Kesihatan

Ketahui lebih lanjut mengenai Anatomi Payudara dan Fungsinya

Payudara adalah salah satu bahagian badan yang mengalami perubahan. Semasa akil baligh, hormon pembiakan menjadikan payudara wanita tumbuh lebih besar daripada lelaki. Kerana itu, terdapat juga perbezaan anatomi antara payudara wanita dan lelaki.

Pada wanita, anatomi payudara disediakan untuk penyusuan. Semasa di payudara lelaki, perkembangan berhenti dan membuatnya tidak mempunyai fungsi khusus. Untuk lebih jelasnya, mari lihat penjelasan berikut mengenai anatomi payudara dan fungsinya.

Baca Juga: Rasa Sedih Ketika Puting Anda Disentuh? Mungkin Anda Mengalami Sindrom Puting Yang Sedih

Anatomi dan fungsi payudara

Anatomi payudara. (sumber: WebMD)

Anatomi payudara pada dasarnya sama pada setiap orang, hanya terdapat perbezaan dari segi ukuran, bentuk dan fungsi. Untuk fungsi perbezaan dapat dibahagikan mengikut jantina.

Sekiranya payudara wanita berkembang dan mempunyai saluran susu untuk penyusuan, sedangkan payudara lelaki akan berhenti berkembang kerana hormon pengatur testosteron lelaki. Payudara lelaki akan berhenti berkembang dan menjadikannya tidak mempunyai tisu kelenjar.

Nah, dari sudut pandang wanita, mempunyai anatomi payudara yang berkembang, sehingga siap menghasilkan susu ibu dan untuk menyusui. Berikut adalah anatomi payudara dan fungsinya.

 • Gumpalan: Setiap payudara mempunyai sekitar 15 hingga 29 lobus. Tisu ini disusun seperti kelopak bunga daisy. Lobus mengelilingi puting seperti jari-jari pada roda.
 • Lobul: Bahagian kecil yang berada di dalam cuping. Ia mempunyai kelenjar seperti bola kecil dan di hujungnya menghasilkan susu.
 • Saluran susu: Juga disebut susu ibu, saluran ke mana susu dialirkan dari lobus ke puting susu.
 • Puting: Puting merangkumi bahagian luar payudara. Terletak di tengah-tengah areola dan setiap puting mempunyai sekitar 9 saluran susu dan saraf.
 • Areola: Kawasan bulat yang mengelilingi puting. Areolas mempunyai kelenjar montgomery yang mengeluarkan minyak pelincir. Pelincir ini akan melindungi kulit dan puting daripada menggigil semasa menyusu.

Bahagian lain dari anatomi payudara dan fungsinya

Anatomi payudara tidak hanya berkaitan dengan pengeluaran susu, tetapi juga bahagian lain yang menghubungkan payudara ke seluruh badan, seperti:

 • Saluran darah: saluran darah di payudara yang membawa darah ke seluruh payudara, dada dan badan.
 • Pembuluh limfa: Saluran ini berfungsi untuk mengangkut cecair limfa. Cecair ini membantu tubuh melawan jangkitan. Kapal-kapal ini dihubungkan dengan kelenjar lain yang berada di bawah ketiak, dada dan tempat lain serta kelenjar getah bening.
 • Saraf: Terdapat banyak saraf di payudara, terutamanya pada puting. Terdapat ratusan saraf di puting yang menjadikannya sangat sensitif apabila disentuh.

Tisu sokongan fungsi payudara

Walaupun bukan bahagian anatomi payudara, terdapat beberapa bahagian yang menyokong payudara berfungsi dengan baik, seperti:

 • Tisu lemak: Tisu ini yang menentukan ukuran payudara pada setiap orang.
 • Tisu penghubung atau berserat: Tisu ini menahan kelenjar dan lemak payudara di tempatnya.

Hormon yang membantu payudara berfungsi

Bahagian atau anatomi payudara dapat berfungsi dengan baik jika dibantu oleh pelbagai hormon sokongan. Pada wanita, hormon ini termasuk:

 • Estrogen: hormon yang meregangkan saluran susu dan membantu membawa lebih banyak susu.
 • Prolaktin: Meningkatkan pengeluaran progesteron dan menyiapkan kelenjar untuk menghasilkan susu.
 • Progesteron: tingkatkan bilangan dan ukuran lobula sebagai persediaan untuk penyusuan.

Salah satu hormon ini juga berperanan dalam melebarkan saluran darah dan sel setelah ovulasi, dengan kata lain menyiapkan payudara untuk menyusui. Inilah yang menyebabkan pembengkakan payudara semasa anda hamil.

Menjaga kesihatan payudara

Anda dapat menjaga kesihatan payudara dengan menjalani gaya hidup sihat seperti bersenam secara aktif, makan makanan yang sihat dan seimbang, menjaga berat badan dan membatasi pengambilan alkohol.

Sementara itu, menurut Garis Kesihatan, bagi wanita berusia lebih dari 40 tahun, disarankan untuk melakukan pemeriksaan payudara secara rutin setiap bulan dan sekurang-kurangnya melakukan pemeriksaan mamogram sekurang-kurangnya sekali setahun, untuk mengelakkan masalah pada payudara.

Baca Juga: Pilih Yang Betul, Ini 5 Tanda Bra Terlalu Ketat dan Berbahaya untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa masalah perubatan yang berkaitan dengan payudara

Walaupun boleh berlaku pada lelaki, wanita lebih mudah mengalami masalah payudara. Berikut adalah beberapa masalah biasa, termasuk:

 • Kanser payudara
 • Benjolan payudara jinak
 • Mastitis atau jangkitan payudara
 • Dan perkembangan awal payudara atau disebut hipertropi payudara dara

Demikian penjelasan mengenai anatomi payudara dan pelbagai fungsinya.

Ada soalan lain mengenai kesihatan wanita? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!