Kesihatan

Mengenali Penyakit Autoimun: Punca, Gejala, dan Rawatan

Apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar perkataan penyakit autoimun? Mungkin anda masih ingat kes kesihatan yang dialami oleh beberapa selebriti seperti Ashanty atau Andrea Dian.

Penyakit ini yang menyerang sistem imun baru-baru ini sering muncul dalam berita. Tetapi di luar apa yang anda baca, adakah anda benar-benar tahu apa itu penyakit autoimun?

Anda tidak hanya terdiri daripada satu jenis, ternyata terdapat banyak autoimun, anda tahu. Oleh itu, agar tidak tersilap mengenali simptomnya, anda boleh membaca ulasan di bawah:

Apa itu autoimun?

Penyakit autoimun adalah keadaan di mana sistem kekebalan tubuh anda secara salah menyerang tubuh anda sendiri.

Dalam situasi normal, sistem kekebalan tubuh yang kita miliki berperanan membunuh sel asing dari luar seperti virus dan bakteria. Tetapi pada orang dengan autoimun, sayangnya, ini tidak berlaku.

Tidak hanya membunuh virus dan bakteria, sistem kekebalan tubuh yang ada juga melihat sel yang baik sebagai benda asing yang mesti dimatikan.

Ini berlaku kerana sistem imun tidak dapat membezakan sel asing dari sel yang berasal dari dalam badan kita sendiri. Sehingga setiap sel yang dilihatnya akan dianggap musuh yang mesti diserang.

Beberapa jenis serangan autoimun hanya satu organ tertentu. Tetapi ada juga penyakit autoimun seperti lupus yang melemahkan semua organ dalam badan.

Baca juga: Kenali jenis penyakit autoimun yang biasa dan gejala khasnya

Apa yang menyebabkan penyakit autoimun?

Sejauh ini belum ada kajian yang dapat mengesahkan apa yang menyebabkan penyakit autoimun.

Walau bagaimanapun, beberapa teori menunjukkan prestasi sistem kekebalan tubuh yang terlalu aktif sehingga menyerang sel-sel tubuh dan menyebabkan jangkitan sebagai penyebab utama.

Faktor risiko penyakit autoimun

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit autoimun adalah seperti berikut:

1. Keturunan

Beberapa jenis autoimun, seperti lupus dan sklerosis berbilang (MS) diketahui cenderung berlaku dalam keluarga yang sama.

Walau bagaimanapun, mempunyai ahli keluarga yang menderita penyakit ini tidak semestinya anda akan dijangkiti penyakit yang sama.

2. Berat

Pakar bersetuju bahawa mempunyai berat badan di atas normal meningkatkan risiko seseorang mengalami penyakit autoimun seperti rheumatoid arthritis dan diabetes arthritis psoriatik.

Ini kerana berat badan berlebihan memberi tekanan pada sendi. Selain itu, lapisan lemak yang terkumpul juga akan mendorong keradangan di dalam badan.

3. Tabiat merokok

Merokok dikenali sebagai aktiviti yang mempunyai banyak kesan buruk kepada kesihatan, termasuk menyebabkan autoimun.

Dilaporkan garis kesihatan, terdapat kajian yang membuktikan bahawa merokok berkait rapat dengan kemunculan beberapa jenis penyakit autoimun seperti lupus, artritis reumatoid, dan hipertiroid.

Baca Juga: Pesakit Autoimun Terpengaruh dengan COVID-19: Bagaimana Berbahaya & Bagaimana Mengatasinya

Siapa yang terdedah kepada penyakit autoimun?

Sebilangan orang juga mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit autoimun. Antaranya:

1. Jantina wanita

Menurut kajian yang dilakukan oleh Scott M. Hayter dan Matthew C. Cook pada tahun 2014, nisbah wanita yang terkena penyakit autoimun terhadap lelaki adalah 2: 1.

Selalunya penyakit ini menyerang ketika wanita memasuki masa pembiakan aktif, iaitu pada usia 15 hingga 44 tahun.

2. Kumpulan etnik tertentu

Jenis autoimun tertentu juga biasa berlaku pada kumpulan etnik tertentu. Contohnya, kes lupus lebih kerap berlaku pada orang yang mempunyai bangsa Afrika-Amerika dan Amerika Latin daripada orang Kaukasia seperti orang Eropah.

3. Pekerja di persekitaran khas

Bukan hanya itu, penyakit autoimun juga sering dijumpai pada orang yang bekerja di persekitaran tertentu. Contohnya, tempat kerja yang terdedah kepada bahan kimia, makmal kesihatan penyelidikan virus, dan sejenisnya.

Tanda dan gejala penyakit autoimun

Gejala autoimun yang biasa termasuk yang berikut:

1. Mudah berasa letih

2. Sakit otot

3. Bengkak di beberapa bahagian badan

4. Demam ringan

5. Penumpuan berkurang

6. Rasa kebas dan kesemutan di tangan dan kaki

7. Rambut gugur

8. Ruam kulit

Walaupun begitu terdapat beberapa jenis penyakit autoimun yang menunjukkan ciri khas pada penderita. Contohnya, diabetes jenis 1 sering menyebabkan dahaga yang melampau, dan kenaikan berat badan.

Terdapat juga penyakit autoimun yang gejalanya datang dan pergi, seperti: psoriasis. Tempoh di mana gejala ini muncul disebut suar, sementara ketika reda, ia dipanggil pengampunan.

Baca Juga: Semua Tentang Penyakit Hashimoto: Penyakit Autoimun yang Menyerang Kelenjar Tiroid

Bagaimana anda tahu jika anda menghidap penyakit autoimun?

Sehingga kini, tidak ada satu pun ujian yang dapat mendiagnosis penyakit imun sahaja.

Oleh itu, jika anda ingin diperiksa, doktor akan melakukan gabungan beberapa ujian untuk meninjau gejala yang muncul, kemudian selesaikannya dengan pemeriksaan fizikal yang menyeluruh.

Tetapi sebagai langkah pertama anda boleh membuat beberapa persiapan di bawah:

1. Ceritakan sejarah kesihatan keluarga anda

Tuliskan sejarah perubatan keluarga yang lengkap, termasuk saudara-mara yang jauh, yang dapat memperkuat diagnosis doktor.

2. Tuliskan aduan yang anda alami selama ini

Mendokumentasikan sebarang gejala yang anda rasakan walaupun tidak ada kaitan dengan penyakit autoimun yang anda disyaki. Bermula dari masa berlakunya, kekerapan, dan seumpamanya.

3. Datang dengan pakar mengenai penyakit autoimun

Datanglah berjumpa pakar yang berpengalaman menangani sebahagian besar gejala yang anda alami.

Sebagai contoh, jika badan anda sering merasakan radang pada saluran pencernaan, ada baiknya berjumpa pakar perubatan dalaman.

Sekiranya anda bingung mengenai doktor mana yang harus anda kunjungi, jangan ragu untuk meminta nasihat doktor am terdekat.

4. Dapatkan lebih dari satu pendapat perubatan

Tidak mengapa jika anda ingin mendapatkan pendapat perubatan kedua, ketiga, atau keempat jika perlu. Ini akan menjadikan anda lebih yakin dengan diagnosis penyakit autoimun yang anda terima.

Baca juga: Benarkah diet garam dapat mengekalkan kekebalan di tengah wabak?

Ujian penyakit autoimun

Uji antibodi antinuklear adalah salah satu alat pengesanan pertama untuk memeriksa gejala penyakit autoimun.

Sekiranya hasilnya positif, ini bermakna anda menderita penyakit autoimun. Sayangnya, ujian ini tidak dapat memberikan hasil khusus mengenai jenis penyakit autoimun yang anda miliki.

Doktor juga boleh melakukan ujian tidak khusus jika difikirkan perlu. Caranya adalah dengan melihat organ-organ tubuh yang meradang oleh penyakit ini.

Doktor untuk memeriksa penyakit autoimun

Sekiranya anda merasakan beberapa gejala penyakit autoimun, ada baiknya segera berjumpa pakar.

Doktor yang harus anda temui bergantung pada jenis aduan yang ingin anda temui. Sebagai panduan, anda dapat melihat penjelasan di bawah:

1. pakar rheumatologi

Sekiranya anda merasakan masalah kesihatan pada sendi. Di sini anda akan diperiksa kemungkinan penyakit autoimun seperti artritis reumatoid atau Sindrom Sjögren.

2. Ahli gastroenterologi

Sekiranya anda ingin memeriksa sendiri penyakit autoimun dengan gejala sindrom kronologi.

3. Ahli endokrinologi

Adakah doktor yang mesti anda temui untuk berunding mengenai sindrom Hashimoto, Addison, dan seumpamanya.

4. Ahli dermatologi

Untuk berunding mengenai penyakit autoimun yang menyerang kulit seperti psoriasis.

5. Pakar Nefrologi

Merupakan doktor yang pakar dalam menangani penyakit di sekitar buah pinggang. Seperti batu ginjal, atau keradangan ginjal yang disebabkan oleh penyakit lupus.

6. Pakar Saraf

Anda harus pergi ke doktor untuk menentukan sama ada gangguan saraf yang anda alami setakat ini adalah gejala penyakit autoimun atau tidak.

7. Pakar Hematologi

Sekiranya anda ingin memeriksa gejala penyakit autoimun yang berkaitan dengan sistem peredaran darah.

Kaedah rawatan penyakit autoimun

Terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit autoimun. Semuanya bergantung pada gejala yang timbul, dan pertimbangan perubatan lain.

Sebahagian daripadanya adalah:

Untuk melegakan simptom penyakit autoimun

Sebilangan orang yang menghidap penyakit autoimun boleh menggunakan ubat penahan sakit di kaunter untuk mengurangkan kesakitan yang menyerang mereka.

Dadah seperti aspirin dan ibuprofen cukup berkesan untuk menghilangkan pening ringan.

Walau bagaimanapun, untuk gejala yang lebih teruk seperti bengkak, kemurungan, kegelisahan, keletihan berlebihan, ruam, atau kesukaran tidur, anda dinasihatkan untuk meminta doktor anda untuk mendapatkan resep khusus.

Untuk menggantikan fungsi penting organ yang tidak lagi berfungsi

Jenis penyakit autoimun tertentu, seperti gangguan tiroid atau diabetes, boleh mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menghasilkan bahan tertentu.

Diabetes, misalnya, menyuntik insulin dalam jangka masa tertentu diperlukan agar gula darah dalam badan tetap di ambang normal. Terapi hormon juga diperlukan untuk menggantikan hormon tiroid yang hilang kerana kelenjar tiroid yang tidak berfungsi.

Untuk menurunkan sistem ketahanan badan

Jenis ubat tertentu boleh menyebabkan penurunan fungsi imun. Jenis ubat ini biasanya mempunyai fungsi kawalan untuk mengekalkan fungsi organ.

Contohnya, ubat yang digunakan oleh doktor untuk melegakan keradangan ginjal pada orang yang mempunyai fungsi lupus sehingga buah pinggang dapat terus berfungsi dengan aktif.

Sementara ubat yang digunakan untuk menekan keradangan melalui kemoterapi umumnya diberikan dalam dosis yang lebih rendah daripada pada pesakit kanser atau pesakit transplantasi organ.

Gaya hidup sihat untuk menyokong rawatan penyakit autoimun

Selain rawatan perubatan, penderita autoimun juga harus meningkatkan gaya hidup mereka agar lebih sihat.

Makan makanan berkhasiat dan bersenam secara berkala sangat mungkin membuat badan berasa lebih sihat. Beberapa jenis makanan yang baik untuk orang dengan penyakit autoimun termasuk:

Halibut

Makan halibut akan menjadikan tubuh mendapat pengambilan vitamin D. yang berkualiti. Ini akan mengurangkan simptom gangguan sendi yang secara amnya dirasakan oleh penghidapnya artritis reumatoid, sklerosis berganda, lupus, dan seumpamanya.

Sumber vitamin D lain yang disyorkan adalah sardin dan tuna. Sekiranya anda seorang vegetarian, kuning telur atau cendawan yang tumbuh di bawah sinar matahari boleh menjadi sumber vitamin D yang baik untuk tubuh anda.

Kunyit

Rempah-rempah Indonesia yang berwarna kuning terang ini memang diketahui mempunyai banyak manfaat untuk tubuh.

Mengonsumsi kunyit dapat membantu mengurangkan gejala keradangan yang dialami oleh penderita autoimun seperti: artritis reumatoid, atau psoriasis. Anda boleh membancuh dengan air suam untuk diminum secara berkala.

Salmon

Kaya dengan asid omega 3 yang dapat mengurangkan keradangan, salmon adalah pilihan tepat bagi orang yang menghidap penyakit autoimun seperti artritis reumatoid, sindrom crohn, psoriasis dan sklerosis berbilang.

Brokoli

Seperti sumber makanan kaya sulfur lain, brokoli, kembang kol, timun, kangkung, dan bawang mengandungi antioksidan yang disebut glutathione.

Glutathione terbukti secara saintifik untuk membantu mengurangkan keradangan kronik dan melindungi kita dari sakit di badan sehingga sesuai untuk dimakan oleh penghidap autoimun.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!