Kesihatan

Bahaya kepada Tubuh, Inilah Yang Akan Terjadi Sekiranya Anda Mengandungi Vitamin C yang berlebihan

Makan banyak makanan yang mengandungi vitamin C sangat baik untuk tubuh. Namun, jika terlalu banyak, ia juga akan membahayakan kesihatan. Inilah simptom yang akan anda alami sekiranya anda mempunyai terlalu banyak vitamin C.

Apa itu hipervitaminosis C?

Vitamin adalah zat yang diperlukan oleh badan. Tujuannya adalah untuk menyokong fungsi sel agar tetap berfungsi dengan baik dan juga menjaga kesihatan tubuh. Sebahagian daripadanya seperti vitamin A, B, C, D, E.

Vitamin C adalah vitamin larut air dan membantu badan anda menyerap zat besi.

Tetapi, kerana badan tidak menghasilkan atau menyimpan vitamin C, sangat penting untuk memakan makanan yang mengandungi banyak vitamin C.

Banyak makanan dan buah-buahan seperti jeruk atau secawan strawberi, lada merah cincang, hingga brokoli mengandungi vitamin C yang baik untuk kesihatan.

Walaupun vitamin C mempunyai manfaat yang baik untuk tubuh, anda juga harus memperhatikan jumlah pengambilan yang masuk ke dalam badan. Pastikan tidak berlebihan kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Baca juga: Adakah anda sering merasa tertekan? Anda mungkin kekurangan vitamin D!

Gejala hipervitaminosis C

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, apabila seseorang mengonsumsi vitamin C secara berlebihan, biasanya anda akan mengalami gangguan pencernaan yang masih relatif ringan. Ini berlaku apabila vitamin C yang tidak diserap oleh tubuh menjengkelkan saluran pencernaan.

Kesan sampingan ringan daripada terlalu banyak vitamin C, iaitu:

  • Cirit-birit
  • Mual
  • Kejang perut
  • Kembung

Perkara lain yang perlu anda ketahui ialah badan anda tidak menyerap semua vitamin C yang anda ambil dari makanan tambahan.

Contohnya, jika anda mengambil 30-180 mg vitamin C setiap hari, badan anda akan menyerap sekitar 70-90% vitamin C.

Kemudian apabila anda mengambil lebih dari 1 gram vitamin C setiap hari, tubuh menyerap kurang dari 50% vitamin, sudah tentu ia akan mengurangkan risiko kesan sampingan negatif pada tubuh.

mengikut Pejabat Makanan Tambahan (ODS), dos yang baik untuk pengambilan vitamin C pada orang berusia 19 tahun ke atas adalah 2,000 mg. Dos ini ditujukan untuk lelaki dan wanita, serta wanita hamil atau menyusui.

Kesan sampingan

Walaupun hingga sekarang jarang orang mengalami kesan sampingan hingga teruk, tetapi anda juga perlu mengetahui akibat yang akan dialami jika anda terlalu banyak mengkonsumsi vitamin C.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniRisiko kesihatan berikut yang mungkin timbul akibat pengambilan terlalu banyak vitamin C termasuk:

1. Batu ginjal

Doktor percaya bahawa pengambilan vitamin C terlalu banyak boleh menyebabkan seseorang mengeluarkan sebatian oksalat dan asid urik dalam air kencing mereka. Sebatian ini boleh mencetuskan pembentukan batu ginjal.

2. Pemakanan yang tidak seimbang

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak vitamin C, kemampuan tubuh anda untuk memproses nutrien lain boleh terganggu. Keadaan ini dapat mengurangkan kadar vitamin B12 dan tembaga di dalam badan.

3. Kerosakan organ

Pengambilan vitamin C yang berlebihan juga akan meningkatkan zat besi ke dalam badan.

Ini akan mengakibatkan keadaan hemokromatosis atau pengumpulan zat besi yang dapat menyebabkan kerosakan pada organ tubuh seperti hati, jantung, pankreas, kelenjar tiroid, dan sistem saraf pusat.

Cara merawat

Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah menjalani diet vitamin C. Tetapi bukan hanya itu, meningkatkan jumlah air minum juga akan membantu mengatasi dos berlebihan vitamin C.

Kemudian apabila anda mengalami gejala overdosis vitamin C, ia biasanya akan dirawat mengikut rasa sakit.

Salah satu contohnya, jika gejala yang disebabkan adalah cirit-birit, maka langkah-langkah yang akan diambil untuk mengatasi keadaan tersebut adalah pemberian ubat-ubatan anti-cirit-birit.

Akhirnya, pastikan anda mengambil vitamin C sesuai dengan dos yang tepat untuk badan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!