Kesihatan

Adakah terdapat benjolan di kerongkong? Hati-hati, mungkin inilah penyebabnya!

Anda mungkin merasakan benjolan di kerongkong anda. Ini boleh menjengkelkan kerana rasanya anda sukar menelan, malah air liur anda sendiri.

Keadaan ini perlu diperhatikan, terutamanya jika ia bertahan lama. Mungkin ada beberapa penyakit serius yang menjadi penyebabnya.

Baca juga: Serangkaian penyebab kesukaran menelan makanan: dari pedih ulu hati hingga strok

Apa yang menyebabkan sensasi lumpuh di tekak?

Terdapat beberapa keadaan perubatan yang menyebabkan sensasi lumpuh di tekak yang perlu anda perhatikan. Antara lain adalah:

Disfagia

Disfagia atau gangguan menelan boleh berlaku dalam tiga fasa menelan, iaitu pada mulut, faring dan esofagus. Penyakit ini biasa berlaku pada mangsa strok dan boleh mempengaruhi fasa menelan oral dan / atau faring.

Selain strok, penyebab utama disfagia adalah makanan yang tersekat di kerongkong. Dalam disfagia yang disebabkan oleh makanan ini, anda masih boleh bernafas, tetapi akan menyakitkan, tidak selesa dan berpotensi berbahaya.

Sebilangan orang dapat segera mengenali dan mengenali makanan apa yang tersekat di kerongkong mereka. Ini mungkin kerana tulang atau tulang belakang ikan.

Tanda dan gejala disfagia

Selain sensasi tersekat di kerongkong, berikut adalah beberapa perkara yang boleh timbul akibat disfagia:

  • Batuk atau tercekik semasa makan atau minum
  • Makanan yang anda makan muncul kembali, kadang-kadang melalui hidung
  • Air liur yang keluar secara berterusan
  • Tidak dapat mengunyah makanan dengan betul

Kadang-kadang disfagia juga boleh menyebabkan gejala seperti penurunan berat badan dan jangkitan dada berulang.

Cara mengatasi disfagia

Rawatan penyakit ini bergantung kepada sebab dan jenisnya. Banyak kes disfagia dapat sembuh melalui penanganan yang betul, tetapi tidak selalu dapat disembuhkan.

Beberapa rawatan untuk disfagia adalah seperti berikut:

  • Terapi pertuturan dan bahasa untuk mempelajari teknik menelan
  • Mengubah jenis makanan dan minuman menjadi lebih mudah dan selamat untuk ditelan
  • Memasukkan makanan dengan cara lain, seperti melalui tiub atau perut
  • Pembedahan untuk melebarkan esofagus dengan meregangkan atau memasukkan tiub plastik atau logam

Globus pharyngeus

Ini adalah sensasi kental di tekak atau dada yang tidak hilang. Sebilangan orang menggambarkan keadaan ini sebagai perasaan yang timbul ketika mengambil ubat dalam bentuk pil yang masih separuh jalan dan tersekat di kerongkong.

Globus pharyngeus Ini berbeza dengan disfagia iaitu kesukaran menelan. Walaupun begitu, sebilangan orang dengan globus pharyngeus Mereka juga mungkin sukar menelan atau bimbang menelan akan menyebabkan mereka tersedak.

Walaupun globus pharyngeus Ia tidak menyakitkan, tetapi boleh menjadi sangat tidak selesa. Oleh itu tidak jarang sebilangan penghidap sering mengunjungi doktor untuk meminta penjelasan mengenai apa yang mereka alami.

Apakah sebab-sebabnya globus pharyngeus?

Diagnosis globus pharyngeus Biasanya diberikan oleh doktor apabila tidak ada tanda-tanda atau benjolan yang boleh menyekat kerongkong.

Otot tekak dan membran mukus boleh menjadi tegang ketika tekak kering, menimbulkan sensasi sesuatu yang tersekat di kerongkong. Kerongkong kering juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan yang anda ambil.

Terdapat juga beberapa penyebab keradangan yang dapat menyebabkan sensasi ini, termasuk: Penyakit refluks gastroesophageal atau GERD, masalah kesihatan psikologi dan perubahan mood, esofagitis eosinofilik sehingga Diverticulum Zenker.

Cara merawat globus pharyngeus

Tidak ada ubat atau perubahan gaya hidup yang dapat diandalkan khusus untuk merawat globus pharyngeus. Oleh itu, tidak jarang bagi penghidap globus pharyngeus dapat merasakan keadaan ini lagi.

Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh masalah perubatan, maka rawatan khas untuk keadaan itu dapat mengatasi ini. Sebagai contoh, antasid dan perubahan gaya hidup boleh menjadi salah satu langkah untuk diatasi globus pharyngeus disebabkan oleh GERD.

GERD

Penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah penyakit yang boleh menyebabkan disfagia atau globus pharyngeus. Penyebabnya ialah apabila kandungan asid perut dan perut masuk ke dalam esofagus.

Kesannya, akan terasa seperti ada sesuatu yang tersekat di kerongkong hingga sakit di dada. Keadaan ini boleh menyebabkan batuk dan rasa tidak selesa.

Cara mengatasi GERD

Terdapat banyak ubat yang boleh anda dapatkan dengan atau tanpa preskripsi doktor untuk merawat penyakit ini. Contohnya, dengan antasid, Penyekat reseptor H-2, perencat pam proton.

Itu adalah pelbagai penjelasan mengenai sensasi benjolan atau sesuatu yang tersekat di kerongkong dan penyebabnya. Sentiasa jaga kesihatan anda, ya!

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!