Kesihatan

Bukan Hanya Dadah, 7 Makanan Anti-Radang Ini Juga Dapat Membantu Mengatasi Keradangan

Mungkin biasa untuk merawat keradangan atau keradangan menggunakan ubat seperti kortikosteroid atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Namun, selain itu, tahukah anda bahawa peradangan juga dapat diatasi dengan makanan anti-radang.

Makanan anti-radang adalah makanan yang mengandungi bahan-bahan tertentu, yang mempunyai kesan mengurangkan atau mengatasi keradangan. Makanan apa yang disertakan? Ayuh, lihat senarai berikut.

Baca Juga: Sebelum Konsumsi, Ketahui Dos, Manfaat dan Kesan Sampingan Kortikosteroid, Ubat Keradangan hingga Gatal

7 jenis makanan anti-radang yang dapat membantu melawan keradangan

Dengan memakan makanan yang sihat dan anti-radang, anda melindungi tubuh anda dari keadaan yang lebih serius. Kerana keradangan boleh menjadi kronik dan sering dikaitkan dengan asma, psoriasis dan penyakit lain. Mari kita lebih sihat dengan makanan berikut.

1. Buah-buahan

Terdapat banyak jenis buah yang benar-benar dapat membantu anda mengatasi keradangan. Anda boleh memakan salah satu buah di bawah ini sebagai makanan anti-radang:

  • Berbagai jenis beri. Stroberi, blueberry, raspberry dan blackberry adalah buah yang kaya dengan antosianin. Sifat anti-radang.
  • Alpukat. Satu kajian mendapati bahawa kandungan alpukat dapat membantu mengatasi keradangan, terutama pada kulit manusia. Selain itu, alpukat baik untuk tubuh kerana mengandungi karotenoid dan tokoferol yang membantu menurunkan risiko barah.
  • Wain. Resveratrol dan sebatian lain yang terdapat dalam anggur dapat membantu anda melawan keradangan.
  • Tomato. Kandungan likopena dalam tomato menjadikannya salah satu makanan anti-radang yang paling dipercayai.
  • Ceri. Buah ini mengandungi antosianin dan katekin yang dapat melawan keradangan.

2. Sayur-sayuran sebagai makanan anti-radang

Dua jenis sayur-sayuran yang boleh anda pilih sebagai makanan anti-radang termasuk brokoli, cendawan dan lada. Brokoli adalah sayuran yang kaya dengan sulforaphane, sejenis antioksidan yang dapat melawan keradangan.

Walaupun beberapa jenis cendawan seperti shiitake, portobello dan truffle mengandungi fenol, sejenis antioksidan yang juga dapat memberikan perlindungan dari keradangan.

Sayangnya, sebuah kajian menunjukkan bahawa memasak cendawan dapat menurunkan kemampuannya melawan keradangan. Oleh itu, lebih baik makan cendawan tanpa memasaknya atau dalam keadaan mentah.

Lada mengandungi bahan yang disebut quercetin. Yang berguna untuk mengatasi keradangan. Ia juga berfungsi untuk mengatasi masalah sarkoidosis atau keadaan tidak normal ketika munculnya sel-sel radang pada organ-organ tubuh.

3. Teh hijau

Mungkin anda sudah biasa dengan manfaat teh hijau yang dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, jenis barah dan penyakit Alzheimer. Di luar itu, teh hijau juga berperanan penting dalam mengatasi keradangan.

Teh hijau kaya dengan epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Dimana zat-zat ini mampu menghambat keradangan dan mengurangkan pengeluaran sitokin. Sitokin adalah protein kecil yang memainkan peranan penting dalam tindak balas badan terhadap keradangan.

4. Rempah

Salah satu rempah yang diketahui mempunyai kesan anti-radang adalah kunyit. Rempah kuning ini mengandungi curcumin, yang merupakan anti-radang yang kuat.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, anda juga perlu mengambil lada hitam. Kerana kandungan dalam lada hitam akan membantu penyerapan curcumin dalam badan.

5. Coklat

Makanan yang diproses yang berasal dari buah koko tidak hanya mempunyai rasa yang enak, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan. Kandungan flavonoid di dalamnya dapat diandalkan sebagai makanan anti-radang.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengatasi keradangan dengan makanan yang satu ini, pastikan anda mengambil coklat dengan sekurang-kurangnya 70 peratus koko atau lebih. Kerana semakin besar kandungan kakao, semakin banyak faedah yang akan diperolehnya.

6. Minyak zaitun

Minyak zaitun dara tambahan atau minyak zaitun extra virgin adalah salah satu lemak paling sihat yang boleh anda makan. Dari pelbagai faedah yang dimiliki minyak ini, salah satunya adalah kesan anti-radang.

Antioksidan yang terdapat dalam minyak zaitun diketahui bertindak seperti ubat anti-radang seperti ibuprofen. Di samping itu, pengambilan minyak zaitun extra virgin dapat memberikan faedah lain, seperti menurunkan risiko penyakit jantung dan barah otak.

Baca juga: Khasiat Nanas: Kaya dengan Antioksidan untuk Mencegah Keradangan

7. Ikan juga merupakan makanan anti-radang

Beberapa jenis ikan seperti:

  • Salmon
  • Sardin
  • Herring
  • Ikan kembung
  • Ikan teri.

Ia dikenali sebagai sumber protein dan asid lemak omega-3 yang baik.

Oleh itu makanan anti-radang yang boleh anda pilih. Anda boleh mendapat faedah maksimum apabila digabungkan dengan mengurangkan makanan yang dapat meningkatkan keradangan seperti makanan segera, makanan goreng atau karbohidrat halus seperti roti.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!