Kesihatan

12 Ciri-ciri Kekurangan Vitamin C, Lebam Mudah Menambah Berat Badan

Scurvy atau scurvy adalah istilah yang digunakan untuk seseorang yang mempunyai kekurangan vitamin C yang teruk. Untuk memastikan seseorang terdedah kepada keadaan ini, anda perlu memperhatikan ciri-ciri kekurangan vitamin C berikut.

Terdapat banyak tanda kekurangan vitamin C yang mungkin berlaku. Termasuk lebam yang lebih mudah dan penyembuhan luka yang lebih lama. Untuk lebih memahami keadaan ini, berikut adalah senarai ciri yang mungkin berlaku.

12 tanda kekurangan vitamin C

1. Kulit kasar

Vitamin C memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen. Kolagen diperlukan untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tisu kulit. Kekurangan vitamin C akan menyebabkan masalah kulit.

Umumnya kulit akan menjadi kasar dan mengalami keratosis pilaris atau juga dikenali sebagai penyakit kulit ayam. Kulit akan terasa kering dan lebam kecil seperti jerawat dan kelihatan keras.

2. Rambut tumbuh secara tidak normal

Apabila mengalami kekurangan vitamin C, seseorang akan mengalami pertumbuhan rambut yang tidak normal. Biasanya rambut akan tumbuh bengkok atau bergelung. Ini berlaku kerana vitamin C sangat diperlukan dalam proses pertumbuhan rambut.

3. Folikel rambut merah

Folikel rambut di permukaan kulit mempunyai banyak saluran darah kecil yang membekalkan darah dan nutrien. Apabila badan kekurangan vitamin C, saluran darah menjadi rapuh dan mudah pecah. Akibatnya, ia akan menyebabkan warna merah yang muncul di sekitar folikel rambut.

4. Lebam mudah

Lebam berlaku apabila saluran darah di bawah kulit pecah, menyebabkan darah bocor ke kawasan sekitarnya. Kekurangan vitamin C boleh membuat anda mudah mengalami lebam.

Kerana kekurangan vitamin C dapat mempengaruhi penghasilan kolagen. Sekiranya terdapat kekurangan kolagen, maka perlindungan kulit berkurang. Kekurangan pengeluaran kolagen juga menjadikan saluran darah menjadi lemah.

5. Penyembuhan luka yang lebih lama

Kekurangan vitamin C mempengaruhi pembentukan kolagen, yang bertanggungjawab untuk mengekalkan tisu kulit yang sihat. Oleh kerana itu ketika kulit cedera, kekurangan kolagen menjadikannya lebih lama untuk sembuh.

Dalam kes kekurangan vitamin C yang teruk, ia boleh menyebabkan luka lama dibuka semula dan meningkatkan risiko jangkitan. Sekiranya anda berada di tahap ini, ini bermakna anda telah mengalami ciri-ciri kekurangan vitamin C dalam beberapa bulan terakhir.

6. Sakit dan bengkak pada sendi

Sendi mengandungi tisu penghubung yang kaya dengan kolagen. Kekurangan vitamin C juga akan mempengaruhi keadaan sendi. Sendi boleh menyakitkan sehingga bengkak.

Dalam kes yang lebih teruk malah boleh menyebabkan kesukaran berjalan. Walau bagaimanapun, ciri kekurangan vitamin C ini dapat diatasi dengan mengambil makanan tambahan vitamin C.

7. Tulang menjadi lemah

Satu kajian menunjukkan bahawa vitamin C berperanan dalam pembentukan tulang. Jadi kekurangan vitamin C boleh membuat tulang menjadi lemah.

Kekurangan vitamin C juga boleh mempengaruhi kesihatan tulang. Tulang boleh menjadi lebih rapuh dan meningkatkan risiko patah tulang dan osteoporosis.

8. Gusi berdarah dan masalah pergigian

Ini adalah tanda kekurangan vitamin C yang paling biasa. Bermula dari gusi merah, kemudian bengkak hingga pendarahan. Ini kerana vitamin C berperanan menjaga kekuatan tisu gusi.

Dalam keadaan yang sangat teruk, kekurangan vitamin C juga boleh menyebabkan gusi busuk. Kesannya akan menjadikan gigi bermasalah dan dalam kes tertentu, seseorang boleh kehilangan gigi.

9. Gangguan sistem imun

Vitamin C berperanan membantu melawan jangkitan dan menangkis agen penyebab penyakit yang masuk ke dalam badan. Kekurangan vitamin C boleh membuat sistem ketahanan badan menjadi berlebihan untuk menangani ancaman dalam badan.

Sekiranya pada tahap ini, orang yang mengalami kekurangan vitamin C akan lebih berisiko dijangkiti. Ini juga menunjukkan, seseorang akan lebih mudah terkena penyakit serius seperti radang paru-paru.

10. Anemia kekurangan zat besi

Kekurangan vitamin C dapat menyebabkan anemia, kerana vitamin C sangat diperlukan dalam proses penyerapan zat besi. Selain itu, kekurangan vitamin C dapat meningkatkan risiko pendarahan berlebihan, dan ini akan memberi kesan negatif kepada seseorang yang mengalami anemia.

11. Susana buruk hati

Kekurangan vitamin C sebenarnya boleh mempengaruhi mood atau mood anda. Anda akan sering merasa dalam keadaan tidak baik. Ini akan memudahkan anda merasa letih dan mudah marah. Sekiranya anda mendapat pengambilan yang mencukupi, ciri-ciri ini akan hilang.

12. Peningkatan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Sekiranya anda tiba-tiba menambah berat badan, anda mungkin kekurangan vitamin C. Kerana vitamin C berperanan mengatur pembebasan lemak. Kekurangan vitamin C sama dengan pengumpulan lemak dan secara amnya akan terkumpul di dalam perut.

Untuk mengelakkan kemunculan ciri-ciri vitamin C ini, anda perlu memenuhi keperluan harian vitamin C. Menurut Institut Kesihatan Nasional AS, setiap hari wanita dewasa memerlukan 75 miligram vitamin C dan lelaki dewasa memerlukan 90 miligram vitamin C.

Anda boleh mendapatkan kandungan vitamin C dari buah-buahan seperti jeruk, betik, kiwi dan ceri. Atau vitamin C yang berasal dari sayur-sayuran seperti brokoli dan lada merah.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.