Kesihatan

Gout

Pernahkah anda merasakan kesakitan yang sangat kuat yang tiba-tiba menyerang sendi dan meningkat secara beransur-ansur? Mungkin anda menghidap gout, oleh itu, penting bagi anda untuk mengekalkan kadar asid urik yang normal dalam darah.

Apa itu gout?

Ini adalah penyakit yang berlaku pada sendi dan berlaku kerana tahap asid urik yang terlalu tinggi di dalam badan.

Asid urik yang tinggi akan membentuk kristal seperti jarum pada sendi dan oleh itu, mencetuskan rasa sakit, kemerahan, panas, dan bengkak pada sendi yang terjejas, yang dikenali sebagai artritis gout.

Apa yang menyebabkan gout??

Penyebab utamanya ialah peningkatan pengeluaran asid urik dari purin dari dalam dan luar badan, ketidakupayaan dan gangguan buah pinggang untuk membuangnya dalam darah sehingga tahapnya meningkat.

Faktor lain adalah kesan sampingan kemoterapi atau terapi radiasi, penggunaan ubat-ubatan tertentu, serta keadaan endokrin dan metabolik, dan lain-lain.

Tahap normal berbeza bergantung pada jantina. Yang normal bagi wanita ialah 2.5-7.5 miligram / desiliter (mg / dL) sementara bagi lelaki adalah 4.0-8.5 mg / dL.

Perlu diketahui nilai, normal akan berbeza dari makmal ke makmal. Untuk mengetahui tahap asid urik, anda boleh melakukan ujian darah dan ujian air kencing khusus untuk asid urik.

Siapa yang lebih berisiko terkena gout?

Secara amnya, lelaki yang mengambil alkohol secara aktif lebih berisiko menghidap penyakit ini. Bukan itu sahaja, bagi anda peminat makan makanan laut juga harus lebih berhati-hati kerana penghabluran (asid urik) akan berlaku.

Mempunyai sejarah keluarga penyakit ini juga boleh menjadi faktor utama anda menghidap gout.

Apakah gejala dan ciri-ciri gout?

Dilaporkan dari Klinik Mayo, Tanda dan gejala penyakit ini hampir selalu berlaku secara tiba-tiba, dan sering pada waktu malam. Berikut adalah beberapa gejala yang akan anda rasakan:

1. Sakit sendi yang sengit

Penyakit ini biasanya menyerang sendi besar jari kaki anda, tetapi boleh terjadi pada sendi mana pun.

Sendi lain yang sering terjejas termasuk pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan dan jari. Kesakitan mungkin paling teruk dalam empat hingga 12 jam pertama selepas ia bermula.

2. Ketidakselesaan berpanjangan

Setelah kesakitan yang paling teruk hilang, beberapa ketidakselesaan sendi dapat berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Serangan seterusnya cenderung bertahan lebih lama dan mempengaruhi lebih banyak sendi.

3. Keradangan dan kemerahan

Sendi atau sendi yang terjejas menjadi bengkak, lembut, hangat dan merah. Julat pergerakan terhad.

Apa kemungkinan komplikasi gout?

Bagi anda yang menderita penyakit ini, anda harus berhati-hati dengan komplikasi seperti batu ginjal yang disebabkan oleh penumpukan kristal di pundi kencing.

Bukan hanya itu, penyakit lain yang harus anda perhatikan adalah munculnya benjolan keras. Ini disebabkan oleh pengumpulan kristal di bawah kulit dan boleh muncul di beberapa bahagian badan.

Bagaimana merawat dan merawat gout?

Apabila penyakit ini berulang, secara amnya akan diubati dengan dua cara, iaitu dengan melampirkan beg atau kain yang berisi ais ke sendi yang sakit. Atau minum ubat penahan sakit dan steroid.

Ubat gout apa yang biasa digunakan?

Apabila penyakit ini berulang, anda boleh mengambil beberapa ubat yang boleh dibeli di farmasi.

Dadah di farmasi

Anda boleh membeli dan mengambil ubat febuxostat yang berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran jumlah asid urik yang dihasilkan oleh badan.

Beberapa ubat lain yang dapat merawat penyakit ini dan boleh dibeli di farmasi adalah allopurinol, dan probenecid.

Baca juga: Bukan hanya mitos, ini adalah kelebihan daun salam untuk gout

Apakah makanan dan pantang larang untuk penghidap gout?

Penyebab utama tahap tinggi penyakit ini dalam darah adalah ketika tubuh tidak dapat memecah purin dengan betul dan tidak dapat menyingkirkannya dengan cukup cepat.

Purin terdapat dalam banyak jenis daging, termasuk sardin, kacang kering, makanan laut, cendawan, kembang kol, kacang hijau, sayuran hijau, dan jeroan.

Selain purin, anda juga dapat menghindari pengambilan gula berlebihan, membatasi pengambilan alkohol, menurunkan berat badan, dan menyeimbangkan kadar insulin pada pesakit diabetes jenis 2.

Untuk membantu tubuh menyingkirkan asid urik, anda harus minum air secukupnya agar asid urik dapat disia-siakan melalui air kencing.

Anda juga boleh menambahkan makanan yang mengandungi 5-10 gram serat larut setiap hari melalui pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran berserat, oat, kacang-kacangan tertentu, dan barli. Oleh itu, kadar asid urik dalam badan dijaga dengan baik.

Bagaimana cara mencegah gout?

Untuk mengelakkan penyakit ini, anda boleh minum lebih banyak air, jangan minum minuman beralkohol, makan buah yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan hindari makanan yang mengandung zat purin yang tinggi.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!