Kesihatan

Kulat Berkembang di Saluran? Ayuh, kenal pasti punca, ciri dan cara mengatasinya

Kulat di pangkal paha boleh dialami oleh lelaki dan wanita. Jangkitan kulat pada kulit ini juga dikenali sebagai tinea yang biasanya tidak berbahaya tetapi boleh membiak dengan cepat.

Harap maklum, jangkitan kulat tidak hanya berlaku di kawasan pangkal paha tetapi juga di bahagian paha dan punggung. Nah, untuk mengetahui sebab, ciri, dan rawatan gatal di pangkal paha, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: 6 Makanan yang Menyebabkan Bau Badan: Bawang hingga Daging Merah

Penyebab kulat di pangkal paha

Untuk memetik Medicinenet, kulat di pangkal paha atau gatal gatal Ia berlaku paling kerap pada atlet dan orang dewasa yang lebih tua atau gemuk. Dalam banyak kes, gatal di kawasan selangkangan mudah sembuh dan boleh hilang dengan sendirinya.

Gatal di pangkal paha disebabkan oleh sekumpulan kulat yang dipanggil dermatofit. Kulat ini secara semula jadi hidup di kulit dan biasanya tidak menimbulkan masalah.

Namun, jika anda terus memakai pakaian yang basah kuyup setelah bersenam, cetakan dapat membiak dengan cepat.

Kulat yang menyebabkan gatal di pangkal paha begitu menular sehingga boleh menjangkiti orang lain melalui hubungan langsung.

Orang yang berlebihan berat badan mungkin mengalami gatal-gatal di pangkal paha kerana kulat boleh berkembang di lipatan kulit. Di samping itu, terdapat beberapa faktor risiko gatal di pangkal paha termasuk:

  • Pakai pakaian yang ketat yang boleh merengsakan kulit.
  • Mempunyai kelembapan di kawasan pangkal paha kerana berpeluh.
  • Memakai pakaian mandi basah sejak sekian lama.
  • Berkongsi tuala basah atau pakaian berpeluh dengan orang lain.

Apakah ciri-ciri pangkal paha gatal?

Kulat di pangkal paha biasanya bermula dengan gatal ringan. Ruam gatal ini boleh berlaku di kedua-dua belah pangkal paha dan mempengaruhi lipatan. Dalam beberapa kes, gatal boleh menjadi lebih teruk dan tidak dapat ditanggung.

Ruam boleh menjadi kering, kasar atau bergelombang, mengeluarkan nanah dan keluar. Gatal dan ruam ini boleh merebak ke alat kelamin, termasuk labia, vagina, skrotum, zakar, dan dubur.

Wanita yang terkena kulat di pangkal paha juga boleh menyebabkan keputihan. Sementara untuk lelaki, biasanya akan mengalami jangkitan pada kepala zakar.

Cara mengatasi gatal di pangkal paha

Sebelum merawat gatal di pangkal paha, doktor kemungkinan besar akan mendiagnosis penyakit ini dengan melakukan pemeriksaan fizikal di kawasan yang dijangkiti.

Dalam beberapa kes, doktor boleh mengambil beberapa keretakan sel kulit dari kawasan yang dijangkiti untuk membantu membuat diagnosis.

Harap maklum, jika anda tidak merawat gatal di pangkal paha maka keadaan ini boleh berlanjutan selama berbulan-bulan. Oleh itu, penggunaan ubat antikulat dalam bentuk krim, serbuk, atau semburan adalah perlu.

Rawatan gatal di pangkal paha harus dilakukan secara berterusan selama dua hingga empat minggu. Krim Clotrimazole adalah rawatan yang berkesan untuk kulat dermatofit dan candida atau ragi.

Selain memberi ubat ke kawasan gatal, anda juga perlu mencuci pangkal paha dan sekitarnya dengan sabun dan air suam.

Pastikan anda selalu mengeringkan kawasan yang dijangkiti selepas mandi dan bersenam untuk mengelakkan kelembapan berlebihan.

Tukar pakaian dan seluar dalam setiap hari untuk mengelakkan perkembangan acuan yang tidak diingini. Pakai juga pakaian kapas yang longgar sehingga kulit di kawasan selangkangan dapat bernafas dengan betul.

Bercakap dengan doktor anda dengan segera sekiranya anda tidak berasa lebih baik dalam beberapa minggu. Biasanya, doktor akan memberi ubat yang lebih kuat untuk membantu menghilangkan kulat di kawasan selangkangan dan sekitarnya.

Baca juga: Tanda Hormon Tidak Seimbang pada Lelaki dan Wanita yang Perlu Anda Ketahui

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!