Kesihatan

Cirit-birit

Cirit-birit, sekali atau dua kali, anda pasti mengalaminya. Penyebab penyakit yang paling biasa adalah disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria dan juga disebabkan oleh keracunan makanan.

Biasanya, pada orang dewasa, pergerakan usus boleh dilakukan sebanyak satu hingga dua kali sehari. Namun, apabila diserang penyakit ini, pergerakan usus dapat berlaku lebih dari tiga kali sehari.

Selain perubahan frekuensi, apabila diserang penyakit ini akan ada juga perubahan konsistensi najis menjadi lebih cair.

Apabila diserang penyakit ini, kita tidak boleh memandang ringan. Kerana walaupun bukan penyakit yang mematikan, cirit-birit juga dapat menyebabkan komplikasi yang menjadikan keadaan kesihatan kita bertambah buruk.

Baca Juga: Awas! Di Sebalik Manfaat Cuka Sari Apel Ternyata Terdapat Kesan Sampingan Berbahaya

Apakah penyakit diare?

Cirit-birit atau cirit-birit adalah keadaan di mana seseorang membuang air besar dengan najis longgar atau cair dengan kekerapan lebih dari tiga kali dalam 24 jam.

Penyakit ini sendiri adalah penyakit biasa, seseorang boleh mendapat penyakit ini beberapa kali dalam setahun. Dalam kebanyakan kes, penyebab penyakit ini pada seseorang tidak diketahui dan boleh hilang sendiri setelah beberapa hari.

Menurut pusat data Kementerian Kesihatan pada tahun 2017, jumlah kes cirit-birit di Indonesia mencapai 7,077,299 orang. Umumnya, penyakit ini hanya berlangsung satu hingga dua hari dan akan sembuh dengan rawatan yang betul.

Jenis

Berdasarkan keparahannya, cirit-birit boleh dikelaskan kepada dua jenis, iaitu:

1. Cirit-birit akut

Cirit-birit akut berlangsung dalam masa yang singkat. Ini adalah masalah kesihatan yang tidak terlalu parah. Biasanya berlangsung sekitar satu atau dua hari, tetapi mungkin lebih lama dan kemudian ia akan hilang dengan sendirinya.

2. Cirit-birit berterusan

Cirit-birit berterusan terbahagi kepada dua, iaitu berterusan teruk dan ringan berterusan. Pada cirit-birit berterusan yang berterusan, seseorang menghidap penyakit ini yang berlangsung kurang dari 14 hari atau lebih tanpa menunjukkan tanda-tanda dehidrasi.

Manakala dalam kes berterusan yang teruk, seseorang mungkin memerlukan waktu lebih lama, iaitu lebih dari 14 hari.

Kegigihan yang teruk, boleh menyebabkan gejala dehidrasi, memerlukan rawatan perubatan di hospital.

3. Cirit-birit kronik

Cirit-birit kronik berlangsung lebih dari beberapa minggu. Keadaan ini boleh bertahan sekurang-kurangnya hingga empat minggu. Sekiranya cirit-birit berterusan ini berlaku, ini mungkin merupakan tanda masalah yang lebih serius dan boleh menjadi gejala penyakit kronik.

Oleh itu, cirit-birit berterusan tidak boleh dibenarkan dan mesti segera mendapatkan rawatan doktor.

Apa yang menyebabkan cirit-birit?

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kita mendapat penyakit ini, termasuk:

 • Jangkitan oleh bakteria seperti bakteria salmonella atau E. coli.
 • Beberapa jenis virus, seperti Rotavirus, virus Norwalk, Astrovirus, dan Adenovirus.
 • Penderaan alkohol.
 • Alergi terhadap makanan tertentu.
 • Diabetes.
 • Penyakit usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulseratif.
 • Makan makanan tertentu yang mengganggu sistem pencernaan.
 • Penyalahgunaan julap.
 • Ubat-ubatan tertentu seperti antibiotik dan ubat barah.
 • Keadaan tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme).
 • Terapi radiasi.
 • Beberapa jenis barah.
 • Operasi pada sistem pencernaan.
 • Kesukaran menyerap nutrien tertentu.
 • Keadaan penyakit radang usus.

Siapa yang lebih berisiko mengalami cirit-birit?

Penyakit ini adalah penyakit yang tidak mengenal had umur, orang dari semua peringkat umur, termasuk bayi dan kanak-kanak boleh terkena penyakit ini.

Faktor lain yang membuat seseorang berisiko untuk penyakit ini termasuk:

 • Kekurangan kebersihan diri: Bakteria, virus dan parasit yang menyebabkan keadaan ini dapat disebarkan melalui kontak dengan permukaan, makanan dan air yang tercemar
 • Pengendalian makanan yang tidak betul: Cirit-birit akibat keracunan makanan boleh disebabkan oleh pengendalian makanan yang tidak betul

Terdapat banyak faktor risiko yang menyebabkan cirit-birit pada bayi, salah satu faktor yang sering dikaji adalah faktor persekitaran yang merangkumi kemudahan air bersih, sanitasi, pembentungan, dan keadaan rumah.

Apakah gejala dan ciri cirit-birit?

Setiap orang yang mempunyai penyakit ini mungkin mengalami gejala yang berbeza. Gejala penyakit ini juga dapat dipengaruhi oleh penyebabnya. Tetapi biasanya gejala yang sering diadukan adalah:

 1. Kembung
 2. Kekejangan
 3. Najis berair
 4. Pedih ulu hati
 5. Pening dan muntah
 6. Sakit perut

Gejala yang lebih serius boleh merangkumi:

 1. Darah atau lendir di dalam najis
 2. Pengurangan berat
 3. Demam

Cirit-birit berdarah adalah keadaan di mana darah dicampur dengan najis berair. Cirit-birit berdarah selalunya merupakan tanda pendarahan gastrousus yang disebabkan oleh kecederaan atau penyakit.

Oleh itu, jika anda mengalami cirit-birit berdarah, sangat penting untuk segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

Gejala cirit-birit korona

Seperti yang telah kita ketahui, COVID-19 mempunyai beberapa gejala yang perlu diperhatikan. Sebilangan pesakit dengan COVID-19 mengalami gejala gastrousus, terutamanya cirit-birit sebagai tanda pertama penyakit.

Cirit-birit dengan gejala korona juga boleh diikuti oleh beberapa gejala lain, seperti:

 • Gag
 • Hilang selera makan
 • Mual
 • Sakit perut

Simptom cirit-birit korona mesti sangat berhati-hati. Sekiranya anda mengalami cirit-birit yang disertai dengan beberapa gejala yang disebutkan di atas, serta gejala lain (selalunya gejala selesema) anda harus segera berjumpa doktor.

Apa kemungkinan komplikasi akibat cirit-birit?

Secara amnya, penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan kita dapat diserang oleh keadaan ini dalam jangka masa yang lama dan tidak menjadi lebih baik.

Sekiranya cirit-birit berterusan dan tidak mendapat rawatan yang tepat dan sesuai, seseorang mungkin berisiko mengalami komplikasi. Beberapa komplikasi yang boleh mempengaruhi kita termasuk:

1. Kekeringan

Apabila anda menghidap penyakit ini, badan akan kehilangan air dan elektrolit bersama dengan najis. Sangat disyorkan untuk minum banyak cecair untuk menggantikan air dan elektrolit yang hilang.

Gejala dehidrasi boleh merangkumi:

 • Keletihan
 • Membran mukus kering
 • Denyutan jantung meningkat
 • Sakit kepala
 • Pening
 • Peningkatan dahaga
 • Kurang kencing
 • Mulut kering

Dehidrasi boleh menjadi serius dan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan baik.

2. Hipokalemia

Kandungan kalium (K) berkurang apabila terkena cirit-birit boleh menyebabkan hipokalemia. Penyakit hipokalemia dicirikan oleh kelemahan otot, peristalsis usus yang berkurang, fungsi buah pinggang yang terganggu, dan aritmia.

3. Demam

Demam biasanya berlaku apabila kita terdedah kepada penyakit ini yang disebabkan oleh bakteria. Demam boleh muncul kerana sistem ketahanan badan melawan bakteria penyebab penyakit ini.

4. Sindrom uremik hemolitik (HUS)

HUS adalah komplikasi jangkitan E.coli yang jarang berlaku, yang merupakan salah satu bakteria penyebab penyakit ini. Sindrom ini umumnya menyerang kanak-kanak, walaupun orang dewasa juga boleh lol mengalami komplikasi penyakit ini.

Dalam keadaan serius HUS boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Gejala seseorang yang terkena sindrom uremik hemolitik termasuk cirit-birit dengan najis berdarah, demam, mual, dan lebam.

5. Septikemia

Keadaan septikemia adalah komplikasi penyakit yang boleh terjadi apabila seseorang mengalami cirit-birit akibat bakteria. Septikemia adalah penyakit yang disebabkan oleh kemasukan bakteria ke dalam aliran darah.

Bakteria ini boleh menjadi Clostridium difficile yang merupakan salah satu bakteria yang menyebabkan cirit-birit. Bakteria boleh menyebabkan pembekuan darah dan mengakibatkan bekalan oksigen ke organ badan tersumbat.

6. kekurangan zat makanan

Apabila mengalami cirit-birit secara berterusan, terutama diikuti dengan muntah, seseorang biasanya akan mengalami keadaan kekurangan zat makanan. Malnutrisi adalah penyakit apabila tubuh seseorang tidak mendapat pengambilan nutrien yang mencukupi.

Ini adalah penyebab biasa yang dialami oleh bayi dan kanak-kanak. Walaupun tidak menyebabkan kematian, kekurangan zat makanan boleh menyebabkan pertumbuhan anak terbantut.

Bagaimana mengatasi dan merawat cirit-birit?

Untuk mengatasi penyakit ini anda boleh melakukan rawatan di doktor atau rawatan di rumah. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

Rawatan cirit-birit di doktor

Cirit-birit yang terus berlaku harus segera diubati. Mengunjungi doktor adalah rawatan yang paling tepat untuk cirit-birit.

Doktor akan memberikan beberapa pendekatan perubatan, untuk menghentikan gejala yang kita rasakan.

Doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda, ubat lain yang anda ambil, dan melakukan beberapa pemeriksaan fizikal, ini termasuk:

 • ujian darah
 • Ujian najis
 • Sigmoidoskopi

Cara mengatasi cirit-birit secara semula jadi di rumah

Untuk merawat keadaan ini sebagai rawatan di rumah pertama, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Minum banyak cecair
 • Tambah makanan separa pejal dan rendah serat secara beransur-ansur
 • Elakkan makanan tertentu
 • Mengambil ubat cirit-birit boleh didapati di farmasi
 • Pertimbangkan untuk mengambil probiotik

Apakah ubat cirit-birit yang biasa digunakan?

Terdapat beberapa ubat dan ramuan herba yang biasanya digunakan untuk merawat cirit-birit. Seperti:

Ubat cirit-birit di farmasi

Beberapa jenis ubat boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat aduan ini, termasuk:

1. Cecair elektrolit

Aspek yang paling penting ialah menjaga keseimbangan hidrasi dan elektrolit semasa cirit-birit akut. Cecair ini dapat diberikan secara oral, kecuali dalam beberapa kes dapat diberikan melalui IV.

Sebaik-baiknya, larutan elektrolit hendaklah terdiri daripada 3.5 gram NaCl, 2.5 gram NaHCO₃, 1.5 gram KCl, dan 20 gram glukosa per liter air. Cecair seperti itu boleh didapati di kaunter farmasi dalam bungkusan yang mudah disediakan dengan air.

2. Antibiotik

Antibiotik dapat diberikan oleh doktor kepada pesakit dengan gejala dan tanda-tanda cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan, seperti demam, najis berdarah, dan kemungkinan pencemaran alam sekitar,

Jenis kumpulan antibiotik yang diberikan disesuaikan dengan jenis bakteria yang menyebabkan penyakit ini. Seperti yang disebabkan oleh bakteria Salmonella spp., Ciprofloxacin dapat diberikan.

Penting bagi anda yang menerima rawatan dengan antibiotik untuk selalu memperhatikan peraturan penggunaannya agar penggunaan antibiotik tidak menyebabkan mutasi pada bakteria.

Anda boleh meminta bantuan daripada ahli farmasi untuk menjelaskan lagi mengenai peraturan penggunaan yang sesuai pada resep semasa menerima ubat.

3. Ubat candu

Ubat opiat termasuk kodin fosfat, loperamide HCl, dan gabungan diphenoxylate dan atropine sulfate. Penggunaan codeine adalah 15-60 mg 3 kali sehari, loperamide 2-4 mg / 3-4 kali sehari.

Ubat candu dapat meningkatkan konsistensi najis dan mengurangkan kekerapan cirit-birit. Apabila digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor, ubat jenis ini cukup selamat dan berkesan. Ubat ini tidak digalakkan dalam cirit-birit akut dengan gejala demam dan sindrom disentri.

Ubat cirit-birit semula jadi

Walaupun saat ini terdapat banyak ubat untuk merawat penyakit ini, tidak ada salahnya mencuba ubat semula jadi.

Terdapat beberapa cara yang boleh kita lakukan untuk pertolongan cemas dengan cara semula jadi, termasuk:

1. Chamomile

Pada masa ini chamomile tersedia dalam bentuk teh, cecair atau kapsul. Mengonsumsi chamomile dipercayai dapat mengurangkan keradangan dan kekejangan pada usus. Selain itu, chamomile mempunyai kesan antispasmodik untuk melegakan sakit kram yang sering berlaku.

2. Ekstrak biji rami (Linum usitatissimum)

Biji rami telah terbukti berkesan melawan penyakit ini. Flaxseed mengandungi lendir yang dapat menyerap air sehingga bertindak sebagai konsistensi najis apabila cirit-birit akan lebih padat.

3. Lada putih

Lada putih mempunyai kandungan piperine yang tinggi. Lada putih biasanya digunakan untuk merawat sakit perut dan cirit-birit. Kandungan piperine dalam lada putih dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan keradangan pada badan.

4. Akar Marshmallow (Althea officinalis)

Akar Marshmallow dapat digunakan untuk mengurangkan keradangan pada lapisan perut ketika anda mengalami cirit-birit. Cara pemprosesan yang boleh dilakukan adalah dengan mengambil akar marshmallow sebagai teh sejuk.

Cara membuatnya dapat dilakukan dengan merendam dua sudu akar marshmallow dalam 1 liter air semalaman, kemudian ditapis dan boleh diminum. Anda juga boleh menambah madu pada ramuan ini agar lebih sedap

5. Halia

Halia mengandungi khasiat yang bersifat anti-radang, anti-sakit dan anti-bakteria. Halia sesuai digunakan sebagai ramuan untuk merawat penyakit ini, kerana dapat menenangkan perut.

Kaedah pemprosesan juga cukup mudah, hanya rebus halia yang dihiris dan minum semasa suam.

Ubat herba mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza. Sebilangan tumbuhan dapat berfungsi sebagai agen penyerap air, ada yang berfungsi dengan mengawal pergerakan usus.

Gabungan rawatan herba dapat dilakukan untuk mengatasi penyakit ini, diharapkan gabungan bahan-bahan ini dapat memberikan kesan yang lebih efektif dalam merawat daripada penggunaan tunggal.

Kanak-kanak yang mengalami cirit-birit, ini adalah rawatan yang boleh dilakukan

Penyakit ini boleh menyerang bukan sahaja orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Bahkan boleh dikatakan bahawa kanak-kanak terdedah kepada cirit-birit.

Cirit-birit pada bayi itu sendiri boleh disebabkan oleh perubahan dalam diet bayi yang menyebabkan perubahan pergerakan usus. Sekiranya penyakit ini menyerang kanak-kanak atau cirit-birit pada bayi berlaku, anda harus segera mengambil rawatan yang sesuai.

Apabila kanak-kanak mengalami cirit-birit, mereka dapat mengalami beberapa gejala, bahkan gejala yang membuat mereka tidak selesa.

Adapun beberapa rawatan yang boleh dilakukan ketika anak mengalami cirit-birit adalah:

 • Elakkan memakan jus atau soda, ini boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk
 • Sekiranya cirit-birit pada bayi berlaku, anda tidak boleh memberi air
 • Terus berikan susu ibu kepada si kecil, anda juga boleh memberi mereka makanan yang biasa mereka makan
 • Terus beri mereka susu formula, jika cirit-birit pada bayi berlaku

Rawatan kanak-kanak dengan cirit-birit mesti dipertimbangkan. Kerana penyakit ini boleh menyebabkan anak-anak mengalami dehidrasi dan kehilangan banyak cairan. Sekiranya penyakit ini berterusan, anda mesti segera berjumpa doktor.

Apakah sekatan diet bagi orang yang mengalami cirit-birit?

Sekiranya anda mengalami penyakit ini, sangat penting untuk selalu memperhatikan makanan yang anda makan. Beberapa makanan yang harus anda hindari adalah:

 • Produk tenusu
 • Makanan berlemak
 • Makanan berserat tinggi
 • Makanan dengan rempah yang kuat

Tidak hanya menghindari makanan yang disebutkan di atas, anda juga harus selalu memperhatikan kebersihan makanan yang anda makan.

Bagaimana untuk mengelakkan cirit-birit?

Kita boleh mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penyakit ini. Penyakit ini yang dapat dicegah disebabkan oleh rotavirus dan disebabkan oleh bakteria atau virus.

Beberapa perkara yang boleh kita lakukan, adalah:

1. Vaksinasi

Vaksin rotavirus dapat diberikan kepada bayi, untuk mengelakkan cirit-birit yang disebabkan oleh rotavirus.

2. Penggunaan air bersih

Gunakan air botol atau yang disucikan untuk minum, membuat ketulan ais, dan menggosok gigi.

Sekiranya anda menggunakan air paip untuk minum atau memasak, rebus terlebih dahulu atau anda boleh mencampurkannya dengan tablet iodin.

3. Basuh tangan anda dengan tekun

Basuh tangan anda dengan sabun secara berkala, terutamanya setelah mengendalikan daging mentah, menggunakan tandas, menukar lampin, bersin dan batuk.

4. Makan makanan yang dimasak dan bersih

Pastikan makanan yang kita makan dimasak sepenuhnya dan dihidangkan panas. Elakkan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang tidak dicuci atau tidak dicelup.

5. Hadkan kafein

Hadkan makanan dengan kafein seperti kopi, cola, dan teh yang kuat. Kandungan kafein akan membuat kita mengalami dehidrasi terutama ketika kita mengalami penyakit ini.

Menjaga kebersihan persekitaran dan makanan adalah salah satu kunci untuk melindungi diri anda daripada mendapat penyakit ini. Sekiranya tidak bertambah baik dalam satu hingga dua hari, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!