Kesihatan

Apa pantang larang semasa cacar air yang mesti dipatuhi?

Terdapat banyak pantang larang mengenai cacar air, tetapi masih terdapat mitos mengenai maklumat ini. Cacar air itu sendiri adalah keadaan yang membuat kulit terasa gatal sehingga kesannya cukup mengganggu kesihatan.

Kulit gatal ini kadang-kadang tanpa disengaja selalu tergores, menyebabkan jangkitan pada kulit. Oleh itu, agar tidak bertambah buruk, perlu mencegahnya dengan beberapa pantang larang ketika menderita cacar air. Untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ciri-ciri Kekurangan Sel Darah Merah Yang Tidak Harus Diabaikan

Apa pantang larang untuk cacar air?

Dilaporkan dari Garis KesihatanCacar air adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus varicella-zoster atau VZV. Jangkitan ini biasanya menyebabkan ruam gatal disertai lepuh yang berisi cecair.

Cacar air sendiri dapat dicegah melalui vaksinasi. Sebenarnya, menerima dua dos vaksin cacar air adalah sekitar 94 peratus berkesan untuk mencegah penyakit ini. Di samping itu, untuk mengelakkan penularan, anda juga perlu mengetahui beberapa pantang larang semasa cacar air, termasuk yang berikut:

Jangan membuat hubungan langsung dengan orang lain

Pantang larang yang paling penting semasa cacar air adalah tidak mempunyai hubungan langsung dengan orang lain. Seperti yang diketahui umum, cacar air sangat menular yang bermaksud bahawa penyakit ini dapat menular melalui hubungan langsung dari satu orang ke orang lain.

Seseorang boleh mendapat cacar air dengan melakukan kontak langsung dengan lepuh atau melalui udara ketika penghidap batuk, bersin, atau bercakap. Sekiranya anda menghidap cacar air, anda biasanya menangkapnya satu atau dua hari sebelum gejala mula muncul.

Perlu diingat bahawa anda akan terus berjangkit sehingga semua lepuh cacar air kering dan kudis. Keadaan ini biasanya berlaku selepas lima hingga tujuh hari. Bukan hanya itu, jika anda telah diberi vaksin terhadap cacar air, anda masih boleh menyebarkannya kepada orang lain.

Elakkan menggaru kawasan gatal kerana cacar air

Selain mengelakkan hubungan langsung dengan orang lain, pantang larang lain untuk cacar air tidak menggaru kawasan gatal. Ini kerana menggaru lepuh yang disebabkan oleh cacar air berisiko terkena jangkitan kulit bakteria.

Selain itu, penghidap cacar air yang selalu menggaru lepuh pada kulit juga boleh mengalami risiko parut.

Untuk menenangkan kulit yang gatal, anda boleh melakukan beberapa petua, seperti mengetuk atau menepuk kulit, mengusap kulit dengan lembut, dan menggunakan losyen calamine.

Jangan gunakan produk yang mengandungi aspirin

Jangan gunakan aspirin atau produk yang mengandungi aspirin untuk menghilangkan demam dari cacar air. Penggunaan aspirin pada kanak-kanak dengan cacar air telah dikaitkan dengan sindrom Reye.

Sindrom ini adalah penyakit teruk yang boleh mempengaruhi hati dan otak dengan risiko menyebabkan kematian. Sebagai gantinya, gunakan ubat bukan aspirin seperti acetaminophen untuk melegakan demam dari cacar air.

Jangan makan makanan yang boleh memburukkan lagi gejala

Sebilangan orang yang menghidap cacar air mungkin mengalami simptom, seperti lepuh di dalam atau di sekitar mulut. Oleh kerana itu, ada beberapa pantang larang makanan semasa cacar air yang perlu anda ketahui, iaitu makanan pedas, makanan masam, dan makanan masin.

Elakkan juga makanan keras dan renyah, seperti makanan goreng. Sekiranya anda prihatin dengan pengambilan nutrien semasa serangan cacar air, anda boleh meminta panduan daripada penyedia perkhidmatan kesihatan anda.

Fakta dan mitos mengenai cacar air yang perlu anda ketahui

Selain pantang larang semasa cacar air, terdapat juga beberapa fakta dan mitos mengenai penyakit ini yang perlu anda ketahui. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah mitos dan fakta mengenai cacar air.

Setelah terkena cacar air, ia akan menjadi kebal

FaktaApabila terkena cacar air, tubuh mengembangkan antibodi yang disebut imunoglobulin. Antibodi inilah yang melawan virus cacar air di kemudian hari.

Namun, tidak semua orang yang menderita cacar air akan terus menghasilkan antibodi ini dan mungkin mengalami jangkitan berulang.

Cacar air adalah penyakit yang tidak berbahaya

Fakta, kira-kira satu daripada 20 kanak-kanak akan mendapat jangkitan telinga kerana cacar air. Komplikasi lain yang jarang berlaku, termasuk radang paru-paru dan radang otak atau ensefalitis.

Sementara itu, terdapat juga komplikasi yang sangat jarang terjadi, termasuk radang otot jantung, radang usus buntu, hepatitis, dan radang mata.

Sekiranya anda pernah menghidap cacar air, anda tidak akan mengalami herpes zoster

Fakta, herpes zoster pada dasarnya disebabkan oleh virus yang sama dengan cacar air. Oleh kerana virus ini tidak benar-benar bersih dari tubuh setelah menghidap cacar air, virus ini dapat kembali aktif.

Atas sebab ini, kira-kira 1 dari lima orang yang menderita cacar air berisiko terkena herpes zoster.

Baca juga: Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!