Kesihatan

nikardipin

Nicardipine adalah kelas penyekat saluran kalsium yang mempunyai fungsi yang serupa dengan nifedipine dan dihydropyridine lain.

Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1973 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1988 di Amerika Syarikat.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat nikardipin, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa nicardipine?

Nicardipine adalah ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan angina pectoris. Mekanisme tindakan dan kesan klinikal ubat ini hampir sama dengan nifedipine. Walau bagaimanapun, nicardipine bertindak lebih selektif pada arteri koronari dan otak.

Nicardipine boleh didapati sebagai ubat generik yang boleh anda temui di beberapa farmasi. Ubat ini biasanya diambil sebagai tablet secara oral atau melalui suntikan ke dalam vena.

Apakah faedah dan dos nicardipine?

Nicardipine bertindak sebagai penyekat saluran kalsium dengan melonggarkan (melebar) saluran darah. Oleh itu, ini dapat memudahkan jantung mengepam dan mengurangkan beban kerjanya.

Ubat ini mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada nifedipine, menjadikannya sesuai untuk penggunaan jangka panjang.

Dalam dunia kesihatan, ubat nikardipin mempunyai manfaat untuk merawat beberapa keadaan yang berkaitan dengan masalah berikut:

Hipertensi

Hipertensi adalah keadaan di mana tekanan darah di saluran darah terlalu tinggi. Masalah ini mesti diatasi dengan betul untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk, termasuk strok.

Kapsul Nicardipine mungkin disyorkan untuk rawatan hipertensi. Ubat ini boleh digunakan sendiri atau bersama dengan ubat antihipertensi lain.

Dalam pemberian nikardipin, penting untuk mempertimbangkan jangka masa puncak ubat yang relatif berkesan dalam mengatasi perbezaan tekanan darah. Sifat selektif ubat ini harus digunakan dengan berhati-hati.

Angina yang stabil

Kapsul Nicardipine juga boleh diberikan kepada pesakit dengan angina stabil kronik. Ubat untuk angina diberikan jika angina tidak disertai dengan komplikasi lain.

Ubat ini boleh digunakan sendiri atau dalam kombinasi dengan beta-blocker, seperti propranolol, acebutolol, atau timolol.

Jenama dan harga ubat nicardipine

Nicardipine telah dilesenkan untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Ubat ini termasuk dalam kelas ubat keras jadi anda mesti memasukkan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Berikut adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat dan harganya yang boleh anda dapatkan di beberapa farmasi:

 • Suntikan Nicardipine 1mg / mL. Ubat generik dalam bentuk suntikan biasanya dijual dengan harga mulai dari Rp 58.500 hingga Rp 67.500 / ampul.
 • Tensilo suntikan 1mg / mL. Sediaan suntikan mengandungi nicardipine yang anda dapat dengan harga sekitar Rp 150,000 / ampul.
 • Suntikan Nicardex 1mg / mL. Anda boleh mendapatkan suntikan suntikan dengan harga sekitar Rp 187.000 / ampul.

Bagaimana anda mengambil nicardipine?

Baca dan ikuti semua arahan penggunaan ubat pada label pembungkusan preskripsi yang telah ditentukan oleh doktor. Doktor kadang-kadang boleh mengubah dos harian anda kerana ia sesuai dengan keadaan klinikal pesakit.

Suntikan Nicardipine diberikan sebagai infus ke urat. Infusi ubat akan dilakukan oleh pegawai perubatan.

Jangan menghancurkan, mengunyah, merekah, atau membuka kapsul pelepas perlahan. Telan ubat sepenuhnya dengan air.

Untuk penyediaan tablet biasa, anda boleh mengambilnya dengan atau tanpa makanan. Walau bagaimanapun, untuk persediaan tablet pelepasan berterusan, anda harus mengambilnya dengan makanan.

Anda mungkin mengalami episod angina yang lebih teruk atau lebih kerap ketika anda mula mengambil nikardipine, atau setiap kali dos anda diubah. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai perkara ini.

Periksa tekanan darah anda secara berkala kepada doktor semasa anda mengambil nicardipine.

Anda juga mungkin diberi ubat tekanan darah atau jantung lain semasa rawatan dengan nicardipine. Terus gunakan ubat ini selama doktor anda menetapkan dan ikuti arahan untuk mengambilnya.

Jangan berhenti menggunakan ubat secara tiba-tiba. Berhenti secara tiba-tiba boleh memburukkan keadaan kesihatan anda.

Simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan, panas dan sinar matahari setelah digunakan. Pastikan botol ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos nicardipine?

Dos dewasa

Rawatan hipertensi jangka pendek

 • Dos awal boleh diberikan 3-5mg sejam dengan infusi berterusan selama 15 minit.
 • Dos dapat disesuaikan mengikut tekanan darah dengan kenaikan 0.5-2.5mg per jam setiap 15 minit
 • Setelah tekanan darah yang diinginkan dicapai, dos dapat diturunkan pada tahap pemeliharaan: 2-4mg per jam.
 • Dos maksimum: 15mg sejam.

Hipertensi

 • Dos awal boleh diberikan 20mg tiga kali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan pada selang waktu sekurang-kurangnya 3 hari sehingga kesan yang diperlukan dicapai.
 • Dos penyelenggaraan: 20-40mg tiga kali sehari.
 • Dos untuk tablet pelepasan berterusan boleh diberikan sebagai dos awal 30 mg dua kali sehari. Dos boleh dinaikkan menjadi 60mg dua kali sehari.

Angina pectoris

 • Dos awal boleh diberikan 20mg tiga kali sehari.
 • Dos boleh dinaikkan pada selang waktu sekurang-kurangnya 3 hari sehingga kesan yang diperlukan dicapai.
 • Dos penyelenggaraan: 60-120mg sehari.

Adakah nikardipin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan nikardipin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian haiwan menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik), tetapi tidak ada kajian yang mencukupi pada wanita hamil. Dadah boleh diberikan sekiranya faedahnya lebih besar daripada risikonya.

Nicardipine diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan digunakan oleh ibu yang menyusu. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan nikardipin yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda jika kesan sampingan berikut muncul selepas anda menggunakan ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Jantung berdebar atau berdebar di dada
 • Sakit dada yang teruk atau berterusan.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas anda menggunakan ubat ini termasuk yang berikut:

 • Sakit kepala, pening
 • Kaki bengkak
 • badan lemas
 • Kemerahan kulit (rasa panas atau kesemutan)
 • Mual

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap nicardipine atau ubat penyekat saluran kalsium lain, seperti nifedipine.

Anda juga tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah penyempitan injap aorta yang teruk di jantung anda (stenosis aorta).

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah masalah kesihatan tertentu, terutamanya:

 • Keadaan lain dari jantung atau saluran darah seperti tekanan darah rendah, angina akut atau penyakit arteri koronari
 • Kegagalan jantung kongestif
 • penyakit hati
 • Penyakit buah pinggang

Pemberian ubat kepada orang tua harus dipertimbangkan dengan sangat teliti. Ini kerana orang tua boleh menjadi lebih peka terhadap kesan sampingan ubat-ubatan.

Tidak diketahui sama ada nicardipine akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

Tidak digalakkan menggunakan ubat ini jika anda menyusu.

Elakkan memandu atau melakukan aktiviti berbahaya selepas anda mengambil nikardipin. Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk atau berbaring kerana anda mungkin merasa pening.

Elakkan minum alkohol semasa anda mengambil nikardipin kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Interaksi dengan ubat lain

Penggunaan ubat bersamaan dengan beta-blocker (propranolol, acebutolol, dll.) Boleh mencetuskan atau memburukkan lagi kegagalan jantung.

Ubat ini juga dapat mengubah kadar serum dalam darah apabila digunakan dengan kumpulan ubat berikut:

 • Pengaruh CYP3A4, contohnya carbamazepine, rifampin.
 • Penyekat rembesan asid atau penyekat H2, contohnya cimetidine, ranitidine, famotidine, dan lain-lain.
 • Cyclosporine, tacrolimus, sirolimus dan digoxin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.