akan diproses oleh badan dengan lebih perlahan.

Doktor boleh memberikan dos yang lebih rendah, sehingga tidak ada penumpukan ubat yang berlebihan di dalam badan. Terlalu banyak ubat akan sangat berbahaya bagi tubuh.

Baca juga: Mengenal Ranitidine: Cara menggunakannya dan kesan sampingannya

Interaksi yang disebabkan oleh penggunaan ubat lain

Prioxicam dalam bentuk kapsul yang diambil boleh berinteraksi dengan ubat, vitamin, atau ramuan lain yang juga diambil. Interaksi adalah sesuatu yang berlaku apabila bahan mengubah cara ubat berfungsi. Interaksi boleh membahayakan atau menjadikan ubat berfungsi dengan lebih baik.

Untuk mengelakkan bahaya interaksi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil ubat, vitamin, atau ramuan lain.

Beberapa ubat yang boleh menyebabkan interaksi dengan piroxicam termasuk:

 • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID): Mengambil ubat ini dengan NSAID lain akan meningkatkan kesan sampingan, termasuk sakit perut. Contoh NSAID lain adalah aspirin, ibuprofen, dan naproxen
 • Ubat anti-radang yang mengubah penyakit: Mengambil methotrexate dengan ubat ini boleh menyebabkan bahaya pada badan. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti mual, muntah, cirit-birit, sakit mulut, demam, dan bahkan boleh menyebabkan rambut gugur.
 • Ubat tekanan darah: Mengambil ubat tekanan darah tertentu dengan piroxicam mungkin tidak berfungsi juga. Contoh ubat tekanan darah ini adalah, enzim penukaran angiotensin (ACE) perencat dan diuretik (pil air)
 • Antikoagulan atau pengencer darah: Salah satu ubat ini adalah warfarin. Mengambil warfarin dengan piroxicam akan meningkatkan risiko pendarahan perut dan usus

Kerana interaksi ini, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor atau bertanya kepada ahli farmasi sebelum anda mengambil ubat ini.

Bagaimana cara mengambil ubat piroxicam yang betul?

Untuk menjaga keselamatan dalam mengambil ubat ini, ikuti arahan doktor. Jangan mengambil ubat ini lebih kerap, lebih kerap, atau lebih lama daripada yang ditetapkan oleh doktor anda. Ini berguna untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya bagi tubuh.

Anda juga boleh mengikuti arahan yang terdapat pada pembungkusan produk. Baca dan ikuti arahannya dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda keliru mengenai pengambilan ubat ini.

Untuk mengambil ubat dalam bentuk kapsul dan tablet, ia harus ditelan menggunakan air minum. Jangan menghancurkan atau mengunyahnya.

Apabila digunakan untuk arthritis yang teruk dan berterusan, ubat ini harus diambil secara berkala seperti yang diarahkan oleh doktor.

Biasanya ubat ini mula berfungsi dalam 1 minggu, tetapi dalam kes yang teruk ia boleh berfungsi dalam 2 minggu.

Dos bagi setiap pesakit akan berbeza. Ini dipengaruhi oleh usia, keadaan rawatan, keadaan perubatan lain, dan bagaimana anda mula-mula bertindak balas terhadap ubat ini. Berikut adalah dos yang disyorkan untuk ubat ini.

 • Dos untuk osteoartritis

Dos dewasa (18 tahun ke atas): Untuk penggunaannya pada orang dewasa, anda harus mengambil ubat 20 mg yang diambil 1 kali sehari. Anda juga boleh mengambil 10 mg 2 kali sehari dalam jarak yang sama

Dos kanak-kanak (0-17 tahun): Dos untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun belum ditentukan

 • Dos untuk artritis reumatoid

Dos dewasa (18 tahun ke atas): Sebaliknya, ambil ubat 20 mg yang diambil 1 kali sehari. Anda juga boleh mengambil 10 mg yang diambil 2 kali sehari dalam dos yang diberikan pada selang waktu yang sama

Dos kanak-kanak (0-17 tahun): Dos untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun belum ditentukan

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat ini, ambil segera setelah anda ingat.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa jika anda lupa mengambilnya dengan dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab dan kembali ke dos biasa anda. Jangan mengambil dos berganda untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Simpan ubat ini pada suhu 15 ° C dan 30 ° C, jaga agar bekas tertutup rapat, lindungi ubat ini dari cahaya dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Bagaimana cara mengambil piroxicam semasa melakukan perjalanan?

Jangan risau, jika anda dalam perjalanan dan perlu mengambil ubat ini, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Jangan lupa untuk selalu membawa ubat anda. Semasa terbang, jangan masukkan ubat ke dalam beg pakaian anda, lebih baik menyimpannya di dalam beg anda
 • Jangan risau mesin X-ray lapangan terbang. Ia tidak akan membahayakan ubat
 • Sentiasa bawa bekas preskripsi asal bersama anda. Ini kerana anda mungkin perlu menunjukkan kepada petugas lapangan terbang label farmasi untuk ubat anda
 • Jangan letakkan ubat ini di penutup petak kereta atau biarkan juga di dalam kereta. Pastikan tidak melakukan ini ketika cuaca sangat panas dan sangat sejuk

Kesan sampingan Piroxicam

Seiring dengan kegunaannya, ubat ini juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.

Walau bagaimanapun, tidak semua kesan sampingan ini boleh berlaku. Kesan sampingan berikut mungkin disebabkan oleh ubat ini:

Kesan sampingan yang paling biasa:

 • Cirit-birit
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Senak
 • Kulit gatal atau ruam
 • Mual atau muntah
 • Kembung
 • Air kencing mendung
 • Sembelit
 • Berat badan berubah

Kesan sampingan yang jarang berlaku:

 • Gusi berdarah
 • Penglihatan kabur
 • Rasa terbakar di dada atau perut
 • Keletihan yang melampau
 • Pengsan
 • Menggigil
 • Demam

Kesan sampingan yang serius:

 • Tindak balas alahan
 • Serangan jantung atau strok
 • Kerosakan buah pinggang
 • Kegagalan jantung
 • Gangguan perut
 • Gangguan jantung

Untuk mengambil ubat ini mestilah sesuai dengan cadangan yang ada dan tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Ini kerana jika anda mengambilnya secara berlebihan, anda akan mengalami overdosis.

Segera hubungi doktor anda sekiranya terdapat gejala overdosis berikut.

Gejala Overdosis:

 • Pergolakan
 • Kemurungan
 • Ruam gatal
 • Kekejangan otot
 • Bengkak pergelangan kaki dan tangan
 • Mengantuk, keletihan, kelemahan, dan perasaan kelesuan yang tidak biasa

Terdapat beberapa kesan sampingan lain yang tidak disebutkan di atas yang juga boleh muncul. Sekiranya ini berlaku, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.

Piroxicam vs meloxicam

Selain piroxicam, ada ubat lain untuk merawat radang sendi, iaitu meloxicam.

Sama seperti piroxicam, meloxicam juga termasuk ubat NSAID. Cara kerjanya sama dengan piroxicam, iaitu dengan menghambat COX dalam badan.

Apabila berkaitan dengan piroxicam vs meloxicam, kedua-duanya sama berkesan dalam mengatasi keradangan sendi. Seperti yang ditulis dalam sejumlah kajian.

Satu kajian menunjukkan keberkesanan piroxicam vs meloxicam. Hasilnya, penggunaan piroxicam 20 miligram dan meloxicam sekali sehari selama 6 minggu, sama berkesan dan tidak ada perbezaan yang signifikan.

Begitu juga dengan kajian lain, yang menunjukkan perbandingan toleransi tempatan, keselamatan dan keberkesanan kedua ubat tersebut. Hasilnya, dalam kedua-dua kumpulan sangat baik disertai dengan keselamatan dan keberkesanan yang baik dalam rawatan osteoartritis.

Walaupun menunjukkan hasil yang baik, penggunaan ubat tersebut mestilah mengikut cadangan doktor.

Kesan sampingan penggunaan ubat ini harus selalu dipertimbangkan. Sekiranya kesan sampingan tidak hilang, hubungi doktor anda dengan segera. Ini berguna untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found