Kesihatan

5 Cara Mudah Menghilangkan Selulit, Anda Mesti Cuba Ini!

Selulit boleh muncul pada lelaki dan wanita. Selulit biasanya muncul di pinggul, paha, perut, punggung, dan payudara. Kadang-kadang penampilan selulit boleh mengganggu dan memberi tekanan. Ingin tahu bagaimana menghilangkan selulit? Mari lihat di sini!

Apa yang menyebabkan selulit?

Deposit lemak di bawah kulit yang berlaku pada selulit. (Foto: //www.shutterstock.com)

Selulit berlaku apabila kulit di atas kawasan lemak ditarik ke dalam oleh tisu penghubung, ini menjadikan permukaan kulit kelihatan tidak rata.

Selulit disebabkan oleh beberapa faktor mulai dari hormon, diet yang buruk, gaya hidup yang tidak sihat, pengumpulan toksin dalam badan, kenaikan berat badan, kurang pergerakan, atau kehamilan.

Baca juga: Cara Selamat dan Berkesan untuk Menghilangkan Gigitan Nyamuk

Sebenarnya kehadiran selulit adalah sesuatu yang normal. Tetapi jika anda ingin mengurangkannya, anda boleh mencuba cara berikut untuk menghilangkan selulit.

Cara menghilangkan selulit

1. Cara menghilangkan selulit dengan menyikat kering

Cuba buat menyikat kering. Berus kering adalah proses menyikat badan atau kulit dalam keadaan kering menggunakan berus lembut.

Walaupun ia tidak akan sepenuhnya menghilangkan selulit, menyikat kering dapat membantu meratakan simpanan lemak di bawah kulit. Berus kering juga dapat melembutkan dan menegangkan kulit anda jika anda melakukannya dengan kerap.

2. Gunakan krim pembuangan selulit

Anda juga boleh mencuba krim penghapusan selulit di farmasi atau kedai ubat dalam talian.

Berdasarkan cadangan American Academy of Dermatology, pilih penghilang selulit yang mengandungi 0.3 peratus retinol dan vitamin A.

Anda juga harus menggunakannya sekurang-kurangnya 6 bulan atau lebih untuk melihat perubahan pada kulit anda.

Baca juga: Menjadikannya Gatal dan Tidak Selesa, Inilah Cara Menghilangkan Panas Berduri

3. Cara menghilangkan selulit dengan tekun sukan

Latihan tidak akan menghilangkan selulit sepenuhnya, tetapi dapat membantu menurunkan berat badan dengan meningkatkan aliran darah, yang bermaksud ia dapat mencegah selulit baru terbentuk.

Cuba lakukan latihan kardio seperti berjoging, berenang, berbasikal, atau menari. Di samping itu, lakukan pergerakan seperti setinggan atau paru-paru menumpukan pada bahagian peha. Ini dapat membantu menghilangkan selulit di bahagian bawah paha.

paru-paru untuk menghilangkan selulit. Foto: //www.verywellfit.com

4. Ambil makanan tambahan kolagen

Beberapa pilihan suplemen kolagen kulit ada dan anda boleh mencuba sebagai cara untuk menghilangkan selulit.

Selulit sebenarnya merosakkan jalur kolagen pada kulit. Jadi minum kolagen kulit dapat membantu memperbaiki selulit dan struktur lain yang dapat meningkatkan metabolisme pada sel kulit.

Dalam kajian tahun 2015, didapati bahawa suplemen kolagen mempunyai kesan dalam mengurangkan selulit serta meningkatkan ketebalan kulit. Kajian ini dilakukan pada sekumpulan orang yang mempunyai berat badan yang sihat.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sejauh mana suplemen kolagen dapat mengurangkan selulit.

5. Elakkan merokok dan alkohol

Rokok dan alkohol kedua-duanya menghasilkan toksin dalam badan. Mengonsumsi mereka secara berlebihan dapat memperlambat pengeluaran kolagen pada kulit, menyebabkan keriput dan selulit.

Selain melakukan kaedah di atas, untuk menghilangkan selulit anda juga perlu elakkan perkara berikut:

  • Pakai pakaian yang ketat
  • Meningkatkan tahap lemak di dalam badan
  • Ubat yang menyebabkan pengekalan air
  • Menjalankan diet yang tidak seimbang

Itulah beberapa cara untuk menghilangkan selulit yang boleh anda cuba di rumah. Perlu diingat bahawa membuang selulit tidak akan memakan masa yang singkat. Oleh itu, anda mesti melakukannya dengan tekun dan teratur.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!