Kesihatan

Mengenal Camostat Mesylate: Calon Dadah Baru untuk Meringankan Gejala COVID-19

Sejak awal wabak ini, sejumlah pakar terus melakukan penyelidikan untuk mencari ubat yang dapat digunakan untuk pesakit COVID-19. Telah diperhatikan bahawa telah ada beberapa obat yang telah diuji secara klinis, walaupun penggunaannya akhirnya ditolak kerana dapat menimbulkan efek tertentu pada pasien.

Baru-baru ini, sebuah syarikat farmaseutikal dari Korea bernama Daewoong Pharmaceutical melakukan perkara yang sama, iaitu ujian klinikal camostat mesylate. Ubat ini diharapkan dapat digunakan untuk merawat pesakit dengan gejala COVID-19.

Apa itu camostat mesylate? Bagaimanakah ia berfungsi? Adakah berkesan merawat simptom COVID-19? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Adakah Vaksin Corona Betul Keluar? Lihat 8 fakta & mitos berikut mengenai COVID-19

Apa itu camostat mesylate?

Camostat mesylate adalah bentuk garam mesylate camostat, inhibitor protease serine sintetik yang mempunyai sifat anti-radang dan antifibrotik. Bukan hanya itu, sebatian di dalamnya juga diklaim berfungsi sebagai antivirus yang berpotensi.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, pentadbiran camostat 600 mg / hari yang diluluskan secara klinikal menghasilkan aktiviti antivirus.

Bagaimana camylat mesylate berfungsi

Camostat mesylate berfungsi dengan menghalang transmembrane serine protease 2 (TMPRSS2), sejenis protein membran yang membantu virus melekat pada reseptor dalam sel yang sihat di dalam badan.

Virus COVID-19 mempunyai protein yang memerlukan reseptor (pada sel) untuk menyerang tisu manusia. Apabila protein telah melekat pada reseptor yang dimiliki oleh sel, RNA dari virus akan berfungsi untuk mereplikasi dirinya sendiri.

Ini menjadikan jumlah virus dalam badan dapat meningkat. Apabila ini berlaku, tubuh akan menghasilkan simptom yang spesifik. Sistem kekebalan tubuh juga kemudian membentuk antibodi dan melawan virus.

Camostat mesylate berfungsi dengan menyekat dan menekan pelepasan TMPRSS2 sehingga virus tidak mudah menjangkiti tubuh dengan melekat pada reseptor sel.

Camostat mesylate untuk melegakan simptom COVID-19

Cara kerja camostat mesylate sangat mungkin digunakan untuk mengatasi jangkitan SARS-CoV-2 yang telah memasuki badan. Secara umum, seseorang yang baru dijangkiti virus akan menunjukkan gejala ringan. Ubat diperlukan agar gejala tidak bertambah buruk.

Organisasi Kesihatan Sedunia menjelaskan bahawa seseorang yang dijangkiti virus Corona biasanya akan menunjukkan gejala ringan pada masa awal. Tanpa rawatan yang betul, gejala boleh bertambah buruk. Gejala COVID-19 ringan dan sederhana termasuk:

  • Demam
  • batuk kering
  • Keletihan
  • Sakit tekak
  • Cirit-birit
  • Sakit otot
  • Sakit kepala

Kemudian, bolehkah camostat mesylate digunakan untuk mencegah jangkitan virus Corona? Harap maklum, ubat akan berfungsi jika sasaran (virus, bakteria, atau jamur) telah masuk dan dikesan di dalam badan.

Langkah untuk mencegah penyakit bukan dengan menggunakan ubat-ubatan, tetapi vaksin. Vaksin sendiri diperbuat daripada ketegangan virus yang telah dinyahaktifkan dan dimasukkan ke dalam tubuh manusia. Terikan Ini membantu sistem kekebalan tubuh mengenali jenis virus yang sama untuk memudahkannya melawan.

Baca juga: Penyakit selesema dan COVID-19 pada masa yang sama dapat meningkatkan risiko kematian?

Bilakah camostat mesylate dilepaskan?

Camostat mesylate sendiri sebenarnya bukan ubat baru, tetapi sudah ada dan digunakan sejak tahun 2012. Cuma, seperti yang dilaporkan oleh Kajian Bioperubatan Korea, Penggunaan camostat mesylate untuk rawatan gejala COVID-19 masih dalam peringkat percubaan klinikal.

Adakah ubat itu juga akan dihantar ke Indonesia? Menurut Sengho Jeon, CEO Daewoong Pharmaceutical, seperti yang dilaporkan oleh Media Indonesia, Indonesia adalah salah satu negara yang termasuk dalam daftar pengedaran ubat ini.

Nah, itulah tinjauan camostat mesylate yang diramalkan akan menjadi ubat untuk melegakan simptom COVID-19. Sekiranya ujian klinikal berjaya sehingga tarikh akhir yang ditentukan, ubat ini akan mula diedarkan secara terbuka.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!