Kesihatan

Mesti tahu! Ini adalah makanan yang tepat untuk penghidap tifus

Kerana pencetus adalah bakteria, pemilihan makanan untuk penghidap tifoid pastinya tidak sewenang-wenangnya. Dengan makanan yang betul, anda dapat mengekalkan tenaga dalam badan sehingga sembuh.

Bakteria yang menyebabkan kepialu adalah salmonella typhi. Bakteria jenis ini terdapat di tempat yang tidak bersih dan makanan dan minuman yang tercemar.

Apabila anda diserang bakteria ini, pencernaan akan terganggu. Ini menyebabkan anda kehilangan selera makan dan membuat anda berasa mual.

Itulah sebabnya memilih makanan yang betul adalah kunci proses penyembuhan anda. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai makanan apa yang sesuai untuk penghidap tifus, lihat penjelasan di bawah.

Makanan berkalori tinggi

Penggunaan makanan berkalori tinggi sangat digalakkan ketika anda menghidap demam kepialu. Tahap kalori yang tinggi dalam badan dapat mencegah penurunan berat badan yang berlaku akibat demam semasa demam kepialu.

Contoh jenis makanan berkalori tinggi ialah pasta, beras, bijirin, kentang rebus, roti gandum dan pisang. Oleh itu, pastikan anda memakan makanan ini semasa anda menghidap demam kepialu.

Pengambilan cecair yang mencukupi

Anda pasti tahu bahawa memastikan pengambilan cecair dalam badan sebanyak mungkin adalah penting. Ini juga berlaku ketika anda sedang demam tifus, kerana penyakit ini akan menyebabkan anda menderita cirit-birit dan demam yang teruk yang boleh menyebabkan dehidrasi.

Dehidrasi semasa kepialu boleh menyebabkan komplikasi semasa rawatan. Seperti air kencing hitam, kekurangan air kencing hingga kehausan berlebihan.

Oleh itu, salah satu jenis pengambilan yang perlu masuk ke dalam badan semasa kepialu adalah makanan yang mengandungi banyak cecair. Anda boleh menggunakan air kelapa, jus buah, susu mentega, dan juga buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi.

Jangan lupa untuk selalu memastikan minuman yang anda minum telah direbus dan disalurkan melalui saringan yang baik untuk menjaga kebersihan.

Makanan tinggi karbohidrat

Pengambilan karbohidrat sangat penting untuk badan anda. Dalam keadaan kepialu, pastikan makanan yang anda makan juga tinggi karbohidrat dan mestilah sedikit lembut sehingga lebih mudah dicerna.

Contoh makanan ini adalah nasi, bubur bijirin, kentang panggang, telur rebus dan makanan kukus seperti idly, putu mayang dan epal. Makanan ini sangat baik untuk meningkatkan stamina badan anda apabila terkena demam tifus.

Makanan tenusu

Anda mesti mengambil banyak produk tenusu semasa anda menghidap demam kepialu. Kerana, makanan jenis ini mudah dicerna.

Namun, pastikan produk ini, terutama susu cair, tidak tercemar dengan bakteria salmonella, ya.

Yogurt dan telur

Apabila anda mendapat kepialu, susu dan yogurt adalah makanan yang mesti anda makan. Kedua-duanya mudah dicerna oleh sistem pencernaan anda yang bermasalah kerana tifus.

Jika dibandingkan dengan daging, susu dan yogurt lebih digalakkan semasa demam kepialu. Kedua-duanya juga dapat memperbaiki kekurangan protein dalam badan.

Sekiranya anda seorang vegetarian, anda boleh makan kekacang dan keju kotej yang juga tinggi protein dan baik untuk dimakan ketika anda menghidap demam kepialu.

Asid lemak omega-3

Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 dapat mengurangkan keradangan di dalam badan. Oleh itu, disarankan agar anda memasukkan asid lemak omega-3 di sebahagian makanan yang anda makan semasa demam kepialu.

Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 termasuk ikan, walnut, minyak biji rami dan sayur-sayuran hijau.

Makanan yang harus dielakkan oleh penghidap kepialu

Setelah anda mengetahui cadangan makanan untuk penghidap tifus, berikut adalah makanan yang harus anda hindari semasa demam kepialu:

  • Makanan dengan serat tinggi, kerana dapat menekan sistem pencernaan anda.
  • Sayur-sayuran seperti kubis dan cili boleh menghasilkan gas dan menyebabkan perut kembung.
  • Makanan yang mengandungi dan berbau bawang dan bawang putih yang kuat kerana boleh menyebabkan keradangan.
  • Makanan yang mengandungi pedas dan cuka seperti cabai, sos cili dan cuka boleh menyebabkan demam kepialu menjadi lebih berat.
  • Ghee, mentega dan makanan goreng

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!