Kesihatan

Mudah dijangkiti pada lelaki, ini adalah 5 penyebab hamil

Menurun atau hernia adalah masalah biasa pada lelaki. Pelbagai penyebab kemandulan pada lelaki mesti segera dikenal pasti untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Turun sendiri berlaku apabila terdapat usus atau lemak yang menembusi dinding otot yang mengelilinginya. Pada lelaki, ia biasanya berlaku di pangkal paha atau pangkal paha.

Baca Juga: Zakar Bengkak Boleh Menjadi Tanda Anda Menderita Penyakit Tertentu!

Mengapa lelaki terdedah kepada buasir?

Lelaki terdedah untuk turun. Sebenarnya, menurut laman kesihatan Mayoklinik, risiko penyakit ini hingga 8 kali lebih besar pada lelaki.

Sementara Pakar Bedah Texas Utara Kecenderungan ini dipengaruhi oleh anatomi sistem pembiakan lelaki. Semuanya bermula ketika lelaki itu masih dalam kandungan dan organ pembiakan masih terbentuk.

Dalam perkembangan, testis lelaki akan turun dari perut ke saluran inguinal atau pangkal paha. Dalam keadaan normal, dinding perut akan ditutup setelah testis turun, memisahkan perut dari pangkal paha.

Dalam keadaan tertentu, keadaan ini tidak berfungsi dengan baik sehingga terdapat titik lemah atau bukaan di dinding yang membolehkan lemak atau usus kecil menembusi. Keadaan ini dikenali sebagai keturunan.

Punca keturunan menopaus

Stephen Ganshirt, MD, naib ketua pembedahan dalam Hospital Hutan Tasik Barat LautAmerika Syarikat, mengatakan bahawa hernia yang paling biasa dialami oleh lelaki adalah yang berlaku di pangkal paha.

Berdasarkan itu, beberapa penyebab keturunan menopaus termasuk:

1. Senaman yang berterusan

Senaman dan aktiviti fizikal yang berat adalah penyebab hernia inguinal atau buasir pada lelaki.

Beberapa sukan yang boleh mencetuskan keadaan ini termasuk mengangkat beban, melompat ke squats. Jenis senaman dan aktiviti ini dapat memberi tekanan yang berlebihan pada dinding perut.

Untuk itu, jika anda benar-benar harus mengangkat berat, bengkokkan dengan lutut, bukan dengan pinggang. Oleh itu, usaha mengangkat lebih tertumpu pada kaki, bukan batang tubuh.

Ketahui juga kemampuan aktiviti dan sukan yang anda lakukan. Jangan cuba melakukan jenis aktiviti yang membuat anda tidak selesa.

2. Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan atau gemuk adalah salah satu penyebab penurunan berat badan pada lelaki. Sebabnya, lemak badan tambahan yang anda miliki akan memberi tekanan yang berlebihan pada dinding perut secara berterusan.

Tekanan ini boleh berlaku semasa anda berdiri atau bergerak.

Oleh itu, anda mesti menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat untuk mengelakkan penyakit ini.

3. Sembelit adalah penyebab keturunan menopaus

Kesukaran membuang air besar atau sembelit kadang-kadang mendorong anda untuk mendorong atau memberi tekanan berlebihan pada bahagian bawah perut untuk mengeluarkan najis.

Tindakan ini tidak baik untuk kesihatan dan boleh meningkatkan risiko anda terkena rahim atau hernia.

Untuk pencegahan, cubalah petua berikut:

  • Makan makanan berserat tinggi
  • Minum air
  • Ambil makanan tambahan serat.

4. Pembengkakan prostat

Prostat yang membesar atau membengkak boleh menyebabkan otot menjadi tegang ketika anda membuang air kecil. Akibatnya, tekanan ke perut juga akan meningkat serta risiko terkena buang air besar.

Untuk itu, kenali tanda-tanda pembengkakan prostat seperti berikut:

  • Bangun dua kali atau lebih banyak untuk membuang air kecil pada waktu malam
  • Berusaha membuat aliran air kencing lebih cepat
  • Berusaha memastikan pundi kencing anda kosong pada akhir kencing.

Baca Juga: Hati-hati! Ini adalah 3 Penyakit Prostat Yang Rentan Menyerang Lelaki

5. Faktor usia

Pada lelaki yang berumur 40 tahun atau lebih tua, dinding perut akan menjadi lemah. Akibatnya, usus dan lemak akan mudah menembusi dinding yang lemah ini dan menyebabkan pergerakan usus.

Atas sebab ini, seiring bertambahnya usia, anda harus mula memperhatikan jenis aktiviti yang selamat untuk dilakukan dan tidak berisiko menyebabkan sembelit.

Itulah pelbagai penyebab kemandulan pada lelaki yang perlu anda fahami. Sentiasa elakkan aktiviti yang berisiko menyebabkan penyakit ini, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022