Kesihatan

Sakit Kepala yang berpanjangan? Hati-hati, ini boleh menjadi gejala tumor otak

Sakit kepala yang kerap untuk jangka masa panjang dapat menunjukkan gejala tumor otak, anda tahu! Tumor yang tumbuh di otak boleh menyebabkan gejala fizikal dan mental yang akan berbeza bergantung pada jenis, lokasi, dan tahapnya.

Namun, ada beberapa gejala umum yang mudah dilihat, seperti sakit kepala, masalah penglihatan, dan perubahan mood. Bukan hanya itu, kejang dan perubahan keperibadian juga dapat menunjukkan adanya tumor otak.

Baca juga: 12 Manfaat Beetroot, Salah satunya Boleh Mengurangkan Risiko Anemia!

Apakah simptom awal tumor otak?

Terdapat banyak jenis tumor otak, ada yang ganas dan yang lain tidak bersifat kanker atau jinak. Tumor otak primer adalah tumor yang bermula di otak.

Kadang kala, barah boleh merebak dari bahagian tubuh yang lain ke otak, mengakibatkan tumor otak sekunder. Selain itu, terdapat banyak kemungkinan gejala tumor otak yang pada setiap orang akan berbeza-beza bergantung pada ukuran, lokasi, dan kadar pertumbuhannya.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, tumor otak adalah jisim atau pertumbuhan sel yang tidak normal. Tanda dan gejala biasa yang disebabkan oleh tumor otak boleh merangkumi sakit kepala yang beransur-ansur hingga teruk, mual atau muntah, dan masalah penglihatan.

Selain itu, tumor di otak juga boleh menyebabkan kesukaran dengan keseimbangan, kesukaran bercakap, perubahan keperibadian, sawan, dan masalah pendengaran. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai tumor otak yang perlu anda ketahui.

Perubahan sakit kepala

Sakit kepala adalah salah satu gejala biasa yang mempengaruhi kira-kira 50 peratus orang dengan tumor otak. Tumor di otak secara amnya akan menekan saraf sensitif dan saluran darah.

Ini akan menyebabkan sakit kepala baru atau perubahan corak sakit kepala.

Beberapa corak mungkin terasa, seperti mengalami kesakitan berterusan, tetapi tidak seperti migrain. Rasa sakit akan lebih menyakitkan ketika pertama kali bangun pada waktu pagi.

Biasanya, ia juga akan disertai dengan muntah atau gejala neurologi baru. Rasa sakit akan bertambah teruk ketika bersenam, batuk, atau hanya menukar posisi.

Gejala sakit kepala ini tidak akan hilang sekiranya anda hanya mengambil ubat bebas. Namun, ingat bahawa sakit kepala tidak bermaksud anda menghidap tumor otak. Faktor lain yang boleh menyebabkan sakit kepala termasuk kurang tidur, gegar otak, atau strok.

Kejang

Tumor otak dapat menekan sel saraf di otak dan akan mengganggu isyarat elektrik dan menyebabkan kejang.

Kejang kadang-kadang merupakan tanda pertama tumor otak, tetapi ia boleh berlaku pada tahap apa pun. Sekurang-kurangnya, kira-kira 50 peratus orang dengan tumor otak mengalami satu kejang.

Walau bagaimanapun, gejala kejang tidak selalu datang dari tumor otak. Penyebab kejang yang lain boleh disebabkan oleh masalah neurologi.

Keperibadian berubah

Tumor di otak boleh mengganggu fungsi otak yang akan mempengaruhi keperibadian dan tingkah laku dalam diri anda. Masalah otak ini juga boleh menyebabkan perubahan mood yang tidak dapat dijelaskan.

Perubahan boleh berlaku disebabkan adanya tumor di bahagian tertentu, seperti: lobus frontal dan lobus temporal. Biasanya, simptom-simptom ini akan dirasakan sejak awal, tetapi dapat diatasi dengan segera dengan kemoterapi dan rawatan barah.

Selain daripada ketumbuhan, keperibadian dan perubahan mood juga boleh disebabkan oleh faktor lain. Beberapa penyebabnya adalah gangguan mental, penyalahgunaan bahan dan gangguan otak yang lain.

hilang ingatan

Masalah kehilangan ingatan boleh disebabkan oleh kehadiran tumor di lobus frontal atau temporal. Ketumbuhan di lobus frontal atau parietal juga dapat mempengaruhi pertimbangan dan membuat keputusan.

Beberapa gejala yang akan timbul, seperti kesukaran menumpukan perhatian, sering dikelirukan oleh perkara-perkara sederhana, tidak dapat melakukan banyak tugas. Pesakit juga akan mengalami masalah ingatan jangka pendek yang berlaku disebabkan oleh pertumbuhan tumor otak pada tahap apa pun.

Rasa letih dengan mudah

Keletihan lebih dari sekadar merasa lemah setiap saat dan kemudian ia boleh menjadi tanda tumor di otak. Beberapa ciri yang akan ada, dalam bentuk perasaan lemah secara keseluruhan, anggota badan terasa berat, sering tertidur pada waktu siang, keupayaan untuk fokus hilang, dan mudah marah.

Tumor otak boleh mempengaruhi prestasi badan, tetapi keletihan juga boleh menjadi kesan sampingan dari rawatan barah. Keadaan lain yang boleh menyebabkan keletihan termasuk penyakit autoimun, keadaan neurologi, dan anemia.

Kemurungan

Depresi adalah gejala biasa yang dapat dirasakan oleh orang dengan diagnosis tumor otak. Sebenarnya, orang yang rapat seperti keluarga dan rakan juga boleh mengalami kemurungan semasa tempoh rawatan.

Beberapa perasaan yang menyertai gejala ini adalah perasaan sedih, kehilangan minat terhadap perkara yang anda suka, kekurangan tenaga, sukar tidur, dan perasaan bersalah. Tidak jarang, sebilangan orang yang menderita penyakit ini juga cuba menyakiti diri sendiri.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!