Kesihatan

Selepas Imunisasi Mengapa Anak Kecil Anda Menghidap Demam? Jangan risau ibu, ini adalah alasan dan cara mengatasinya

Salah satu perkara yang menakutkan bagi anda ialah anak anda demam selepas imunisasi. Oleh kerana itu, sebilangan ibu bapa enggan mengambil anak mereka untuk diberi imunisasi kerana bimbang keadaan kesihatan mereka akan bertambah buruk.

Imunisasi dengan vaksin sangat diperlukan agar anak-anak terhindar dari pelbagai penyakit serius, seperti polio, campak, dan batuk rejan. Nah, kadang-kadang ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan tetapi biasanya biasa dan tidak berbahaya.

Baca juga: Perkembangan Bayi 10 Bulan: Mula Belajar Merangkak dan Berdiri Sendiri

Mengapa kanak-kanak itu demam selepas imunisasi?

Melaporkan dari Webmd, demam setelah imunisasi adalah reaksi biasa kerana ubat akan memberitahu tubuh untuk membuat protein darah, yang disebut antibodi. Antibodi dalam badan diperlukan untuk melawan penyakit atau mempertahankan tubuh daripada pelbagai jenis jangkitan.

Reaksi ringan dalam bentuk demam kanak-kanak selepas imunisasi menunjukkan bahawa ubat tersebut telah berfungsi di dalam badan. Gejala ini adalah tanda bahawa tubuh membuat antibodi baru untuk melawan pelbagai penyakit.

Bahan-bahan dalam ubat vaksin terdiri daripada organisma, iaitu virus atau bakteria yang dapat menyebabkan jangkitan. Keupayaan organisma ini adalah untuk membunuh penyakit yang diterimanya.

Apabila vaksin memasuki tubuh, ia mengaktifkan sel-sel imun di dalam badan yang juga dianggap sebagai tindak balas terhadap pencerobohan oleh organisma. Oleh itu, anak akan mengalami tanda-tanda keradangan dalam bentuk gejala seperti demam.

Demam pada kanak-kanak biasanya didefinisikan sebagai suhu di atas 37.5 darjah Celsius. Hubungi doktor atau penyedia penjagaan kesihatan anda dengan segera sekiranya anak anda mempunyai tanda, seperti yang berikut:

  • Di bawah umur 3 bulan dan mempunyai suhu badan 38 darjah Celsius.
  • Berumur 3 hingga 6 bulan dan mempunyai suhu 39 darjah Celsius atau lebih tinggi.
  • Umur melebihi 6 bulan, dicirikan oleh perasaan lemah dan mengantuk.

Biasanya, reaksi ini akan hilang atau hilang sendiri dalam beberapa hari. Selain demam, terdapat beberapa gejala lain yang mungkin dirasakan oleh anak anda. Gejala selepas imunisasi termasuk kemerahan di kawasan imunisasi, sukar tidur, dan bengkak.

Walaupun jarang berlaku, sebilangan kanak-kanak juga akan mengalami muntah, hilang selera makan, dan mengantuk.

Kesan sampingan ini sangat biasa dan boleh hilang tanpa rawatan oleh doktor. Namun, sekiranya simptomnya bertambah teruk, doktor akan diperiksa untuk rawatan selanjutnya.

Demam selepas imunisasi DPT

Pemberian vaksin influenza yang tidak aktif atau IIV, vaksin konjugat 13-valent pneumokokus, dan pertusis difteria-tetanus-aselular telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kejang demam.

Selain demam setelah imunisasi DPT, anak-anak juga dapat mengalami rasa sakit, bengkak, dan kemerahan di daerah di mana suntikan diberikan. Untuk kesakitan dan demam, tanyakan kepada doktor anda maklumat mengenai dos acetaminophen atau ibuprofen yang betul.

Demam selepas imunisasi DPT biasanya bermula dalam 12 jam pertama dan berlangsung selama 3 hingga 7 hari. Bagi kanak-kanak, demam akan berlangsung selama 24 hingga 48 jam.

Walaupun demam selepas imunisasi DPT dapat dirasakan, kesan sampingan ini jarang berlaku. Sebilangan besar kanak-kanak mempunyai sedikit atau tidak ada kesan sampingan setelah mendapat vaksin atau imunisasi.

Berapa hari demam biasanya berlanjutan selepas imunisasi?

Ramai yang masih mempersoalkan reaksi demam selepas imunisasi berlangsung berapa hari. Ketahuilah bahawa vaksin MMR boleh menyebabkan reaksi selepas.

MMR sendiri terdiri daripada tiga vaksin untuk campak, gondok, dan rubella. Masing-masing boleh menyebabkan reaksi pada masa yang berlainan selepas suntikan, seperti:

  • Selepas enam hari hingga 10 hari, vaksin campak mula berfungsi dan boleh menyebabkan demam, ruam, dan hilang selera makan.
  • Selepas tiga hingga empat mingguVaksin beguk boleh menyebabkan demam dan pembengkakan kelenjar.

Untuk pertanyaan mengenai berapa hari demam selepas imunisasi berlangsung, biasanya selama 2 hingga 3 hari. Keadaan ini normal dan tidak berbahaya, jadi asetaminofen dan ibuprofen dapat diberikan.

Bagaimana mengatasi demam kanak-kanak selepas imunisasi?

Walaupun anak anda demam selepas mendapat imunisasi atau vaksinasi, anda perlu memastikan anak anda berasa lebih selesa. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anak anda demam selepas imunisasi, termasuk:

Perhatikan keadaan anak

Setelah anak diimunisasi, pastikan anda memerhatikan keadaan anak selama 3 hingga 4 jam. Biasanya, anak akan merasa tidak selesa dan perlu ditemani oleh ibu bapa agar keadaan bertambah baik. Oleh itu, berhati-hatilah dan perhatikan keadaan anak untuk merasa selesa dan lebih santai.

Jangan tutup dengan selimut ketika anak demam selepas imunisasi

Perkara utama yang perlu diketahui jika anak anda demam adalah tidak melapisi pakaiannya atau menutupinya dengan selimut. Pakai pakaian yang ringan dan selesa, dan tekan dahi menggunakan air suam untuk mengurangkan demam.

Beri banyak cecair

Demam biasanya menjadikan badan mengalami dehidrasi, terutama jika imuniti anak masih berkembang. Cecair akan keluar dari badan melalui peluh dan air kencing, menjadikan anak lemah. Oleh itu, berikan banyak cecair supaya anak tidak mengalami dehidrasi.

Mengambil ubat penurun demam

Sekiranya bayi atau anak anda demam selepas imunisasi, anda boleh memberi ubat penurun demam, seperti paracetamol atau ibuprofen. Berbanding dengan parasetamol, ibuprofen mempunyai lebih banyak kesan sampingan sehingga perlu mendapatkan nasihat lebih lanjut dari pakar.

Jaga suhu bilik

Keadaan kanak-kanak yang demam selepas imunisasi kadang-kadang membuat tubuhnya merasa tidak selesa, jadi cara yang paling tepat untuk melakukan ini adalah menjaga suhu bilik.

Biarkan tingkap terbuka untuk membiarkan udara segar masuk. Pastikan suhu bilik tetap ideal, iaitu 18 darjah Celsius atau 65 darjah Fahrenheit. Dalam kebanyakan kes, demam selepas imunisasi akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan daripada doktor.

Bolehkah saya mandi jika anak saya demam selepas imunisasi?

Persoalan lain timbul mengenai apakah tidak boleh mandi jika anak itu demam selepas imunisasi.

Suranjit Chatterjee, seorang Perunding Kanan dalam Perubatan Dalaman di Hospital Indraprastha Apollo di New Delhi mengatakan bahawa seseorang boleh mandi semasa demam tetapi mesti mengeringkan rambutnya dengan betul.

Membiarkan rambut anda basah selepas mandi semasa anda masih demam boleh memburukkan lagi keadaan. Sebenarnya, mandi boleh membantu melepaskan panas dari badan sehingga penurunan suhu yang ketara dapat dilihat setelah mandi ketika anda demam.

Sekiranya persoalan adakah dibenarkan mandi jika anak demam setelah imunisasi diketahui, maka terapi mandi demam juga perlu difahami.

Mandi ketika anda demam bukan hanya menenangkan, tetapi juga membantu menurunkan suhu badan anda. Terdapat dua jenis mandi demam yang perlu anda ketahui, seperti berikut:

Mandi span

Terapi mandian span adalah untuk bayi dan anak kecil yang tidak boleh mandi sendiri. Untuk terapi yang satu ini, air pada suhu bilik mandi boleh digunakan untuk mandi span.

Tab mandi

Mandi dengan mandi atau air mengalir biasanya boleh membuat badan terasa sejuk. Oleh itu, terapi mandi menggunakan tab boleh menjadi pilihan untuk mencegah selesema.

Orang yang demam biasa tentu boleh mandi, tetapi tidak semua jenis demam. Contohnya, jika seseorang mengalami demam pasca operasi, tidak digalakkan mandi kerana boleh menjejaskan luka atau jahitan.

Baca Juga: Jangan Dipandang Rendah! Sebilangan keadaan ini adalah penyebab ketulan di ketiak

Bilakah masa yang tepat untuk memanggil doktor?

Pelalian mesti dielakkan sekiranya anda alah kepada ubat vaksin tertentu. Biasanya, reaksi ini berlaku sejurus selepas pemberian vaksin, iaitu beberapa minit atau jam.

Untuk itu, awasi anak, terutama jika ia mulai kelihatan tidak biasa seperti perubahan hati atau tingkah laku, demam tinggi, atau kelihatan lemah.

Selain itu, Moms juga perlu memperhatikan beberapa tanda khas, termasuk jika ada masalah bernafas dalam bentuk mengi, serak, degupan jantung yang cepat, hingga kejang. Segera hubungi doktor sekiranya anak anda menangis tidak terkawal selama 3 jam atau lebih.

Sekiranya demam selepas imunisasi berlangsung berapa hari dan adakah dibenarkan mandi jika anak itu demam setelah diketahui, tidak perlu risau tentang keadaan anak.

Namun, jika anda merasa ada yang tidak kena dengan anak anda, jangan segan-segan menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Doktor biasanya akan berusaha untuk mengetahui punca demam kanak-kanak itu selepas imunisasi supaya rawatan yang sesuai dapat dilakukan. Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor dan bertenang sehingga doktor merawat keadaan anak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!