Kesihatan

Perhatikan Ibu! Ini adalah Pengendalian Gigi Kanak-kanak yang Membesar Tumpukan Sehingga Rapi

Selain berperanan dalam mengunyah, gigi juga mempengaruhi kemampuan bercakap anak. Inilah sebabnya mengapa keadaan gigi yang sihat adalah salah satu faktor kejayaan pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda.

Penting bagi setiap ibu bapa untuk memperhatikan pertumbuhan gigi anak mereka. Terutama jika sejak kecil, dia diketahui mempunyai gigi yang tumbuh di longgokan.

Tetapi jangan risau, kerana keadaan ini dapat diatasi dengan langkah-langkah berikut.

Baca juga: Si Kecil Tidur dengan Botol Susu, Bolehkah Ini Mencetuskan Kerosakan Gigi Botol Bayi?

Mengenai gigi yang menumpuk pada kanak-kanak

Dipetik dari Garis Kesihatan, keadaan gigi berkumpul (sesak) termasuk dalam kategori maloklusi. Ini adalah keadaan di mana gigi anak tumbuh tidak selaras.

Apabila mengalami keadaan ini, gigi bayi anda kemungkinan besar tidak dapat menjalankan fungsi penting, seperti mengunyah dengan betul.

Faktor yang menyebabkan gigi terkumpul

Gigi yang tersekat boleh berlaku di mana sahaja. Contohnya di gigi seri atas dan bawah, di gigi pramusim dan atau molar gigi atas dan bawah, dan gigi rahang atas. Dalam kes kanak-kanak, keadaan ini biasanya berlaku pada usia 5 hingga 7 tahun.

Dilaporkan Politeknik Kementerian Kesihatan YogyakartaSalah satu penyebab utama kesesakan atau kesesakan gigi pada kanak-kanak adalah rahang yang terlalu sempit. Ini sangat dipengaruhi oleh sifat genetik.

Selain rahang yang kurang berkembang, perbezaan kadar pertumbuhan antara gigi dan gusi juga dapat menyebabkan gigi tumbuh sesak dan tidak sejajar.

Rawatan gigi sesak pada kanak-kanak

Pada dasarnya tujuan utama merawat pengumpulan gigi pada kanak-kanak adalah meluruskan dan memperbaiki penampilan gigi mereka.

Mengenai kaedah yang diberikan, akan sangat bergantung pada gejala, usia, dan kesihatan umum anak itu sendiri. Tetapi secara umum beberapa pilihan prosedur adalah seperti berikut:

1. Memasang pendakap

Pendakap gigi adalah pilihan rawatan yang paling biasa untuk mengeratkan gigi, terutama pada kanak-kanak.

Terdapat beberapa jenis pendakap untuk dipilih, termasuk pendakap logam tradisional, pendakap jernih, dan pendakap bahasa. Doktor juga boleh mencadangkan penggunaan pendakap yang boleh ditanggalkan (penahan).

Kedua-duanya akan melekat pada gigi dan saling berhubung. Alat ini akan memudahkan doktor meluruskan gigi bayi anda dengan perlahan, dengan mengetatkan wayar dari semasa ke semasa.

Sekiranya anak anda memerlukan pendakap gigi, dia mungkin perlu menghadkan makan makanan seperti permen karet, kacang, popcorn, dan ais krim semasa masih dalam pemantauan.

2. Pengekstrakan gigi

Walaupun dianggap sangat jarang berlaku, doktor mungkin mengesyorkan mencabut gigi bayi bayi untuk memberi lebih banyak ruang untuk gigi kekal tumbuh.

Walaupun pada kanak-kanak yang lebih tua, beberapa gigi kekal mereka juga dapat diekstrak untuk tujuan yang sama.

3. Pembedahan rahang

Dilaporkan Kanak-kanak Stanford, dalam kes yang sangat teruk, kanak-kanak dengan pengumpulan gigi mungkin memerlukan pembedahan rahang untuk membetulkannya.

Ini biasanya dilakukan sekiranya keadaan gigi mengganggu kemampuan menggigit anak.

Peringkat pengendalian

Dilaporkan Doktor TeratasRawatan yang disyorkan untuk kerosakan gigi pada kanak-kanak biasanya dilakukan dalam dua peringkat, iaitu:

Fasa pertama

Proses pengendalian tahap ini dilakukan pada usia sekitar 8 tahun. Sekiranya maloklusi mempengaruhi gigi depan, rawatan ortodontik fasa satu dapat dilakukan untuk mengurangkan kerumitan rawatan yang diperlukan di kemudian hari.

Sebagai contoh, jika kerosakan gigi dikenal pasti pada masa dewasa, prosedur untuk mewujudkan ruang untuk gigi lebih lanjut dapat dilakukan tetapi tanpa perlu mengeluarkan gigi. Peringkat ini biasanya memakan masa sekitar 9-12 bulan.

Fasa kedua

Ini dilakukan apabila semua gigi dewasa telah meletus, biasanya pada masa anak mencapai usia 12-13 tahun. Tujuannya adalah untuk memastikan gigi berada di tempat yang tepat untuk gigitan yang sihat dan sihat.

Selain itu, penampilan keseluruhan gigi juga diharapkan kelihatan kemas. Proses ini biasanya memakan masa antara 18 hingga 24 bulan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!