Kesihatan

Yang Harus Dilakukan dan Tidak Perlu Menunggu Pembukaan Tenaga Kerja

Kelahiran bayi adalah saat yang paling dinantikan oleh ibu bapa. Sementara menunggu pembukaan penuh tenaga kerja, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil dan harus dielakkan, apakah itu?

Baca juga: Penyampaian Plasenta: Prosedur dan Perkara Lain yang Perlu Diketahui oleh Ibu

Apa yang perlu dan tidak perlu dilakukan sementara menunggu pembukaan

Proses membuka dan melahirkan terbahagi kepada beberapa peringkat. Pembukaan tahap 10 adalah proses pembukaan atau tahap akhir persalinan. Wanita hamil hanya dibenarkan menolak ketika peringkat pembukaan selesai.

Namun, ada beberapa perkara yang boleh dan tidak dapat dilakukan oleh wanita hamil semasa proses persalinan sementara menunggu dilatasi sepenuhnya. Berikut adalah penjelasan masing-masing.

1. Cari seberapa banyak maklumat yang mungkin

Pengetahuan adalah kunci untuk membuat keputusan yang tepat semasa mengandung dan melahirkan anak. Penting bagi wanita hamil untuk mengetahui tanda-tanda awal kelahiran.

Jessica W. Kiley, MD, pakar obstetrik dan ginekologi mengatakan bahawa "sesetengah wanita akan mengalami peningkatan kesakitan atau kekejangan perlahan, seperti kekejangan haid."

Bukan itu sahaja, anda juga harus mengetahui ciri-ciri kontraksi, terutamanya jika ini adalah kelahiran pertama anda. Pengecutan secara beransur-ansur mengetatkan rahim. Dr Kiley menjelaskan bahawa kontraksi dapat terasa seperti tekanan yang perlahan tetapi beransur-ansur.

2. Jangan berfikir negatif

Ia juga penting untuk membuat persediaan mental dan mental dengan baik. Lebih baik menyingkirkan pemikiran negatif. Ini kerana pemikiran negatif dapat menjadikan proses kelahiran menjadi stres atau bahkan menyakitkan.

3. Bertenang

Sementara menunggu pembukaan wanita hamil juga harus tetap tenang. Kerana, semakin santai seorang wanita, semakin dia mampu menghadapi cabaran melahirkan anak. Bukan hanya itu, bertenang juga dapat membuat wanita hamil berfikir dengan lebih jelas.

Salah satu teknik terbaru untuk tetap tenang semasa bersalin adalah hipnobirthing. Teknik ini membantu ibu-ibu belajar bagaimana meletakkan diri mereka dalam keadaan yang sangat santai.

Dipetik dari halaman Ibu bapa, sebuah kajian mendapati bahawa wanita yang dilatih dalam teknik ini hipnosis diri lebih mampu membantu menguruskan kegelisahan dan ketidakselesaan.

Baca juga: Mengenal Tahap Pembukaan Kelahiran, Bermula dari Kontrak hingga Buruh!

4. Jangan lupa untuk memeriksa peralatan

Beberapa minggu sebelumnya tarikh akhir, wanita hamil semestinya harus mengemas barang-barang yang akan dibawa ke hospital, termasuk satu set pakaian tambahan untuk berjaga-jaga dan selimut untuk si kecil.

Ketika wanita hamil sedang menunggu proses bersalin atau pembukaan yang lengkap, ambil kesempatan ini untuk memeriksa semula barang-barang yang akan dibawa ke hospital dan memastikan bahawa wanita hamil telah membawa semua yang dia perlukan.

Cara termudah adalah dengan membuat senarai peralatan. Sementara persiapan yang mesti dilakukan di rumah adalah dengan menyiapkan tempat tidur bayi, menukar meja, lampin, dan keperluan lain untuk si Kecil.

5. Bolehkah saya makan sementara menunggu pembukaan?

Sementara menunggu proses pembukaan yang lengkap, wanita hamil sebenarnya dibenarkan makan makanan. Wanita hamil biasanya dilarang memakan makanan atau minuman ketika ingin diberi ubat bius.

Kerana diketahui bahawa wanita hamil yang berada di bawah anestesia umum mempunyai risiko peningkatan aspirasi. Manakala risiko aspirasi berlaku ketika makanan atau cecair disedut ke dalam paru-paru. Ini boleh menyebabkan reaksi keradangan atau membawa maut.

Oleh itu, wanita hamil diminta berpuasa sebelum menjalani pembedahan. Bersalin boleh menjadi proses yang panjang dan wanita hamil memerlukan banyak tenaga. Namun, anda harus memperhatikan makanan yang anda makan dan jangan makan berlebihan ketika melahirkan.

Tetapi, jika wanita hamil akan menjalani pembedahan caesar, dia akan menerima arahan untuk tidak makan dan minum untuk jangka waktu tertentu sebelum operasi dimulakan.

Bukan hanya itu, jika wanita hamil juga berisiko tinggi menjalani pembedahan caesar, akan melahirkan anak kembar, mempunyai masalah kesihatan tertentu, atau pernah menjalani pembedahan caesar sebelumnya, mereka mungkin diminta untuk tidak makan dan minum setelah bersalin bermula.

Walau bagaimanapun, setiap hospital mempunyai polisi yang berbeza. Oleh itu, anda harus berunding terlebih dahulu mengenai peraturan makan dan minum sementara menunggu pembukaan lengkap.

6. Dapatkan rehat yang cukup

Sementara menunggu pembukaan lengkap, wanita hamil juga disarankan untuk berehat secukupnya, terutama pada tahap awal pembukaan. Semasa peringkat awal persalinan, serviks mula terbuka. Ini juga dikenali sebagai fasa pendam dan kontraksi tidak teratur juga boleh berlaku.

Dilaporkan dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), fasa pendam boleh memakan masa berjam-jam sebelum buruh bermula. Sekiranya proses persalinan dimulakan pada waktu malam, wanita hamil disarankan untuk tetap santai dan jika boleh berehat secukupnya dengan tidur.

7. Ketahui bila tiba masanya untuk pergi ke hospital

Tenaga pendam adalah fasa yang sangat tidak dapat diramalkan. Bagi sesetengah orang, ini cepat dan bagi yang lain memerlukan masa yang lama. Penting bagi wanita hamil untuk mengetahui kapan waktu yang tepat untuk pergi ke hospital.

Sebaiknya jangan pergi ke hospital terlalu awal sebelum waktunya. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kontraksi yang anda rasakan dan bilakah masa yang tepat untuk pergi ke hospital.

Itulah beberapa maklumat mengenai apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak perlu dilakukan sementara menunggu pembukaan yang lengkap. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!