Kesihatan

Memahami Perbezaan Ciri-ciri Kanak-kanak yang Tidak Berkhasiat dan Kanak-kanak yang Tipis tetapi Sihat

Adakah terdapat anak yang kurus tetapi sihat? Sudah tentu ada, Ibu. Soalan ini sering diajukan kerana biasanya kanak-kanak kurus langsung dianggap sebagai anak yang kekurangan zat makanan.

Walaupun tidak semua anak kurus kekurangan zat makanan, anda tahu. Mari lihat penjelasan berikut untuk mengetahui ciri-ciri kanak-kanak kurus tetapi sihat, untuk membezakannya dengan kanak-kanak yang kekurangan zat makanan.

Memahami pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak

Dilaporkan Ibu bapaPertumbuhan kanak-kanak berkembang pesat pada usia 12 bulan pertama. Kemudian antara usia 1 hingga 5 tahun, secara amnya berat badan anak akan meningkat dengan stabil. Selepas itu, kenaikan berat badan akan menjadi perlahan.

Tetapi ada juga anak-anak yang terus mengalami kenaikan berat badan yang stabil hingga akil baligh. Jadi, tidak semua kanak-kanak akan mempunyai bentuk badan yang sama. Lebih-lebih lagi, setiap kanak-kanak juga mempunyai diet dan pengambilan nutrien yang berbeza.

Ibu, jangan panik jika anak anda kelihatan lebih kurus daripada rakan sebayanya. Selain dipengaruhi oleh diet dan pengambilan makanan yang berlainan, badan kurus pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor.

Faktor yang mempengaruhi perkembangan anak

 • Genetik. Ada kemungkinan anak itu kurus kerana diwarisi dari genetik ibu bapa.
 • Aktiviti fizikalk. Aktiviti yang tidak seimbang dengan pengambilan juga mempengaruhi tubuh anak.
 • Masalah kesihatandan hormon. Masalah penyerapan nutrien juga boleh berlaku dan menjadikan anak-anak kelihatan kurus walaupun mereka telah memakan makanan berkhasiat.

Kerana faktor-faktor ini, anak mungkin kurus tetapi sihat dan anda tidak perlu risau. Berikut adalah beberapa ciri walaupun anak itu kurus, tetapi anak itu masih sihat.

Ciri-ciri anak kurus tetap sihat

Ukuran badan bukan satu-satunya penentu kanak-kanak yang kekurangan zat makanan. Walaupun mereka kurus, anak-anak dapat tetap sihat, dengan menunjukkan ciri-ciri berikut:

 • Kekal bertenaga dan ceria
 • Tidak mudah letih
 • Tidak mudah tersinggung atau cemas
 • Perkembangan tingkah laku dan intelektual adalah perkara biasa dan tidak menghadapi masalah pembelajaran.

Tetapi jika anak anda kurus dan menunjukkan simptom atau tanda kekurangan zat makanan, anda harus menyedarinya. Berikut adalah ciri-ciri kanak-kanak yang kekurangan zat makanan yang dipetik dari: Berita Perubatan Hari Ini yang perlu diperhatikan.

Ciri-ciri kanak-kanak yang kekurangan zat makanan

 • Kurang tenaga
 • Keletihan
 • Rasa marah dan cemas
 • Serta mengalami perkembangan intelektual yang perlahan dan mungkin menghadapi masalah pembelajaran

Mungkin menunjukkan tanda-tanda kekurangan zat makanan. Sementara itu, satu lagi faktor yang dapat membezakan kanak-kanak yang kurus tetapi sihat atau kekurangan zat makanan adalah nisbah tinggi dan berat badan.

Ciri-ciri lain antara kanak-kanak yang kurus tetapi sihat dan anak yang kekurangan zat makanan

Pada amnya, kanak-kanak kurus tetapi sihat masih mengalami pertumbuhan dengan ketinggian yang sesuai dengan usia. Sementara itu, kanak-kanak yang kekurangan zat makanan akan mengalami terbantut.

Seorang kanak-kanak dikatakan terbantut jika ketinggian atau panjang badannya minus 2 dari standard Kajian Rujukan Pertumbuhan Multicentre atau sisihan piawai median standard pertumbuhan kanak-kanak WHO.

Standard pertumbuhan anak WHO mempunyai beberapa parameter pengiraan yang berbeza, termasuk:

 • Mengira panjang atau tinggi badan standard kanak-kanak mengikut umur
 • Mengira berat badan kanak-kanak mengikut usia
 • Berat mengikut panjang atau tinggi
 • Serta pengiraan indeks jisim badan mengikut umur (BMI / U)

Oleh itu, jika anda merasa anak anda kurus dan menunjukkan tanda-tanda kekurangan zat makanan seperti yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik.

Doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan fizikal berdasarkan standard pertumbuhan anak, untuk menentukan sama ada kanak-kanak kekurangan zat makanan atau mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Petua untuk menjadikan badan anak anda lebih kenyang

Namun, jika anda merasa anak anda kurus tetapi sihat, merujuk kepada ciri-ciri yang telah disebutkan sebelumnya, anda boleh melakukan beberapa cara ini untuk menjadikan badan anak anda lebih kenyang.

 • Berikan makanan sihat berkhasiat secara berkala kepada anak-anak. Ibu tidak perlu memaksa, tetapi anda harus membiasakan diri untuk membangkitkan selera anak.
 • Jangan memancing dengan makanan yang tidak sihat. Sekiranya anda fikir makanan manis dan berlemak boleh membuatnya makan lebih banyak, itu adalah pilihan yang salah. Kerana makanan ini sebenarnya boleh mencetuskan risiko penyakit seperti diabetes dan darah tinggi.
 • Pilih produk yang tinggi kalori dan nutrien. Sekiranya anak anda suka makan produk tenusu, cari makanan berkalori tinggi atau berikan pilihan makanan berkalori tinggi yang sihat seperti alpukat atau kacang.
 • Ajak anak bersenam. Aktiviti fizikal dapat meningkatkan selera makan. Di samping itu, dapat membina otot dan membantu kesihatan jantung.

Dengan beberapa cara ini, anda dapat membantu anak anda menambah berat badan dan menjadikan tubuhnya kelihatan lebih kenyang.

Ini adalah penjelasan mengenai ciri-ciri kanak-kanak yang sihat tetapi berbeza daripada kanak-kanak yang kekurangan zat makanan. Ada soalan lebih lanjut mengenai masalah pemakanan anak?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!