Kesihatan

Alahan Rambut Kucing: Ketahui Gejala & Bolehkah Ia Diatasi?

Selain anjing, kucing adalah salah satu haiwan yang sering dipelihara sebagai haiwan peliharaan di rumah. Malangnya, walaupun comel dan menggemaskan, bulu dari haiwan ini boleh menyebabkan alahan, anda tahu. Alergi kucing dan kucing dicirikan oleh bintik merah, bersin, dan sejumlah gejala lain.

Jadi, mengapa seseorang boleh mengalami alergi kucing dander? Adakah alahan boleh disembuhkan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Alergi kucing

Petikan Klinik Mayo, Kelembapan haiwan dan kulit mati sering menjadi pencetus sensitiviti badan, terutama bagi orang yang mengalami alahan. Jika dibandingkan dengan anjing, kes alergi kucing dan kucing didapati hampir dua kali ganda.

Sebenarnya, bukan hanya mereka yang mempunyai sejarah kepekaan, orang yang sebelumnya tidak mengalami alergi juga dapat mengalami gejala yang sama jika mereka secara tidak sengaja menyedut alergen, dalam hal ini kucing kelemumur.

Baca juga: 3 Jenis Alahan Ini, Paling Umum Di Indonesia!

Punca alahan kucing dander

American Academy of Allergy Asthma and Immunology dijelaskan, penyebab utama alergi ini adalah protein pada bulu kucing. Protein yang sama juga terdapat di bahagian lain, seperti air kencing dan air liur.

Bukan hanya itu, haiwan peliharaan dapat 'mengumpulkan' debunga, spora, jamur, dan alergen luar yang lain, yang boleh mencetuskan reaksi alergi. Sebenarnya, alergen adalah bahan yang tidak berbahaya, tetapi sistem imun berlebihan bertindak balas terhadapnya.

Alergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh berlebihan terhadap bahan asing yang memasuki badan. Tindak balas ini ditunjukkan oleh pengaktifan histamin, hormon yang bertanggungjawab untuk munculnya ruam atau bintik merah pada kulit.

Pada orang yang sudah menghidap asma, kelopak kucing dapat memburukkan lagi keadaan, dari batuk hingga sesak nafas.

Gejala alergi kucing dan kucing

Secara amnya, gejala alahan jenis apa pun cenderung sama. Gejala alahan boleh berlaku apabila anda terdedah kepada alergen. Tidak perlu dihirup, alergen yang menempel pada hidung atau mata dapat memicu reaksi tertentu.

Seseorang yang alah kepada kelemumur boleh terus mengalami simptom walaupun kucing tidak lagi ada. Ini kerana rambut kucing boleh mendarat di objek seperti perabot, permaidani, pakaian, dan cadar.

Berikut adalah beberapa tanda dan gejala alahan kucing yang paling biasa:

 • Tompok-tompok merah muncul di kulit
 • Ruam pada bahagian badan yang bersentuhan dengan alergen
 • Ruam gatal
 • Gejala pernafasan seperti bersin, hidung tersumbat, dan batuk
 • Kerengsaan pada mata yang boleh menyebabkan kemerahan
 • Serangan asma pada pesakit asma.

Gejala alergi kucing biasanya ringan, jarang sekali reaksi begitu teruk sehingga berlaku kejutan anaphylactic. Anafilaksis adalah keadaan yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan menurunkan tekanan darah ke tahap berbahaya.

Sekiranya seseorang mengalami reaksi alergi terhadap kesukaran bernafas atau merasa tersedak setelah bersentuhan dengan kucing, segera dapatkan rawatan kecemasan. Kerana anafilaksis adalah keadaan yang mengancam nyawa.

Bolehkah alahan disembuhkan?

Petikan WebMD, Alahan (jenis apa pun) tidak dapat disembuhkan. Apa yang anda boleh lakukan adalah merawat dan mengawal gejala. Ubat-ubatan alahan seperti antihistamin tersedia di kaunter dan mudah didapati. Dekongestan juga dapat melegakan gejala pada sistem pernafasan.

Walau bagaimanapun, jika reaksi alergi berlaku secara berlebihan, imunoterapi mungkin sedikit membantu. Imunoterapi dalam bentuk suntikan, tablet, atau titisan dapat mengurangkan kepekaan imun ketika alergen memasuki tubuh, walaupun tidak sepenuhnya.

Baca juga: Jangan abaikan, kenali penyebab alahan pada kanak-kanak sebelum terlambat untuk dirawat

Pencegahan terhadap alahan

Pencegahan adalah perkara penting yang harus dilakukan agar tubuh tidak mengalami reaksi terhadap alergen. Sekiranya terdapat alahan pada kucing, tindakan pencegahan termasuk:

 • Elakkan hubungan fizikal dengan kucing, seperti menyentuh, memeluk dan mencium
 • Berhati-hatilah dengan pengunjung atau tetamu yang mempunyai kucing, kerana mereka boleh menjadi perantara atau membawa rambut haiwan kesayangan yang tersisa di pakaian
 • Sekiranya anda tinggal bersama kucing, minta ahli keluarga membersihkan kawasan tempat haiwan itu tinggal
 • Jangan biarkan kucing berkeliaran bebas di dalam rumah, terutama di bilik
 • Cuba menjaga kucing di luar lebih kerap
 • Pembersih udara pusat atau penapis khas dapat membantu mencegah rambut kucing merebak ke seluruh rumah.

Nah, itulah ulasan mengenai alahan kucing dan kucing yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan reaksi alergi yang muncul, lakukan langkah pencegahan seperti yang disebutkan di atas, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!