Kesihatan

Celecoxib

Celecoxib (selekoxib) adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang tergolong dalam kelas yang sama dengan ibuprofen dan naproxen. Ubat ini dipatenkan pada tahun 1993 dan mula digunakan untuk tujuan perubatan pada tahun 1999.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai celecoxib, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa celecoxib?

Celecoxib adalah ubat yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan keradangan yang berkaitan dengan gangguan sendi. Anda boleh menggunakan ubat ini untuk menghilangkan rasa sakit akibat arthritis, ankylosing spondylosis, dan sakit haid.

Ubat ini juga digunakan untuk merawat artritis reumatoid remaja pada kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 2 tahun. Kadang-kadang celecoxib juga digunakan dalam rawatan polip keturunan di usus besar.

Celecoxib tersedia sebagai tablet oral yang boleh anda ambil dari mulut. Dalam keadaan tertentu, ubat ini boleh digunakan untuk merawat keadaan lain seperti yang ditentukan oleh doktor.

Apa fungsi dan faedah ubat celecoxib?

Celecoxib berfungsi sebagai agen untuk secara langsung dan selektif menghalang enzim yang menjadi pemangkin prostaglandin. Prostaglandin adalah hormon yang mengawal keradangan dan kesakitan. Khususnya, ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim siklooksigenase (COX2).

Kesan ubat biasanya akan mulai muncul setelah satu jam meminumnya dan mencapai kesan maksimum dalam masa sekitar 2 hingga 3 jam. Dalam dunia kesihatan, celecoxib mempunyai manfaat untuk merawat keadaan berikut:

Osteoartritis

Dalam beberapa kajian, celecoxib adalah ubat perencat khusus COX-2 pertama yang disetujui untuk digunakan dalam osteoartritis. Kesan ubat ini juga setanding dengan kesan naproxen dalam merawat gejala kesakitan akibat osteoartritis kronik.

Ubat ini juga dinyatakan mempunyai risiko kesan gastrointestinal yang lebih rendah daripada kelas ubat NSAID lain. Oleh itu, celecoxib adalah ubat alternatif yang boleh diberikan kepada pesakit yang berisiko tinggi mengalami gangguan gastrousus.

Walau bagaimanapun, dalam merawat beberapa keadaan sakit osteoartritis akut, ubat ini masih tidak digalakkan. Ini kerana masih belum ada data yang mencukupi mengenai dos dan kesan langsung ubat.

Artritis reumatoid

Rheumatoid arthritis adalah gangguan autoimun sistemik yang melibatkan keradangan sendi yang berterusan. Biasanya, ubat NSAID digunakan untuk mengawal gejala. Walau bagaimanapun, sebilangan NSAID tidak digalakkan kerana ketoksikannya ke saluran gastrointestinal.

Gangguan ketoksikan ini boleh merangkumi risiko perforasi gastroduodenal, bisul, dan pendarahan yang berpotensi mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, beberapa ubat boleh diberikan kerana mereka mempunyai risiko gastrointestinal yang lebih rendah, termasuk celecoxib.

Celecoxib boleh diberikan untuk merawat artritis reumatoid pada orang dewasa dan remaja, iaitu kanak-kanak berusia lebih dari dua tahun. Walaupun harganya mungkin lebih mahal, tetapi kesannya setanding dengan ubat naproxen dan diclofenac.

Spondylosis ankylosing

Celecoxib boleh diberikan untuk melegakan gejala spondylosis ankylosing, termasuk rasa sakit dan kekejangan di punggung bawah dan pinggul, terutama pada waktu pagi.

Dalam satu kajian, ubat ini telah ditetapkan sebagai ubat alternatif yang disyorkan untuk ankylosing spondylosis. Kesan ubat ini agak kuat dan cukup berkesan dengan risiko keselamatan ubat lebih baik daripada NSAID lain.

Pesakit yang berisiko tinggi mengalami penyakit selepas pengesahan radiografi boleh diberi ubat celecoxib. Terapi ubat juga dapat diberikan sebagai terapi tindak lanjut setelah gejala klinikal dicapai.

Polip kolorektal

Celecoxib dapat diberikan untuk mengurangkan gejala kesakitan akibat polip kolorektal, usus yang merangkumi usus besar dan rektum. Selain sebagai rawatan tambahan, ubat ini juga digunakan untuk mengurangkan bilangan polip adenoma kolorektal pada orang dewasa.

Celecoxib juga dapat diberikan sebagai terapi pencegahan jika anda mempunyai riwayat keluarga adenoma kolorektal. Dalam satu kajian, ubat ini terbukti dapat mengurangkan risiko kambuhan adenoma kolorektal.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat secara rutin tidak digalakkan kerana risiko kardiovaskular yang serius.

Keadaan kesakitan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa celecoxib mempunyai fungsi utama untuk mengurangkan kesakitan dalam beberapa keadaan, seperti sakit haid (senggugut) atau sakit pasca operasi.

Kadang-kadang, ubat ini disyorkan kerana risiko gastrointestinal kurang daripada kelas ubat lain. Memberi ubat boleh dilakukan setelah pertimbangan khas berkaitan dengan keadaan kesihatan anda.

Jenama dan harga ubat celecoxib

Anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini. Beberapa jenama ubat celecoxib yang telah beredar di Indonesia adalah Celebrex, Novexib, Remabrex, dan lain-lain.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama celecoxib dan harganya:

Ubat generik

 • Cap celecoxib 200 mg. Penyediaan kapsul generik yang dihasilkan oleh Novell Pharmaceutical Laboratories. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 7,138 / tablet.
 • Cap celecoxib 100 mg. Kapsul generik yang dihasilkan oleh Hexpharm Jaya. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 4,283 / tablet.
 • Tablet Celecoxib 200 mg. Penyediaan tablet generik yang dihasilkan oleh Hexpharm Jaya. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 7,138 / tablet.

Ubat paten

 • Topi Novexib 100 mg. Persediaan kapsul untuk melegakan sakit arthritis dan sakit pasca operasi akut. Ubat ini dihasilkan oleh Laboratorium Farmasi Novell dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.7789 / tablet.
 • Cap Novexib 200 mg. Anda boleh mendapatkan kapsul yang dihasilkan oleh Novell Pharmaceutical Laboratories dengan harga Rp 12,038 / tablet.
 • Cap celebrex 100 mg. Persediaan kapsul untuk merawat kesakitan dan keradangan akibat rematik dan artritis. Ubat ini dihasilkan oleh Pfizer dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 14,704 / tablet.
 • Cap celebrex 200mg. Anda boleh mendapatkan kapsul yang dihasilkan oleh Pfizer dan mendapatkannya dengan harga Rp 20,680 / tablet.
 • Cap Remabrex 200mg. Persediaan kapsul untuk melegakan simptomatik kesakitan akibat artritis dan kesakitan atau kecederaan pasca operasi akut. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 10.707 / tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat celecoxib?

Ambil ubat mengikut arahan mengenai cara mengambilnya dan dos yang diarahkan oleh doktor atau mengikut arahan pada label. Jangan mengambil lebih banyak atau kurang ubat daripada dos yang disyorkan.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa mual semasa mengambilnya, anda boleh minum ubat itu dengan makanan. Cuba ambil pada masa yang sama setiap hari.

Bagi pesakit yang sukar menelan kapsul, kandungan kapsul boleh dikosongkan dari kapsul dan dicampurkan ke dalam satu sudu teh madu. Telan campuran segera dengan air.

Anda boleh berhenti mengambil celecoxib setelah gejala kesakitan atau bengkak anda hilang. Minum ubat sekiranya hanya perlu.

Sekiranya dalam tempoh rawatan anda terlupa untuk mengambil ubat anda, anda boleh mengambilnya dengan segera jika pada waktu berikutnya anda mengambilnya masih lama. Lewati dos ubat apabila tiba masanya untuk mengambil ubat. Jangan menggandakan dos ubat yang hilang dalam satu dos.

Sekiranya anda akan menjalani pembedahan, termasuk pembedahan kecil dan kerja pergigian, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil celecoxib.

Semasa anda mengambil ubat ini, anda mungkin perlu menjalani ujian darah secara berkala untuk memeriksa kesihatan buah pinggang dan hati anda. Rujuk lebih lanjut mengenai perkara ini dengan doktor anda.

Setelah digunakan, simpan celecoxib pada suhu sejuk dari kelembapan dan terkena cahaya matahari.

Berapakah dos celecoxib?

Dos dewasa

Osteoartritis

 • Dos biasa: 200mg sehari sebagai dos tunggal atau dalam 2 dos terbahagi.
 • Dos boleh ditingkatkan hingga 200mg diambil dua kali sehari jika diperlukan.
 • Dos maksimum: 400mg setiap hari.

Kesakitan haid (senggugut primer)

 • Dos biasa: 400mg diikuti dengan dos 200mg tambahan jika perlu pada hari pertama.
 • Dos berikutnya boleh diberikan 200 mg secara lisan dua kali sehari jika diperlukan.

Spondylosis ankylosing

 • Dos biasa: 200mg sehari sebagai dos tunggal atau dalam 2 dos terbahagi.
 • Dos boleh ditingkatkan hingga dos maksimum 400mg sehari setelah 6 minggu rawatan jika diperlukan.

Artritis reumatoid

 • Dos biasa: 100mg atau 200mg diambil dua kali sehari.
 • Dos maksimum: 400mg setiap hari.

Dos anak

Artritis remaja

 • Dos untuk kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun dengan berat badan 10 kg hingga 25 kg boleh diberikan dos 50 mg diambil dua kali sehari.
 • Dos untuk kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun dengan berat badan melebihi 25 kg boleh diberikan dos 100 mg yang diambil dua kali sehari.

Dos warga tua

Dos untuk orang tua dengan berat kurang dari 50 kg disyorkan untuk diberi dos efektif terendah.

Adakah celecoxib selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan celecoxib dalam kategori ubat C untuk usia kehamilan di bawah 30 minggu. Sementara itu, untuk usia kehamilan di atas 30 minggu, ubat ini tergolong dalam kategori kehamilan kehamilan D.

Umumnya, ubat ini tidak digalakkan dimakan oleh ibu yang menyusu kerana dikhuatiri akan membahayakan janin. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat dapat dilakukan dengan mempertimbangkan potensi keuntungan yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Selain itu, celecoxib telah diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan dimakan oleh ibu yang menyusu. Dikhuatiri ubat ini boleh mempengaruhi bayi yang disusui.

Apakah kesan sampingan celecoxib yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan segera hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas anda mengambil celecoxib:

 • Gejala tindak balas alahan seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka atau tekak
 • Reaksi hipersensitiviti yang teruk, seperti demam, sakit tekak, mata terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu dengan lecet dan mengelupas.
 • Tanda-tanda serangan jantung atau strok, seperti sakit dada yang memancar ke rahang atau bahu, mati rasa atau kelemahan secara tiba-tiba di satu sisi badan, ucapan yang tidak jelas, kaki yang bengkak, atau sesak nafas.
 • Peningkatan berat badan yang cepat
 • Gejala pendarahan perut, seperti najis berdarah, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti kopi
 • Gangguan hati yang dicirikan oleh gejala mual, sakit perut (sebelah kanan atas), gatal-gatal, keletihan, urin gelap, penyakit kuning.
 • Gangguan buah pinggang dicirikan oleh kesukaran membuang air kecil, bengkak di kaki atau pergelangan kaki, merasa letih atau sesak nafas
 • Kekurangan darah (anemia) dicirikan oleh kulit pucat, keletihan yang tidak biasa, berasa pening atau sesak nafas, tangan dan kaki sejuk.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas mengambil celecoxib termasuk:

 • Sakit perut, pedih ulu hati, kembung, cirit-birit, sembelit, loya, atau muntah
 • Bengkak di tangan atau kaki
 • Pening
 • Gejala sejuk, seperti hidung tersumbat, bersin, atau sakit tekak

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil celecoxib jika anda mempunyai sejarah reaksi alahan terhadap ubat ini atau ubat serupa seperti aspirin, etoricoxib, diclofenac, asid mefenamat, indomethacin.

Anda juga tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap ubat sulfa, seperti probenecid dan cotrimoxazole.

Anda mungkin tidak dapat mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah keadaan kesihatan berikut:

 • Penyakit jantung, buah pinggang dan hati yang teruk
 • Ulser peptik aktif atau pendarahan gastrousus
 • Penyakit radang usus

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut sebelum mengambil celecoxib:

 • Sejarah ulser peptik atau pendarahan
 • Tekanan darah tinggi atau serangan jantung baru-baru ini
 • Dehidrasi atau kekurangan sel darah merah (anemia)
 • Diabetes
 • Tahap kolesterol tinggi
 • Pengekalan cecair, misalnya pembengkakan kaki atau pergelangan kaki
 • Asma
 • penyakit hati sederhana
 • Tabiat merokok atau minum alkohol

Celecoxib tidak boleh digunakan untuk mengubati kesakitan setelah pembedahan cangkok bypass arteri koronari (prosedur untuk memperbaiki dan memulihkan aliran darah ke jantung).

Ubat ini tidak digalakkan digunakan oleh kanak-kanak di bawah usia dua tahun. Rujuk doktor terlebih dahulu sebelum memberi celecoxib kepada kanak-kanak atau orang tua.

Jangan mengambil alkohol semasa anda mengambil ubat celecoxib. Alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan ubat apabila diambil bersama.

Interaksi dengan ubat lain

Sebilangan ubat boleh berinteraksi dengan ubat celecoxib, sama ada mengurangkan kesan ubat atau meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat berikut sebelum mengambil ubat ini:

 • Ubat untuk mengatasi kemurungan, seperti fluoxetine
 • Ubat penipisan darah, seperti aspirin, warfarin
 • Ubat anti-radang, misalnya prednison
 • ubat-ubatan yang digunakan dalam pemindahan organ atau gangguan imun tertentu, seperti tacrolimus, methotrexate, ciclosporin
 • ubat untuk tekanan darah tinggi atau penyakit jantung, seperti captopril, losartan, metoprolol, atau digoxin
 • Ubat untuk pengekalan air, seperti furosemide, hydrochlorothiazide
 • Ubat untuk merawat jangkitan kulat, misalnya fluconazole
 • Ubat untuk merawat batuk kering (tuberkulosis), seperti isoniazid dan rifampin
 • Ubat untuk epilepsi, contohnya carbamazepine
 • Ubat untuk gangguan mood, seperti litium, aripiprazole
 • Dadah untuk merawat gangguan hiperaktif, misalnya atomoxetine

Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan celecoxib jika anda mengambil antidepresan, ubat steroid, atau ubat untuk mencegah pembekuan darah. Mengambil ubat ini dengan NSAID dapat meningkatkan risiko pedih ulu hati atau pendarahan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found