Kesihatan

Ayuh, kenal pasti punca dan rawatan sakit belakang pada wanita

Sakit belakang pada wanita tentunya sangat mengganggu pergerakan harian. Rasa sakit itu malah menyukarkan seseorang untuk berjalan.

Sementara, Sakit belakang yang rendah (LBP) atau sakit punggung bawah adalah keadaan muskuloskeletal yang paling biasa yang mempengaruhi populasi orang dewasa, dengan prevalensi hingga 84%.

mengikut Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok (NINDS) Sakit punggung bawah adalah penyebab utama kecacatan di seluruh dunia, menyebabkan masalah ekonomi dan kesejahteraan.

Sakit belakang mempunyai fasa akut yang hanya berlangsung beberapa hari atau minggu, dan sering mengehadkan diri. Fasa kronik sekiranya berlaku lebih dari 3 bulan dan bertambah buruk dan penyebabnya sukar diketahui.

Kesakitan boleh memancar ke paha atau pinggul. Sakit yang dirasakan seperti sakit, panas, menusuk atau memancar dan tajam. Sakit belakang sering dirasakan pada usia 30 hingga 50 tahun.

Punca kesakitan belakang pada wanita

1. Terikan / Ketegangan

Otot dan ligamen di bahagian belakang boleh meregang atau terkoyak akibat terlalu aktif. Gejala termasuk rasa sakit dan kekakuan pada punggung bawah dan kekejangan otot.

2. Kecederaan Cakera

Cakera di tulang belakang terdedah kepada kecederaan dengan usia dan boleh disebabkan oleh mengangkat beban berat.

Ini kerana bahagian luar cakera mudah terkoyak atau herniasi, sehingga tulang rawan di sekitar cakera herniasi keluar dan mendorong saraf tunjang atau akar saraf dan menyebabkan tekanan pada akar saraf di tulang belakang.

3. Sciatica / sakit pelvis

Kesakitan terasa apabila cakera herniasi menekan saraf sciatic yang menghubungkan tulang belakang dan mengeras. Rasa sakit terasa seperti terbakar dan menikam.

4. Stenosis tulang belakang

Ini adalah penyempitan tulang belakang yang memberi tekanan pada saraf tunjang dan saraf tunjang, gejala seperti mati rasa, kekejangan dan keletihan dan kadang-kadang sukar berjalan.

5. Keadaan tulang dan sendi

Pencetus berlakunya sakit di pinggang, disebabkan oleh gangguan kongenital, degeneratif atau keradangan seperti scoliosis, kyphosis, lordosis, yang menyebabkan kelengkungan tulang belakang yang tidak normal.

6. Organ pembiakan

Kehamilan, endometriosis, sista ovari, fibroid rahim dan barah organ pembiakan juga boleh mencetuskan sakit belakang.

7. Syarat-syarat lain

Keadaan lain yang menyebabkan sakit belakang adalah arthritis, fibromyalgia, spondylosis, spondylitis.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda mengalami sakit belakang?

1. Gunakan kaedah berehat (Rehat), Ais (Ais), Pemampatan (Akhbar), Ketinggian (Tinggikan) (BERAS) untuk menghilangkan rasa sakit.

2. Rehat, hentikan semua aktiviti fizikal, rawatan yang baik dimulakan pada 72 jam pertama setelah serangan sakit, jika rasa sakit dirasakan lebih dari 72 jam segera hubungi doktor.

3. Kompres dengan ais selama 48-72 jam dan kemudian diganti dengan air panas yang berguna untuk meregangkan otot, kemudian angkat kaki, disyorkan selama 48 jam.

4. Ambil ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen.

5. Tidur di sisi anda dan letakkan bantal di bawah paha anda untuk mengurangkan tekanan tulang belakang.

6. Lakukan urutan ringan untuk merehatkan otot di bahagian belakang.

Sekiranya semua proses di atas telah dijalankan tetapi tidak membawa kesan melegakan simptom dan dirasakan semakin teruk, segera berjumpa doktor yang terdekat.

Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah sakit belakang?

1. Mengekalkan berat badan yang ideal.

2. Elakkan mengangkat berat.

3. Gunakan postur badan yang betul semasa duduk, berdiri dan berbaring.

4. Elakkan merokok.

5. Elakkan tekanan yang menyebabkan ketegangan pada otot.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.