Kesihatan

Waspada, ini adalah 7 ciri penyakit jantung yang menyerang orang muda

Adakah anda tahu bahawa penyelidikan menunjukkan bahawa ada orang dengan penyakit jantung yang sebenarnya mengalami peningkatan dalam kumpulan usia yang lebih muda? Malah ramai anak muda tidak menyedarinya. Untuk mengelakkan risiko ini, mari kita kenali ciri-ciri penyakit jantung pada usia muda!

Baca Juga: Dadah Kloramfenikol: Inilah Cara Penggunaan, Dos, dan Kesan Sampingan yang Anda Perlu Tahu!

Gejala penyakit jantung pada usia muda

Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan anda boleh menghidap penyakit jantung walaupun anda masih produktif.

1. Ciri-ciri penyakit jantung pada usia muda seperti degupan jantung yang tidak teratur

Adalah normal untuk merasakan berdebar ketika anda merasa terlalu gugup atau teruja. Tetapi jika anda merasakan jantung anda berdegup dengan kerap, anda harus segera berjumpa doktor.

Memang, degupan jantung yang kerap tidak teratur disebabkan oleh terlalu banyak kafein dalam badan atau kurang tidur. Tetapi dalam beberapa kes, keadaan itu dapat menandakan keadaan yang disebut atrial fibrillation atau gangguan irama jantung.

Ini memerlukan rawatan perubatan, jadi penting bagi anda untuk berjumpa doktor.

2. Rasa letih dengan mudah

Salah satu ciri penyakit jantung pada usia muda adalah badan yang tiba-tiba mudah letih. Ini dapat dirasakan setelah melakukan sesuatu walaupun ringan. Seperti menaiki tangga atau membawa barang runcit.

Keletihan biasanya juga datang dengan kelemahan badan yang melampau. Kadang-kadang ini sukar dijelaskan dan boleh bertahan selama berhari-hari.

Sekiranya anda mengalami sesuatu seperti ini, lebih baik anda berjumpa doktor. Terutama jika anda seorang wanita kerana risiko penyakit jantung pada usia muda lebih besar pada wanita.

Baca juga: Mengetahui Penyakit Jantung Koronari: Gejala, Punca dan Rawatan

3. Ciri penyakit jantung pada usia muda adalah sakit di bahagian dada

Sakit dada adalah gejala penyakit jantung yang paling biasa pada usia muda. Apabila arteri di badan anda tersumbat, anda mungkin merasa sakit, sesak, atau tekanan di dada.

Sebilangan orang mengadu sensasi terbakar atau perasaan sesuatu yang berat di dada mereka. Perasaan sakit ini biasanya berlangsung lebih dari beberapa minit. Di samping itu, sakit dada boleh berlaku semasa anda berehat atau melakukan aktiviti fizikal. Seperti bersenam.

Tetapi penting untuk diingat bahawa wanita sering mengalami ciri penyakit jantung yang sedikit berbeza. Sebilangan wanita muda masih boleh mengalami masalah jantung atau mengalami serangan jantung tanpa sakit dada.

Beberapa kes penyakit jantung pada wanita, ia dicirikan oleh sesak nafas, tekanan belakang atas, atau sakit perut atas. Jadi, selalunya tanda-tanda ini disalahtafsirkan sebagai selesema atau gangguan pencernaan.

4. Sakit yang memancar ke lengan

Ciri lain penyakit jantung pada usia muda yang sering berlaku adalah perasaan sakit yang memancar ke bahagian kiri badan. Pada mulanya perasaan sakit hanya akan dirasakan di bahagian tengah dada, kemudian ia bergerak ke bahagian kiri badan. Selain lengan, kadang-kadang rasa sakit juga dapat memancar ke tekak atau rahang.

Baca juga: 6 Faedah Berbasikal: Dapat Menurunkan Berat Badan untuk Mencegah Penyakit Jantung

5. Mempunyai tekanan darah tinggi

Tekanan darah cenderung meningkat seiring bertambahnya usia. Namun, pada usia 20-an dan awal 30-an, sekurang-kurangnya 7 peratus lelaki dan 4 peratus wanita sudah mempunyai tekanan darah tinggi.

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan pelbagai penyakit jantung. Bermula dari serangan jantung, kegagalan jantung, strok, aneurisma, atau penyakit arteri periferal.

6. Batuk yang tidak berhenti

Dalam kebanyakan kes, batuk yang berterusan bukanlah tanda masalah jantung. Tetapi anda perlu waspada jika anda sudah mengetahui bahawa badan anda mempunyai risiko penyakit jantung.

Batuk jangka panjang yang disertai dengan lendir putih atau merah jambu boleh menjadi tanda kegagalan jantung. Ini boleh berlaku apabila jantung tidak dapat memenuhi tuntutan kerja badan. Ini menyebabkan darah bocor kembali ke paru-paru.

7. Pening disertai dengan sesak nafas

Sekiranya anda sering merasa pening atau kepala terasa ringan, seolah-olah hendak pingsan, ini mungkin merupakan tanda penyakit jantung pada usia muda. Secara amnya, pening disertai dengan perasaan tidak stabil dan sakit dada, atau sesak. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda sering mengalami perkara ini.

Mencegah penyakit jantung pada usia muda

Kadang kala anda tidak dapat mengawal risiko penyakit jantung. Tetapi ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk melindungi kesihatan jantung.

Melaporkan dari laman web hopkinsmedicine.org, 80 peratus penyakit jantung, termasuk serangan jantung dan strok, dapat dicegah melalui perubahan gaya hidup, seperti:

  • Mengekalkan berat badan yang sihat
  • Makan makanan yang menyihatkan hati
  • Bersenam secara berkala
  • Kurangkan alkohol
  • Bergerak lebih banyak
  • Menguruskan tekanan
  • Pemeriksaan perubatan rutin

Jadi itulah beberapa ciri penyakit jantung pada usia muda yang agak biasa. Mari ubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat dan teratur.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!