Kesihatan

Menstruasi Hanya 2 Hari, Adakah Biasa? Inilah Penjelasan Perubatan

Menstruasi hanya 2 hari atau jangka masa pendek boleh berlaku kerana banyak sebab. Tempoh haid boleh berubah-ubah bergantung kepada pelbagai faktor. Walau bagaimanapun, jika haid anda tiba-tiba menjadi lebih pendek maka wajarlah anda risau.

Tempoh haid yang pendek mungkin kelihatan menyenangkan, tetapi ia juga dapat memberi isyarat masalah serius. Sekarang untuk mengetahui mengapa haid hanya berlangsung 2 hari, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Jenis-jenis Herpes yang mudah dialami oleh wanita

Adakah normal haid hanya 2 hari?

Dilaporkan dari Medical News Hari ini, setiap haid boleh berbeza-beza panjangnya lebih pendek atau lebih lama. Haid normal boleh berbeza-beza dari wanita ke wanita, antara tiga hingga tujuh hari.

Pendarahan selama tiga hari pendek dianggap normal selagi anda mempunyai tempoh biasa. Maksudnya, setiap beberapa minggu ovari melepaskan telur dan estrogen membentuk lapisan tebal di rahim yang disebut endometrium.

Selagi haid yang pendek berjalan dengan kerap, ia dianggap normal. Namun, jika haid anda, yang biasanya berlangsung beberapa hari dan tiba-tiba menjadi lebih pendek, mungkin disebabkan oleh pelbagai alasan.

Apa yang menyebabkan haid hanya 2 hari?

Sebilangan wanita mempunyai haid setiap 21 hari, sementara yang lain berlaku setiap 35 hari. Namun, bagi wanita yang mengalami haid hanya selama 2 hari, biasanya disebabkan oleh beberapa sebab, seperti di bawah:

Kehamilan

Kehamilan boleh menjadi sebab untuk tempoh yang hanya berlangsung satu atau dua hari. Apabila telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim, pendarahan implantasi dapat terjadi.

Pendarahan jenis ini lebih ringan daripada haid biasa yang berlangsung sekitar 24 hingga 48 jam. Ramai wanita mengalami pendarahan semasa mengandung, terutamanya pada trimester pertama.

mengikut American College of Obstetricians and Gynecologists, 15 hingga 25 peratus wanita hamil mengalami pendarahan pada trimester pertama. Spotting juga boleh berlaku 1 hingga 2 minggu selepas pembuahan.

Perimenopause

Apabila seseorang mencapai usia 30 hingga 50 tahun, ia mungkin mula mengalami perimenopause. Pada tahun-tahun sebelum menopaus, corak haid sering mengalami perubahan.

Wanita yang mengalami perimenopause mungkin mempunyai kitaran yang lebih pendek atau kurang kerap. Beberapa gejala perimenopause yang lebih biasa termasuk kilat panas, masalah tidur, berpeluh malam, dan kekeringan vagina.

Kitaran anovulasi

Kitaran ini berlaku apabila ovari tidak melepaskan telur. Anovulasi biasanya berlaku pada mereka yang sedang menopaus. Apabila seseorang tidak berovulasi, haid boleh menjadi tidak teratur.

Beberapa simptom, seperti menggigil, demam, sakit pelvis, disfungsi usus, hingga keputihan.

Sindrom ovarium polikistik atau PCOS

Menurut Pejabat Kesihatan Wanita, PCOS adalah ketidakseimbangan hormon yang akan mengalami 1 dari 10 wanita yang mengandung anak. Keadaan ini juga merupakan penyebab kemandulan pada wanita.

Sindrom ovarium polikistik dapat menghentikan ovulasi atau mengubah haid wanita. Gejala mungkin termasuk pertumbuhan rambut berlebihan, kegemukan, kulit berminyak, dan kantung berisi cairan di ovari.

Endometriosis

Wanita yang mengalami haid hanya selama 2 hari juga boleh berlaku kerana endometriosis. Endometriosis berlaku apabila tisu di rahim mula tumbuh di bahagian luar. Tisu ini biasanya tumbuh di ovari, tuba fallopi, atau tisu yang menahan rahim di tempatnya.

Endometriosis sering menyebabkan pendarahan atau bercak di antara satu tempoh, jadi sebilangan orang mungkin menganggap mereka mengalami tempoh yang pendek. Gejala lain yang mungkin dirasakan, seperti masalah pencernaan, sakit, hingga kemandulan.

Pil kawalan kelahiran atau rawatan lain

Menstruasi hanya selama 2 hari juga boleh berlaku kerana pengaruh penggunaan kawalan kelahiran atau pil kawalan kelahiran dan ubat-ubatan lain. Pil kawalan suntikan hormon atau suntikan serta alat intrauterin boleh menyebabkan kitaran haid lebih pendek.

Hormon dalam pil kawalan kelahiran dapat menipis lapisan rahim sehingga akan meringankan dan memendekkan haid. Sementara itu, beberapa ubat yang dapat mempengaruhi kekerapan haid adalah pengencer darah, dan tamoxifen, yang merupakan ubat untuk barah payudara.

Baca juga: Adakah Darah Menstruasi Hitam Biasa? Mari Ketahui Sebilangan Sebabnya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!