Kesihatan

Bolehkah bintik-bintik pada paru-paru orang dengan tuberkulosis hilang?

Orang yang telah menghidap TB dan telah dinyatakan sembuh, dapatkah bintik-bintik paru pada pesakit TB hilang?

Seperti yang kita ketahui, beberapa syarikat mempunyai peraturan untuk calon pekerja yang akan mendaftar untuk melampirkan sijil bebas TB. Begitu juga, pemohon biasiswa di beberapa negara menghendaki pemohon melampirkan sijil bebas TB.

Surat itu dapat diperoleh melalui hasil Pemeriksaan kesihatan di kemudahan rawatan kesihatan, sama ada hospital atau klinik. Adakah tanda-tanda telah dijangkiti TB akan muncul pada hasil pemeriksaan kesihatan?

Baca Juga: Bosan Mengambil Ubat, Inilah Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Nafas Sesak

Apa itu TB?

TB adalah penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kematian. Foto: //www.shutterstock.com

TB adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini menyerang paru-paru, dan dalam keadaan berbahaya boleh menyebabkan kematian.

Pesakit yang disyaki menghidap penyakit TB mesti menjalani beberapa siri pemeriksaan dan jika didiagnosis positif TB, mereka mesti menjalani rawatan jangka panjang antara 6 bulan hingga 1 tahun atau lebih.

Perkembangan penyakit TB di Indonesia

Penyebaran penyakit TB terbesar kini terdapat di Asia Tenggara dan juga beberapa negara Afrika. Indonesia termasuk dalam negara yang masih memiliki sejumlah besar warga yang menderita penyakit TB.

TB di Indonesia juga masih merupakan penyakit paru-paru dengan angka kematian yang tinggi, pemerintah Indonesia berusaha untuk menghilangkan penyakit ini sesuai dengan target SDG pada tahun 2030 "Indonesia bebas dari TB".

Untuk mencapai tahap ini, pencegahan individu yang belum terdedah dan rawatan lengkap terhadap pesakit TB mesti dilakukan dan tidak kurang pentingnya, pendidikan kepada masyarakat mengenai penyakit ini mesti dilakukan dengan lebih intensif.

Bagaimana kita tahu bahawa kita menghidap TB?

Penurunan berat badan secara drastik boleh menjadi gejala batuk kering. Foto: //www.shutterstock.com

Bagi anda yang merasakan anda mempunyai simptom TB, anda boleh berjumpa doktor di kemudahan kesihatan. Gejala yang timbul pada pesakit TB termasuk:

  • batuk berterusan selama lebih dari 3 minggu
  • batuk berdarah
  • demam berterusan selama lebih dari 3 minggu
  • penurunan berat badan secara drastik
  • nafas berbunyi
  • Sekiranya diketahui ada hubungan dengan pesakit TB, segera berjumpa doktor.

Untuk membantu membuat diagnosis, doktor biasanya memerlukan pemeriksaan sokongan, termasuk: dahak (kahak), pemeriksaan X-ray Thorax (dada), atau ujian Mantoux pada kanak-kanak.

Pada pesakit TB, sinar-X akan menunjukkan munculnya bintik-bintik pada paru-paru pesakit yang dapat menjadi petunjuk bahawa pesakit tersebut menghidap TB.

Bolehkah bintik paru pada pesakit TB hilang?

Tempoh rawatan penyakit TB biasanya antara 6-9 bulan. Pesakit akan menjalani rawatan menggunakan ubat anti-tuberkulosis (OAT) mengikut dos yang diberikan oleh doktor secara berkala.

Pesakit tidak boleh ketinggalan minum ubat sekali dan ini akan mengakibatkan pengulangan jumlah pengambilan ubat hingga hari pertama sekali lagi.

Bintik-bintik pada paru-paru penderita TB boleh hilang jika pesakit taat mengambil ubat mengikut nasihat doktor. Tompok atau bintik-bintik di paru-paru disebabkan oleh benda asing yang memasuki paru-paru, ini juga menyebabkan reaksi batuk pada pesakit.

Batuk adalah tindak balas badan untuk mengeluarkan lendir yang akan membersihkan paru-paru alergi atau bakteria.

Walau bagaimanapun, dalam kes tuberkulosis paru kronik, sinar-X akan menunjukkan tompok-tompok fibrosis (gambar tuberkulosis kronik) yang berterusan.

Baca Juga: Mesti Tahu! Ini adalah 5 kebaikan berpuasa untuk kesihatan organ tubuh

Apakah langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan dijangkiti TB?

Bersenam secara teratur mencegah TB. Foto: //pixabay.com

Usaha untuk mencegah anda dijangkiti penyakit TB ini boleh dilakukan dengan:

  • Lakukan senaman secara berkala.
  • Elakkan berada dekat dengan orang yang sakit selesema atau batuk dengan memakai topeng.
  • Jaga kebersihan persekitaran.
  • Jangan menahan lendir apabila anda demam atau batuk.

Bagi pesakit TB yang sudah mendapat rawatan, mereka masih harus berhati-hati kerana masih ada kemungkinan terkena kembali bakteria TB.

Pencegahan pasca rawatan harus tetap diterapkan agar tidak menderita penyakit yang sama lagi, dan kepatuhan untuk mengambil ubat perlu dipertimbangkan agar rawatan dapat memberikan hasil yang maksimum.